Lekári, koľko ste sa počas štúdia medicíny venovali očkovaniu?
Lekári, koľko ste sa počas štúdia medicíny venovali téme očkovania?
zbehli sa tu samí "lekári", ako obyčajne
Pred pandemiou sa o nej hovorilo, ze raz pride (inak bezna vec, lebo virusy mutuju, takze pride vzdy doba, ked nasa obranyschopnost narazi na nieco, co nevie vcas rozoznat a zacne sa to geometrickym radom sirit).
Vtedy sa antivaxeri smiali, ze kdeze by prisla. Davno ziadna nebola a ziadna nehrozi. Hadzali ockovanym do oci posmesne: vdaka, ze sa ockujete, debilkovia, a davate sa tym zabijat, lebo my potom nemusime, pokusne mysi nase obetne.
Potom pandemia prisla. A fakt si nevyberala, kto ano, a kto nie (virusom je to totiz u prdele). Vsetky temy o antiockovani razom doslova zo dna na den odumreli a ani najhorlivejsi anti-nadsenci nic viac nepisali. Vsetci boli vydeseni, co bude nasledovat a ako sa to vyvinie.
Sklaplo nam kompletne vsetkym.
A teraz sme od pandemie uz par rokov, mame obrovske stastie, ze sa to vyvinulo, ako vyvinulo a uz to zacina zas.
Studenti zo skoly “dr. Google a sestricka Chatgpt”.
Ze si nedate s tym pokoj.
@anonym_autor a co ti brani pozriet si sylaby? Otvorit ucebnice z predmetov ktore som ti napisala? Vsetko je dohladatelne na strankach fakulty. Principy ockovania a ockovaci kalendar je ako jedna samostatna statnicova otazka z pediatrie. A tam ozaj nestaci, ze clovek povie ze hm teda, ockuje sa v xyz veku dietata tym a tym….
@anonym_f1fdbc prosim ta, na medicínu môžu ísť len ockovani študenti? Totiž to dcera nie je ockovana od narodenia-nema zoadne očkovanie a veľmi túži ísť na medicínu..ma 17 rokov a študuje na gympli
@anonym_09825e dá si dopichnúť tie čo treba čiže kľudne na medicínu môže ísť. asi pred 5 rokmi som tu na MK čítala príspevok kde jedna mama písala že syn tiež komplet neočko a keď ho zobrali na medinu tak len tieto dopichol, čiže netreba všetky... inak teraz keď o tom premýšľam, syn teraz niekedy už by mal aj mať skončené mudr. 😀
@anonym_autor a co ti brani pozriet si sylaby? Otvorit ucebnice z predmetov ktore som ti napisala? Vsetko je dohladatelne na strankach fakulty. Principy ockovania a ockovaci kalendar je ako jedna samostatna statnicova otazka z pediatrie. A tam ozaj nestaci, ze clovek povie ze hm teda, ockuje sa v xyz veku dietata tym a tym….
@gregik66 Pozrela som, je tam toho žalostne málo, preto sa pýtam na skúsenosti.
Sylaby, celkovo štruktúru výučby a skladbu skúškových otázok a nároky na študentov zostavujú kompetentní pedagógovia, lekári v odbore, venujúci sa aj vede s niekoľkoročnými skúsenosťami, tí vedia veľmi dobre, čo má a nemá taká skúška obsahovať. Vakcinológia je súčasť imunológie, takže áno, študent medicíny si prejde aj touto časťou - typy vakcín, aké sú medzi nimi rozdiely, indikácie, kontraindikácie, vývoj vakcín, princíp, na ktorom vakcíny účinkujú, nú, .. a mnoho ďalšieho, to je len v rámci imunológie a potom v ďalších predmetoch, ako tu už bolo spomínané, sa k tomu opäť vracia a nabaluje sa na to.
Nemyslím, že je to málo. Imunológia je náročný a neustále sa rozvíjajúci odbor. Cieľom výučby imunológie je z tohto komplexného odboru poskytnúť základ, na ktorom sa ďalej stavia a ktorý potrebuje každý lekár.
