icon

Má zmysel študovať kynológiu na vysokej škole?

3. aug 2025

Zdravím. Je tu niekto, kto študoval kynológiu (najlepšie externe) v Košiciach a vedel by mi bližšie povedať, čo vám tá škola dala? Ako prebiehalo štúdium?
Uvažujem, že si budúci rok podám prihlášku. Nikdy som presne nevedela čo chcem v živote robiť, strednú školu mám gymnázium. Asi rok po strednej som si dala prihlášku do KE na kynológiu, aj ma prijali no nakoniec som nešla študovať, lebo som si myslela, že som konečne našla prácu, ktorá ma baví, že konečne viem čo so životom 🙂 no roky plynuli a dnes by som sa v danom obore ťažko uživila a nadrela ako koň. Takže momentálne pracujem v Lidli lebo nemám moc na výber, ale neviem si nájsť na tej práci jednu jedinú vec, ktorá by ma bavila. Mám 27 rokov, už som si odvykla od učenia a takých tých "školských povinností" no zároveň chcem mať lepší život a robiť čo ma baví, takže pre to musím niečo urobiť. Preto uvažujem, či by to stálo za tu námahu, čas a peniaze alebo existuje iná cesta, ako sa venovať psom 🙂

eteew267
3. aug 2025

@anonym_autor Ja som tiež chcela študovať kynológiu lebo mám rada psy a všetko okolo nich :D ale reálne podľa mňa je tam malé uplatnenie pretože to je veľmi úzka špecializácia ak vieš čo myslím

wolf_
3. aug 2025

Ja osobne by som do toho štúdia na tvojom mieste nešla. V podstate všetko čo môžeš robiť po vyštudovaní kynológie môžeš robiť aj bez toho štúdia.

biba_18
4. aug 2025

sú aj kurzy kynológie, kde to máš asi skôr vyštudované ako celú školu, ale reálne čo chceš po škole robiť?

colsami
4. aug 2025
@wolf_

Ja osobne by som do toho štúdia na tvojom mieste nešla. V podstate všetko čo môžeš robiť po vyštudovaní kynológie môžeš robiť aj bez toho štúdia.

Nie nema.

Som veterinarka, chovatelka, pohybujem sa aktivne medzi vycvikarmi, organizaciami co sa tyka kynologickeho smeru, a suhlasim s @wolf_
Nie je nic, co by si nemohla robit bez vystudovania tohto odboru, ak vies/chces sa tymto veciam venovat aj bez neho, vo svojom case.
Velakrat dame/daju prednost co sa tyka zamestnani v danom odbore aj ludom s textilkou, pred vystudovanymi kymologmi, pretoze su ovela sikovnejsi v kynologickych veciach (ak v nich makali vo vlastnom zaujme).
Za mna zbytocne roky a peniaze.

Comu sa v kynologii venujes? Resp ako sa tym psom venujes alebo chces venovat? Toto je dolezitejsie.