Má zmysel vysoká škola?
Zdravim vas zeny. Som sice muz, no neviem kde inde mam vyliat svoje srdce, kedze taketo super forum medzi muzmi neexistuje, snad vas to neurazi. Kde zacat ?? Uz od zakladnej skoly mojim snom bolo stat sa ucitelom. Preto som sa touto cestou aj vydal.. siel som na Gymnazium ktore som ukoncil so samymi jednotkami a potom som sa vydal velmi narocnou cestou UPJS PF kombinacia biologia-chemia. Tieto predmety mi a gymnaziu davali zmysel a vyznal som sa v nich velmi dobre. Na nasej fakulte to funguje tak, ze 3 roky studujete tieto predmety vseobecne do detailov , a potom na Mgr stupni sa venujete pedagogike a didaktike.
Na skolu som siel s tym vedomim, ze to bude naozaj narocna cesta plna potu a krvi. A tak aj bolo aj je.. Cytologia, anatomia, fyziologia rastlin, fyziologia zivocichov , botanika 1 botanika 2, zoologia 1 , 2 , histologia, anorganika, organika, fyzikalna chemia , analyticka chemia, vseobecna chemia, fyzika, matika, anglictina, spektralne metody, genetika ATD ATD.. - KATASTROFA
Momentalne som v tretom rocniku a mal by som skoncit ako bc., ale ostal som visiet na jednom predmete , ktory zial neukoncim uspesne tento rok.. Celkova situacia online vyucovania a korona virusu ma demotivovala natolko, ze som si k tomu sadol 5 dni pred, co bolo naozaj velmi neskoro a to si aj uvedomujem. Postupom casu, ked sa dostavam do veku, kde je buducnost za dverami ( 23 rokov ) , si uvedomujem aky narocny bude zivot. V spojeni s faktom, ze sa ucime pomaly ako doktori ( z rovnakych ucebnic ako kolegovia na lekarskej ) a na konci tejto cesty ma caka 690 eur v cistom, zruinovalo moju motivaciu sa ucit a vlastne venovat cas skole. Rozhodol som sa preto ist do medzirocnika resp. predlzene studium, kde si zopakujem tento jeden predmet v ktorom som ostal vysiet, s tym ze potom budem mat vyse polroka volno na usporiadanie myslienok a nabratie pracovnych skusenosti a ujasnenim si v hlave, ze co vlastne dalej. Uvedomujem si ze moja benevolencia poslednych par mesiacov voci studiu zapricinila to kde som sa ocitol sami. Ale uznajte.. 690 eur ?.. neviem kde som mal oci vtedy... proste idem do medzirocnika a hotovo... ale mam z toho hrozne vycitky a mam pocit ako keby sa moj zivot mal skoncit. Je to zapricinene aj rodicmi, nakolko pochadzam z rozsiahlej vysokoskolskej rodiny, kde otec je 3 generacia vysokoskolakov v mojej rodine.. nejak sa to ocakava aj odomna co je fajn, ale nedokazem najst pochopenie doma v tom ze si proste prechadzam exitencnou krizou a potrebujem sa vysporiadat a nabrat znova chut pokracovat... rodicia stale len TO JE JEDNO ASPON MAJ TITUL, stale budes viac vazeny v spolocnosti ked mas titul, atd atd... preto vo mne vyvolali pocit ze v podstate ak nedokoncim skolu tak som obycajne ho*no co bude robit niekde za pasom. Rozmyslal som ze sa pocas toho medzirocnika prestahujem z vychodu ( kde byvame teraz s rodicmi ) za priatelkou ktora studuje v BA činsky jazyk.. zacnem pracovat, pockam na statnice, zostatnicujem, ostanem v BA a Mgr by som si spravil tam. V podstate ani neviem co je celou myslienkou mojeho vylevu.. asi to ze som stratil chut do ucenia korona+realita + rodicia a neviem co dalej... Poznate vystudovanych ucitelov, ktory si nevedia najst pracu v odbore tak robia nieco ine ?
Stat by mal ale učiteľom zvíšiť plat aspoň na tých 1100€ V čistom.
@annamalaga Myslim si, ze kazdy kto danu pracu nerobil a nema niekoho blizkeho, to to robi, cize skusenost uplne z prvej ruky, tak vidi ine povolanie "jendoducho".
Skreslene nazory su o lekaroch, o sestrach, o uciteloch, o predavackach, o vyssom manazmente... skoro kazdy vidi len tie vyhody ale neuvedomuje si nevyhody, co to obnasa, kolko obety velakrat.
@annamalaga Kým on skončí školu možno budú aj platy vyššie. Nástupné platy po škole sú vždy nízke.
@nafka0483 tak tak. Netreba nikomu závidieť robotu.
@beata_k Omg, no to je teda nazor. Povysovanie podla titulov sa robi mozno v statnej sluzbe, verejnej sprave.