Neviem, prečo máš pocit, že je to žalostne málo. Aké inovácie navrhuješ? Čo by sa mali študenti medicíny ešte doučiť, aby to bolo dostatočné podľa teba? Koľko otázok by bolo dosť? V ktorej oblasti je toho málo - čo treba pridať - aké témy konkrétne a prečo práve tie? Teším sa na odpoveď.🙂
Predklinické roky (1.–3. ročník):
v mikrobiológii a imunológii sa preberá mechanizmus fungovania imunitného systému, princíp vakcinácie, druhy vakcín a ich vývoj,
v patofyziológii sa dotýka základov imunitnej odpovede a autoimunitných reakcií.
Klinické roky (4.–6. ročník):
v infektológii a epidemiológii sa preberajú konkrétne ochorenia, proti ktorým sa očkuje, očkovacie kalendáre, kontraindikácie a komplikácie,
v pediatrii je očkovanie veľmi praktická téma, keďže ide o povinné očkovania detí,
v verejnom zdravotníctve sa rieši epidemiologický význam vakcinácie a očkovacie programy.
Výsledok je, že absolvent medicíny má základný prehľad o vakcínach, princípoch a povinnom očkovaní, ale špecializované znalosti (napr. vývoj vakcín, klinické skúšania, špeciálne odporúčania) sa preberajú až v rámci postgraduálneho vzdelávania (infektológ, pediater, epidemiológ).
@anonym_db03b5
„typy vakcín, aké sú medzi nimi rozdiely, indikácie, kontraindikácie, vývoj vakcín, princíp, na ktorom vakcíny účinkujú, nú“
„Cieľom... je... poskytnúť základ.“
Myslela som tým, že málo som toho našla v sylaboch, v podstate len typy vakcín a očkovací kalendár. Ďakujem.
To sme dopadli, ked absolventky skoly zivota riesia na MK, ci sa na medicine ucia o vakcinach. Mile antivaxerky, vy sa kludne riadte svojimi pocitmi a namiesto vakcin a liekov pite trebars aj milionkrat zriedenu kvapku mocu, ale nespochybnujte prosim verejne medicinsku vedu, lekarov a farmaceutov. Na to tu mame uz aj tak dost "odbornikov" s podporou premiera.
@kp7333 nikto nrspochybnuje vedu, ale zial, v dnesnej dobe ide o peniaze. Som z odboru… vie ako dlho trva niekedy dostat zavazne neziaduce ucinky na pribalovy letak? Niekedy az 10 rokov! Prebieha “setrenie”, ale liek je stale dostupny a pocas roho obdobia narobi obrovske skody. Farma lobby je jedna z najsilnejsich.
A mimochodom, ak je to take bezpecne, preco mame tieto centra, ak by sa jednalo o raritne vedlajsie ucinky? Nestacilo by potom iba jedno? Vies o tom, ze tieto centra nestihaju vybavovat pacientov? Ale o tom sa nehovori…
https://www.dfnkosice.sk/ambulancie-a-centra/ce...
https://www.uvzsr.sk/web/uvz/centra-na-ockovani...
Ps: nie som antivaxer, ale odbornik z praxe, ktory bol tiez pocas covidu umlcany. Len tolko k tomu.
@kp7333 nikto nrspochybnuje vedu, ale zial, v dnesnej dobe ide o peniaze. Som z odboru… vie ako dlho trva niekedy dostat zavazne neziaduce ucinky na pribalovy letak? Niekedy az 10 rokov! Prebieha “setrenie”, ale liek je stale dostupny a pocas roho obdobia narobi obrovske skody. Farma lobby je jedna z najsilnejsich.
A mimochodom, ak je to take bezpecne, preco mame tieto centra, ak by sa jednalo o raritne vedlajsie ucinky? Nestacilo by potom iba jedno? Vies o tom, ze tieto centra nestihaju vybavovat pacientov? Ale o tom sa nehovori…
https://www.dfnkosice.sk/ambulancie-a-centra/ce...
https://www.uvzsr.sk/web/uvz/centra-na-ockovani...
Ps: nie som antivaxer, ale odbornik z praxe, ktory bol tiez pocas covidu umlcany. Len tolko k tomu.
