Ktorý odbor vybrať: psychológia alebo účtovníctvo?
Psychológia alebo ekonómia - účtovníctvo?
Viem, že sú to 2 odlišné odbory s úplne iným zameraním ale ak beriem do ohľadu len veci ako plat, možnosti uplatnenia, pracovnú dobu. Ktoré by ste si vybrali?
Ekonomika. Účtovníctvo.
Ale ja by som, keby ze sa mam teraz rozhodnúť, tak právo
zo skúseností keď som hľadala psychologičku pre syna určite psychológiu, tie ženy sú tak vyťažené, že určite nebudeš mať nikdy núdzu o prácu
Ekonomiu
Ekonómiu
nezáleží čo by sme išli študovať aj keby všetky išli ten istý odbor
záleží čo ťa bude baviť, nie čo chcú všetci 🫡
ak beries ohlad hlavne na plat a moznosti uplatnenia, tak jednoznacne ekonomia - ucto
Psychologia ma podla mna najvacsie uplatnenie z tych 2.Ludia cim dalej tym viac vyhladavaju psychologicku pomoc a psychologov je malo, cakacky su aj niekolko tyzdnov-mesiacov. A okrem osobnych stretnuti su cim dalej tym viac vo svete popularne a vyhladavane online (videohovor) sedenia na ktore pretazeni psychologovia u nas velmi nemaju cas.
To čo ťa baví.... a vieš sa zamestnať
Tak ja psychológiu, mne matematika nikdy nešla 😀 ale aj by ma viac bavila. Psychológov je naozaj málo, v dnešnej dobe ho pomaly každý druhý potrebuje. Ale netuším ako je to platovo ohodnotené
Ak si dobrá v matematike ekonómiu, ak nemáš problém s ľuďmi psychológiu, tí budú potrební vždy.
Záleží aj kedy chceš začať zarábať. Popri ekonomickej už môžeš mať brigády v obore a postupne na sebe pracovať. Zároveň môžeš pracovať aj z domu a môžeš si organizovať a reorganizovať pracovný čas a pracovné úlohy.
Kým začneš zarábať v obore psychológie, tak to určite potrvá dlhšie (podmienky pre otvorenie praxe, získanie licencie...). Pracuješ s rôznymi ľuďmi, musíš sa prispôsobovať a dbať intenzívnejšie aj na vlastné psychické zdravie.
Podľa mňa oba smery sú super. Dobrý psychológ aj dobrý ekonóm vždy nájde uplatnenie. Mňa osobne by asi z týchto dvoch smerov viac bavila ekonómia.
Nás na strednej pri výbere vždy upozorňovali že si máme vybrať také povolanie ktoré nám typovo sedí a že nie každé povolanie je pre každého. Napríklad nie každý môže robiť povolania, kde hrozí že si budeš domov nosiť problémy a starosti z práce. Ja napríklad by som nemohla pracovať v detských domovoch, domovoch dôchodcov, alebo rôznych špeciálnych zariadeniach. Párkrát sme boli zo školy a praxi v týchto typoch zariadení a bola som z toho vždy dosť rozhodená. Proste mi je tých ľudí ľúto a neviem sa odosobniť
Zamysli sa hlavne, že či keď budeš mať ako psychológ náročnejšie sedenia a konzultácie, či to budeš zvládať. Predsa len na také stretnutia chodia ľudia s problémami a nie každý sa vie "odosobniť" a potom po práci normálne fungovať a riešiť svoj život 🙂
Podla mna ked budes robit nieco co Ta naozaj bavi, tak budes v tom dobra a budes aj s peniazmi spokojna...psychlogov, hlavne tych detskych je malo.. ja osobne by som si vybrala psychologiu, mam pocit, ze tato doba sa bez nich uz ani nezaobide
Ja som veľmi chcela psychológiu, nakoniec som išla ekonomiku. Urobila by som to znova.
@timilv presne tak. Ja som chcela ísť na psychológiu, ale poznám sa, viem, že by som si to nosila domov, nevedela by som sa odosobnit.
