Má šancu dcéra s trojkami na UCM v Trnave?
Ahojte, moja dcéra je v treťom ročníku na SŠ, budúci rok maturuje. Študuje konkrétne kuchárku. Chcela by ísť na VŠ na sociológiu do Trnavy na UCM. No problém je, že má trojky. Myslíte, že ma šancu sa tam dostať? Aj sa učí no známky nijaké... Ďakujem
@lucik194 Kuchárka ju nebaví...ju baví ta sociológia...ja v ňu verím, no neviem..aby nebola moc sklamaná..
A co bude robit so sociologiou?
Sociológia je odbor, ktorý reálne nikto nikde nepotrebuje, čiže tam zoberú aj človeka so štvorkami, aj takého čo prepadá, hlavne, že sa vôbec niekto prihlási a budú z neho peniaze. Kuchárka so slabším myslením sa tam určite uplatní. Absolvent získa titul a uplatní sa niekde, len ak bude vedieť cudzí jazyk, rozumieť ekonomike, práce s PC... Proste, musí mať nejakú pridanú hodnotu a zdravý rozum - ten na VŠ nezíska - inak bude v praxi nepoužiteľná. Samo o sebe so sociológiou môže napr. predávať mobily, pracovať v obchode... Čo môže aj hneď po maturite. Ak si chce dcéra predĺžiť mladosť, nechce sa jej robiť a máte dosť peňazí navyše, na vyhodenie na takéto štúdium, smelo do toho!
Do práce - kancelárska sila, požadovaná maturita - mi napr. prišli žiadosti od absolventky jednoodborovej filozofie, ďalšia vyštudovala vedu o manželstve na Katolíckej univerzite, iná aplikovanú etiku, animáciu voľného času... Všetko to boli dlhodobo nezamestnaní absolventi VŠ. Prečo asi?
kde na studiu kucharky dosla k sociologii?
@heleninamama sociologia nie je socialna praca.... je to seriozny vedny odbor a obzvlast pedagogicka sociologia ma dost zmysel.
autorka ---- ak ma na ucebnom odbore kucharka trojky, je naozaj realne velmi nepravdepodobne ze zvladne co len prvy rocnik akehokolvek vysokoskolskeho studia.
Ne h vyskusa,mozu ju zobrat,a uz zalezi na nej ako sa bude ucit. Trojky moze mat preto ze sa neuci a skola ju nebavi,mozno na sociologii to bude lepsie ak ju to ude bavit.
Autorka, zaujíma ma, ako prišla žiačka SŠ odbor kuchárka na to, že ju baví sociológia. Veľa dospelých nevie rozdiel medzi sociológiou a sociálnou prácou, ľudia bežne nevedia, čomu presne sa venuje sociológ. Takže je naozaj na mieste otázka, ako došla dcéra k tomuto poznatku a akú má predstavu o svojom profesnom pôsobení s takýmto vzdelaním. Skús možno toto napísať a lepšie ti poradíme.
Čo sa týka štúdia všeobecne, ak má zlé známky iba preto, že ju škola nebaví, tak VŠ môže zvládnuť, prečo nie. Ale je potrebné myslieť na 2 podstatné faktory a niečo s nimi urobiť:
1. Na mnohé školy/odbory okrem prijímačiek rozhoduje aj prospech na SŠ. Takže ak ju škola nebaví, nech sa učí preto, aby mala dobrý prospech pre prijatie na VŠ.
2. Dovolím si povedať, že SŠ odbor kuchár nie je náročná škola. Ak nie je zvyknutá kontinuálne sa učiť, bol by pre ňu hneď prvý semester na VŠ neskutočný záhul, pretože z nuly by musela ísť rovno na 100. S náročnosťou VŠ majú často prvý ročník problém študenti z gymnázia, ktorí sa 4 roky poctivo a pravidelne učili. Takže byť zvyknutý neučiť sa môže byť dôvod, prečo VŠ hneď v prvom ročníku nezvládne, pretože to tempo, ktoré na VŠ je potrebné, jednoducho nedobehne.

sorry ale sancu nema, moznoze ju zoberu, ale prejst skuskami, keď za kucharku sa poriadne nevie vyucit ...... to len tak neda