@portret7 nikto netvrdi, ze lieky alebo vakciny su 100% bezpecne, kazdy ma mozne vedlajsie ucinky, ktore sa napokon uvadzaju v pribalovom letaku. Vzdy sa zvazuje miera rizika oproti celkovemu prinosu. Ake su moznosti, ak nie sme ochotni podstupit riziko? Budeme si liecit bylinkami aj ochorenia ako rakovina a pod.? V pripade ockovania na covid absolutne nechapem hysteriu, ktora sa rozputala, kedze ockovanie bolo dobrovolne.
@portret7 nikto netvrdi, ze lieky alebo vakciny su 100% bezpecne, kazdy ma mozne vedlajsie ucinky, ktore sa napokon uvadzaju v pribalovom letaku. Vzdy sa zvazuje miera rizika oproti celkovemu prinosu. Ake su moznosti, ak nie sme ochotni podstupit riziko? Budeme si liecit bylinkami aj ochorenia ako rakovina a pod.? V pripade ockovania na covid absolutne nechapem hysteriu, ktora sa rozputala, kedze ockovanie bolo dobrovolne.
@kp7333 to nikto nehovori, ty tvrdis “ nespochybnujte prosim verejne medicinsku vedu, lekarov a farmaceutov”
Naopak, nielen odborna ale aj laicka verejnost ma klast otazky a vyvinut taky tlak, aby bola veda a medicinske zavery transparetne. Zacina sa nastolovat dogma “ my sme neomylni odbornici”, ale to je najhorsi pristup pre badanie ako take. Veda a zdravotnictvo su pod vplyvom lobistickych skupin, to je fakt a globalizaciou sa tento stav zhorsuje. Je naivne si mysliet, ze “inteligentni a studovani” su zaroven aj moralni (samozrejme nehadzem vsetkych do jedneho vreca). Veda je prave o spochybnovani, dokazovani a kladeni otazok. Teraz ale nastava doba, ze otazky sa klast nesmu, vsetko je predsa fakt😉
@kp7333 to nikto nehovori, ty tvrdis “ nespochybnujte prosim verejne medicinsku vedu, lekarov a farmaceutov”
Naopak, nielen odborna ale aj laicka verejnost ma klast otazky a vyvinut taky tlak, aby bola veda a medicinske zavery transparetne. Zacina sa nastolovat dogma “ my sme neomylni odbornici”, ale to je najhorsi pristup pre badanie ako take. Veda a zdravotnictvo su pod vplyvom lobistickych skupin, to je fakt a globalizaciou sa tento stav zhorsuje. Je naivne si mysliet, ze “inteligentni a studovani” su zaroven aj moralni (samozrejme nehadzem vsetkych do jedneho vreca). Veda je prave o spochybnovani, dokazovani a kladeni otazok. Teraz ale nastava doba, ze otazky sa klast nesmu, vsetko je predsa fakt😉
@portret7 skoda, ze narod slovensky nema rovnaky meter na politikov - nekladie otazky, nespochybnuje ich rozhodnutia a nekontroluje ich tolko ako lekarov, vedcov ci umelcov. Naopak, odpusti im aj neodpustitelne a opakovane voli tych istych klamarov, zlodejov a prisluhovacov "diabla". Staci odviest temu na vakciny, gendre ci moderne umenie a pospolity lud hned zabudne na skutocne problemy v zdravotnictve, skolstve, ekonomike...atd.
@portret7 Je rozdiel klast otazky a odpoved respektovat. A je rozdiel odpoved prepocut a stale si ist svoje, ze vakcina je ciste zlo.
@anonym_autor ja som bola len prvé dva roky ale na každom predmete len hústili do nás aké je to dôležité a ako sa to musí a ako to treba a pod.
@anonym_f1fdbc môžem sa opýtať prečo si nedokončila?
@anonym_f1fdbc môžem sa opýtať prečo si nedokončila?
@anita6666 tak toto je paradox. Mala som nežiaducu reakciu po očkovaní ktoré je na medine povinné. Hrozilo mi, že nebudem mať deti. Tak som sa vydala a radšej založila rodinu, než pokračovať v kariére.