Psychologia-tam treba prax, nejaké dovzdelanie čo stojí peniaze a čas, teda tam je nejaký čas-obdobie kým proste nezarábaš extra veľa. Pri ekonómii sa zase vieš okamžite uplatniť a zarábať. Teda ak sa pýtaš z racionálneho pohľadu, tak ekonómia.
Psychologia je velmi perspektivny obor v dnesnej dobe. Psychologov je malo a stale viac ludi uz od utleho veku by ich potrebovali.
Ak ale vystudujes hocico a budes v tom naozaj dobra, tak sa uplatnis.
ekonómiu
Tiez som mala tuto dilemu ale po skonceni psychologie si musis urobit prax cize ta niekto musi vziat do ambulancie a zarabas malo. Neviem kolko rokov to trva a tiez si skus predstavit co by ta motivovalo robit tu pracu. Niekto si povie ze pomahat ludom ale priprav sa na to ze tvojou ulohou nie je cloveku radit ale konzultaciou mu pomoct aby si pomohol sam a to niektori nedokazu aj cely zivot cize vysledky prace neuvidis hned, mozno nikdy. Pri ekonomickej vysokej je sirsia moznost uplatnenia a da sa popri nej rozne specializovat. Ja som celkom spokojna s vyberom, jedine co lutujem ze som nesla studovat do zahranicia hned po strednej ale az Ing studium
ekonomiu
podla mna psychologiu.... mas sancu v buducnosti aj odist z krajiny s uctovnictvom nie
@fairyy skor naopak 😉 nostrifikacie diplomu z VS v oblasti zdravotnictva su beh na dlhu trat + dokonale sa naucit jazyk danej krajiny, aby si mohol poskytovat terapie atd....
kdezto pri uctovnictve, ak raz ziska ACCA certifikaciu (co preukazuje najvyssie mozne znalosti v oblasti auditu, dani, finacie a ucta), tak ma dvere otvorene do celeho sveta
Ja študujem ekonomickú a moja najlepšia kamarátka psychológiu. A je to presne ako ti píšu vyššie. Je to o hlavne o tom aby ťa to bavilo a dokázala si sa tomu venovať. Na psychológiu musíš byť aj povaha, mysli na to že musíš pracovať s ľuďmi a s ich vnútrom. Nie je to pre každého. Mňa ekonomická baví, nemenila by som. Hlavne je naozaj to kam ťa to ťahá. Pretože ja som toho názoru že ak sa človek venuje tomu čo ho baví a pracuje na sebe, má šancu uspieť prakticky v čomkoľvek.
Mňa by viac lákala psychológia už na škole som nemala rada účtovníctvo.Ale ty sa rozhodni podľa seba. Aj jedno aj druhé sa budeš celoživotne vzdelávať.Deti, ľudí s poruchami pribúda núdzu o prácu nebudeš mať, ak by si chcela byť terapeut ďalších 5-7?rokov dlhšie plus je to aj finančne náročné.Ale veľa možností, ak by si nechcela byť priamo v praxi môžeš byť v HR....ucto je určite zaujímavé a tiež veľa možností, ale tak pocitovo, povahovo by som si ja vybrala psychologiu
Z dlhodobého hľadiska práca účtovníčiek v dnešnej podobe ...manuálne nasadzovanie bločkov...už dlho nepotrvá. Ale ekonómia má veľa odborov.
Psychologov je v súčasnosti malo.
Skus si prečítať veci o AI a maj výhodu pred tými ktorí ju zatiaľ možno ešte k sebe tak nepustili.
Ja tu psychológiu. Toto povolanie má budúcnosť. U nás veste sú 2 psycholosky, dostať sa k nim je vraj veľmi ťažké a čakacia doba je dlhá. V dnešnom uponáhľanom a netovo zavislom svete, už aj deti potrebujú odbornú pomoc psychológa. Ak by som mala ešte inú možnosť štúdia, nebola by to ekonómia, ale fyzioterapia 👍.
Ja poznam vela ekonomiv co nevedeli najst miesto, a aj ked nasli zarabali ovela menej ako ja s Sps elektro.

Ak by boli len tieto 2 možnosti, tak ja psychológiu.