Kam študovať po strednej zdravotníckej škole?
Ahojte, som chlapec, tento rok maturujem a neviem co ďalej. Určite nie medicínu, na to nemám známky, ledva to dávam na trojky aj to sa musím extrémne učiť. Ktorý zdravotnivky odbor by bol zaujivavy a dalo by sa dobre platovo zamestnať po ukončení vš? Ďakujem.
@barbie2023 ale ja som na praxi dobry v mojej skupine, robím všetko vždy prvý, lebo som v pohode so všetkým, mam dobrý vzťah v starostlivosti o ľudí a aj zvieratá, učivo už horsie mam 2 2 2 a potom 5,5 lebo sa mi nechce
Tak pokracuj v tom v čom si dobrý. Kde je potom problém ? Že je to málo ? No ,nie je... Nie je vsetko len post a pozícia. To sú keci premotivovaných. Ak nemáš na to ,aby si študoval ,ale si dobry v tom čo robíš tak je jasné,že máš rozvíjať toto v čom si dobrý. Nechápem kde je chyba v tomto "vzorci". Budeš vzácny a potrebný pre spoločnosť.
Ak chces aj niečo iné tak si urob nejaké školenie popri práci. Ja sa do zdravotníckeho odboru nevyznám ,ale taký masér napr nemusí mať vs alebo vodič sanitky ? Neviem , netreba tlačiť na pílu.
Osetrovatelstvo na Alžbete je ľahké ale skôr ako externá forma a pri tom môžeš pracovať ako praktická sestra v nemocnici, čiže máš aj príjem a dava to moja spolužiačka čo mala 3ky niekedy 4ky a tento rok už končí 😃 popripade diplomovaná zdravotná sestra, to je bez titulu ale je tam skôr viac praxe ako teórie, vyučuje sa to na SZŠ a z tejto školy môžeš robiť normálne zdravotnu sestru (brata), napr na Strečnianskej v BA je tento odbor kde som aj ja chodila
Inak ale pokiaľ nechceš moc už dalej študovať, kľudne choď pracovať ako praktická sestra do nemocnice. Ver mi, že práca je úplne iná ako si mal prax. Robím tiež praktickú sestru v nemocnici už druhý rok a robím úplne všetko to isté čo klasická zdravotná sestra. Taká je realita. Robíš všetko, aj keď nemáš ja to kompetencie. U nás napríklad ani nerobia rozdiel či si iba PS alebo sestra. Zavádzam kanyly, dávam infúzie, picham muskulárky, zavádzam močový kateter ženám atd, proste všetko všetko samostatne bez dozoru a plat je super 👌🏼 a vôbec nerobim žiadne sanitárske veci. Veľa administratívy na PC a tak
@lneviemmeno fiha no u nas to tak nebolo ze by PA mohla samostatne vsetko (rooseveltka bb) a nestve ta to ze robis uplne to iste a mas nizsi plat?
@barbie2023 ďakujem rodicia chcú aby som šiel na vš že budem v budúcnosti dobre zarábať ale vidia známky takže sa rozhodnem ja sám, tak som chcel vedieť ci je ľahší odbor na ktorý by som diel.
Laborant, lekárnik
@lneviemmeno ja chodím na prax do nemocnice, prax ma viac baví ako sa v škole učiť.
Chcel som ísť s chalanmi na urgentnu za záchranára ale triedna mi povedala ze na to nemám fyzicky a ani povahu. Ja mam rad pokoj, kľud, nemám rád chaos, aj ze školy idem di izby, zavriem sa tu mam kľud.