@anita6666 tak toto je paradox. Mala som nežiaducu reakciu po očkovaní ktoré je na medine povinné. Hrozilo mi, že nebudem mať deti. Tak som sa vydala a radšej založila rodinu, než pokračovať v kariére.
@anonym_f1fdbc a ktoré očkovanie to je? Lebo našla som len ukončenú povinnú schému a tá zahŕňa aj hepatitídu B
@anonym_f1fdbc a ktoré očkovanie to je? Lebo našla som len ukončenú povinnú schému a tá zahŕňa aj hepatitídu B
@anonym_a8aa9f hepatitida B
@anonym_a8aa9f hepatitida B
@anonym_f1fdbc očkovanie proti hepatitíde B je súčasťou povinnej očkovacej schémy pre všetky deti narodené po roku 1998. Predpokladám, že si tým pádom starší ročník ako 1998
@anonym_f1fdbc očkovanie proti hepatitíde B je súčasťou povinnej očkovacej schémy pre všetky deti narodené po roku 1998. Predpokladám, že si tým pádom starší ročník ako 1998
@anonym_a8aa9f áno
@portret7 Je rozdiel klast otazky a odpoved respektovat. A je rozdiel odpoved prepocut a stale si ist svoje, ze vakcina je ciste zlo.
@beata_k určite, plne suhlasim, ale treba uznať, že niektoré veci, ktoré boli komunikované “oponentmi”, sa časom ukázali ako pravda. Proste sa neda potlačiť to, čo vieme z imuligie a virologie xy rokov😉
@portret7 skoda, ze narod slovensky nema rovnaky meter na politikov - nekladie otazky, nespochybnuje ich rozhodnutia a nekontroluje ich tolko ako lekarov, vedcov ci umelcov. Naopak, odpusti im aj neodpustitelne a opakovane voli tych istych klamarov, zlodejov a prisluhovacov "diabla". Staci odviest temu na vakciny, gendre ci moderne umenie a pospolity lud hned zabudne na skutocne problemy v zdravotnictve, skolstve, ekonomike...atd.
@kp7333 opat suhlas, k nasej politickej situácii - no comment😉
To sme dopadli, ked absolventky skoly zivota riesia na MK, ci sa na medicine ucia o vakcinach. Mile antivaxerky, vy sa kludne riadte svojimi pocitmi a namiesto vakcin a liekov pite trebars aj milionkrat zriedenu kvapku mocu, ale nespochybnujte prosim verejne medicinsku vedu, lekarov a farmaceutov. Na to tu mame uz aj tak dost "odbornikov" s podporou premiera.
@kp7333 krasne si to napísala. Ale ak mi zlyhá všetko, čo lekári si hádžu ako horúci zemiak a pomôže naozaj len alternativa?
@anonym_autor od prvého roka to stále oplieskavajú o hlavu. Ale nie štýlom poďme si prejsť pre a proti ale musíte a každý kto to nerobí žije v stredoveku
@anonym_f1fdbc to nieje pravda
@anonym_db03b5
„typy vakcín, aké sú medzi nimi rozdiely, indikácie, kontraindikácie, vývoj vakcín, princíp, na ktorom vakcíny účinkujú, nú“
„Cieľom... je... poskytnúť základ.“
Myslela som tým, že málo som toho našla v sylaboch, v podstate len typy vakcín a očkovací kalendár. Ďakujem.
@anonym_autor sylaby obsahuju zakladne pojmy a hesla, tie omacky okolo uz hovoria ustne pocas prednasok, cviceni
Tema z jedneho dvoch slov a mas prednasku na hodinu a poznamky na 3 A4
@anonym_f1fdbc to nieje pravda
@anonym_5b02fd keď som tam bola ja, tak to tak bolo. Ale nie je fakulta ako fakulta.
@anonym_5b02fd keď som tam bola ja, tak to tak bolo. Ale nie je fakulta ako fakulta.
@anonym_f1fdbc no spred 30 rokov mozno teraz je to uplne ine
@anonym_f1fdbc no spred 30 rokov mozno teraz je to uplne ine
@anonym_5b02fd bola som na fakulte pred 14 rokmi. 🤣ale pobavilo

@kp7333 Prečo teda nepovieš, koľko ste sa tomu venovali?