Kam po strednej?

12. máj 2024

Chcem vás poprosiť o rady. Je pomaly koniec mája v škole mám na ďalší týždeň prax 20teho (nie tento týždeň) prídem do školy na začiatku júna. A tak som premýšľala keďže som už tretiačka a budúci rok ma čaká maturita. Samozrejme chcem sa sústrediť na maturitu ale potrebujem sa už rozhodovať kam ďalej po skončení strednej, lebo pracovať s chemickým odborom nechcem čiže mám pár možností: 1. Skúsiť VŠ podľa vlastného výberu (MIMO chemického, zdravotného smeru) 2. Keďže spievam skoro stále vo voľnom čase a baví ma to tak sa mi naskytla príležitosť urobiť si spevácky kurz - zatiaľ neviem ako to je po finančnej stránke ale spýtam sa. 3. Učiteľský smer (škola) . Budem rada ak mi poviete názor na ''ľahšie" rozhodnutie. Ďakujem 🙂

sissy27
12. máj 2024

Spevacky kurz si kludne sprav - pre radost a potesenie. Ale aby ta to zivilo, to by si musela byt sakra dobra a aj tak by ti par rokov trvalo, kym by si sa presadila.
Ucitelstvo - slachetny to krok, ale okrem toho, ze by to malo byt nieco, k comu mas vztah a bavi ta to, tak za mna potrebujes aj solventneho partnera 🤷‍♀️ lebo ucitelsky plat teda nic moc… a hlavne v pomere k tomu, ze to vobec nie je lahka praca.
VS podla tvojho vyberu - neviem co by to malo byt, ale ak je to len trosku perspektivne, tak smelo do toho.

patus_2
12. máj 2024

1. VŠ podľa vlastného výberu - musíš definovať čo presne. Je obrovský rozdiel medzi animátorom voľného času a medzi právom. Samozrejme týmto nechcem uraziť alebo znevážiť žiadnu školu.
2. Spevácky kurz si kľudne urob, ale iba ako koníček, keď ťa to baví, tak prečo nie. Ale nepočítaj, že s tým niečo zarobíš. Skôr naopak
3. Učiteľstvo je tiež veľmi široký pojem. Tiež musíš definovať, čo chces presne v školstve robiť.
Napadá ma ešte spojiť bod 2 a 3, čiže študovať učiteľstvo hudobnej výchovy a potom pracovať ako učiteľka v ZUŠ?

autor
12. máj 2024

@patus_2 keďže pochádzam z prisnej kresťanskej rodiny čiže v kostole som v podstate od malička tak ten spev preto. Tak VŠ učiteľstvo buď náboženstvo. Alebo prírodné vedy (napr.geografia)

zuzana76
12. máj 2024

bud nabozenstvo alebo geografia ta neuzivia, potrebujes nosny predmet. Geografiu jedine v kombinacii s jazykom, matikou, slovinou, to iste aj pre nabozenstvo. Inak si pracu v skole nenajdes, jedine na viacerych skolach. Ze dva dni na jednej skole, tri na inej. Pretoze nie je taka dotacia oboch predmetov, aby si vykryla uvazok. Navyse by si musela byt jedina ucitelka tych predmetov na skole.

zuzana76
12. máj 2024

skus teda predprimarnu a primarnu pedagogiku, tam mas aj hudobnu vychovu

patus_2
12. máj 2024

Presne preto píšem, že spev iba ako koníček, lebo toto ťa neuživí. Čo sa týka učiteľstvo tak prírodné vedy geo, bio - majú nízku hodinovú dotáciu, náboženstvo tak isto. Takže skús sa zamerať na predmety, kde si môžeš nazbierať viac hodín, napríklad jazyky, matematika, v podstate ani technika nieje zlá.
Alebo presne ako je vyššie spomenuté učiteľstvo 1. stupňa alebo materská škola.

autor
12. máj 2024

@zuzana76 ďakujem, pozriem si

zuzana76
12. máj 2024

a nejde o to, co je lahke vystudovat, ale s cim sa aj uplatnis, nabozenstvo podla mojho pohladu lahke vystudovat nie je, je tam asi dost historie, cirkevne pravo atd..., aj geografia ma svoje uskalia.

patus_2
12. máj 2024

A ešte jednu radu ti dám, stále si vyber v živote tu ťažšiu cestu, neštuduj nikdy nejakú "ľahkú" školu len pre titul. Teraz keď si tretiačka na SŠ, tak porozmýšľaj, či si nechceš urobiť aj vodičský preukaz, pokiaľ ho už nemáš. Pretože nikdy už nebudeš mať viac času ako teraz a v budúcnosti to veľmi oceníš 🙂

autor
12. máj 2024

@patus_2 vodičský preukaz mám v pláne po strednej škole

mabenn
12. máj 2024

lahsie rozhodnutie a cesta sa vzdy casom ukaze ako ta horsia..v tvojom pripade by som asi volila ucitelstvo, otazne je ze coho

ka_ty2
12. máj 2024

Ja mam ucitelstvo sjl a nabozenstvo - dost tazka kombinacia, ale dobre a lahko sa vysklada uvazok a hlavne, bavi ma to. A k tomu som si este dorobila specialnu pedagogiku.