Tak to s ana zachranara urcite nehodis, skor to fyzio ale to zas asi nedas s tymi znamkami...skus to ose na alzbete ako ti uz radili tam by si to mohol zvladnut a bol by si isto dobra sestra ked pises ze prax ti ide a vies to s ludmi a ak by to bolo na teba prilis mozes zostat praktickou sestrou
@lneviemmeno pomylila som sa nie PA ale prakticka sestra som myslela
@luteam nevadi mi to, ja si pôjdem dorobiť vysokú na sestru, ale ešte mám malé dieta tak chvíľu počkám. Napr predtým som robila inde a tam tiež som robila všetko, aj kamarátky z rôznych nemocníc to majú rovnako ako ja. Ale ja som rada, že môžem všetko a nie len umývať pacientov a takéto blbosti, lebo ma to baví. Ja napr ani neprezliekam postele, neumývam pacientov, jednoducho nič takéto, všetko toto má na starosti sanitár a ja som ako sestra
Tak byť tebou idem skúsiť pracovať ako praktická sestra, ak ťa to baví. Neviem odkiaľ si, ale tu v BA sme platovo super ohodnotení. Ja mám v čistom okolo 1500€, keď je dobrý mesiac že sú sviatky a nejaké nadčasy tak aj 1800€. A môžeš si popri práci dorobiť externe sestru, to vôbec nie je zložité
@luteam ďakujem, mam aj malú sestru, pomáham s ňou od jej pol roka, hrával som sa, krmil, prezliekar som ju, teraz ma 6 rokov a 3 roky ju chodím bravat do skolky lebo rodicia sú dlhšie v praci a ja mam pre ňu trpezlivosť, bývam v Bojniciach a tu aj praxujem v nemocnici. Pozeral som sv.Alzbetu uvidím ešte si to musím bližšie zistiť,dakujem
@lneviemmeno prosím vás na ktorej vš si chcete dorobiť sestru?
@lneviemmeno ja som z Bojnic, tu máme nemocnicu
Už som bola po strednej na SZU denné ale odišla som, lebo mi tá škola prišla ťažká, hrozne veľa teórie tam bolo. Tiež som neni extra študijný typ. Čiže asi vysoká škola svätej Alžbety, mám tam kamarátky a tam to je ľahšie
@lneviemmeno aj tak som uvažoval ísť robiť po skole hned a do školy dialkovo. Nie je to ťažký odbor sestra? a to je ako tiež praktická ale 1 stupeň vš?
@lneviemmeno ďakujem, teraz som si prečítal ja tiež niečo čo aj zvládnem aby som roky nezabil a nedokoncim
Treba skúsiť.. ale čo mám kamosku na tej Alžbete tak sa extra neučí, tiež neni študijný typ, prax má započítanú svoju prácu, tuším len raz za mesiac alebo nejak tak občas musí ísť ešte aj na prax. Ona už bude končiť, veľa tam nechajú prechádzať.. a hej je to prvý stupeň vs s titulom Bc.
Ale skús to externe a pracovať pri tom v nemocnici, budeš mať aj príjem a aj skusenosti
@lneviemmeno a potom sa čudujeme že zdravotníci prd vedia...... ale výplatu stále chcú vyššiu.... za čo?
@sisska96 za čo?? Za to ,že sú na nohách 12ky alebo 24ky, denne ,nočné ,sviatky,nedele..maju v rukách ľudské životy, stres a nekonečné buzerovanie zo všetkých strán v podmienkach z bývalého režimu. Za to.
@sisska96 tipujem, že nie si zdravotník. Príď si to vyskúšať ;) prečo nás je tak málo? A ja napríklad prax ovládam super, nemám s ničím problémy v práci, ale VŠ som nedala, lebo tam učia plno nezmyselnej teórie a realita je iná. Ale to každá VŠ
@lneviemmeno ani ja nie som, som učiteľka. Tiež tá ,ktorá nič nerobí len pýtame peniaze za nič.
@barbie2023 no vy to máte platovo ešte horšie.. a ešte k tomu aké nervy musíte mať, to by som nedala, čiže rešpekt všetkým učiteľom 🙏🏼

Zubný technik nie je práca pre každého. To.musi byť určitý talent na modelovanie aj talentové skúšky sa myslím robia.