Vacsinou je dolezite co ten clovek vie, ake ma pracovne vysledky, nie to, ze ty mas Mgr. tak ides vyssie, aj ked pracu flakas a niekto kto ma Bc ale robi si pracu fantasticky a ma na to predpoklady, tak ostane na svojej pozicii.
A ze ci mu nebude blbe, ze ona ma Mgr a on nie? To uz kde sme, ze sa vo vztahu clovek musi rovnat vzdelanim aby sa necitil blbo?
Suhlasim jedine s tym, ze bakalara dokoncit urcite, nezahodit 3 roky a magistra tak isto - mozno uz na inej skole.
@beata_k Tak napriklad u nas ti je titul na nic. Ak by si sovju pracu vykonavala presne rovnako brali by sa do uvahy ine kriteria, ale titul by to nebol ani omylom. Nehovorim, ze sa tak niekde nedeje, ale ty si to napisala ako taky fakt, ako keby toto malo byt nejake kriterium preco mat skolu, lebo vo vacsine to takto funguje. V sucasnosti je uz na vela poziciach titul uplne na nic (ak sa nebavime o medicine, prave, ucitelstve a pod. kde sa proste vyzaduje presne ta kvalifikacia).
A ze to moze ublizit vztahu lebo si o tom citala clanok. Moze, milion veci moze ublizit vztahu, ale to zas je podla mna dost hlupy dovod dokoncit si VS kvoli tomu aby partnerka nemala vyssi titul. Ja som si planovala urobit PhD a moj manzel ie a teraz sa mal kvoli tomu citit blbo, alebo si ho nasilu robit aj on len aby sme sa citili rovni alebo sa necitil menejcenne? Nema dovod, rovnaky titul nezarucuje ze sa dvaja vo vztahu budu citit rovnocenni.
Áno, poznám vystudovaneho učiteľa, ktorý robí niečo iné - môjho manžela. Niežeby si nenašiel prácu v odbore, skôr nechcel. On mal tiež problém počas štúdia. S diplomovou prácou, neviem presne čo tam bolo, ale o pol roka neskôr kvôli tomu končil. Na ten čas sa zamestnal vo VW v Bratislave, samozrejme platovy sen pre mladého chlapca a celé dni len presúval autá na lanovku. Potom keď už dokončil školu, vrátil sa do rodného mesta a išiel robiť do basy. Platovo nenormálne klesol oproti VW, ale byť v štátnej službe sa časom vypláca. Po kratkom čase ho povýšili na pozíciu pedagóga, čo s ucitelstvom nič nemá, ale pedagogické vzdelanie k tomu potrebuješ. Plat mu rastie z roka na rok, už je tam 14 rokov a je viac než spokojný, lebo v tomto regióne taký plat len tak nedostanes. V KE alebo v BA by to ale už nebol až tak super plat v pomere k cenám nehnuteľností a služieb.
@misko300 ahoj mám vyštudovane to čo ty,učím na ZŠ,pre mňa je to fajn práca kvôli tomu že sa budem vracať po materskej,inak veľa mojich spolužiakov išlo na iný odbor po bc,práve preto že zrazu si uvedomili realitu ktorá prichadza, ten rok ti prospeje,hľadaj možnosti odbory ktoré majú prespektivu
@misko300 nepoznám takých učiteľov. Skôr opačne prípady, že učiteľ sekol s učením kvôli viacerým faktorom-nizke finančné ohodn., zmena postavenia učiteľov, zlá a meriesena situácia v školstve. Aj keď tie platy sa začínajú zlepšovať. Ja Ti určite odporúčam doštudovať aj na Mgr. keď si už tomu dal toľko námahy ešte 2 roky ci koľko vydržíš. A počas pauzy niečo zarobíš.
@misko300 a ešte ja som končila pred 7rokmi,podala som si žiadosti do škôl,bolo ich 92,cca do 40-50km od môjho bydliska , nikde má nezobrali, brala by som aj polovičný úväzok,na rok,družinu,rómsku triedu,učenie iného predmetu a jeho dostudovanie,asistentku , proste nič, som od popradu ... Platovo som začínala cca 500eur a to som mala aj triedu,teraz sú platy o dačo vyššie , pred 3rokmi s kredmia triednictvom čiže po 4rokoch v škole som mala 640,nakoniec som si prácu našla cca 30km od domu,na dedine,musela som si kvoli tomu kupit auto pretože to bol už iný kraj a spoje neboli,ak vidí niekto učiteľstvo jednoducho ako sú miesta tak možno v Bratislave,a ako bio-chem som si poslala žiadosti ok do firiem,ľavákov,dokonca bola pozícia na ktorú chceli iba strednú školu,kontrolór vody vo fabrike,ukončené sa vzdelanie chemické nikde má nezavovali ani na pohovor,skončila som s červeným diplomom s cenou rektora proste bolo mito na dve veci
A nemozes ist na ing na chemiu?
@nafka0483 lenže to je to, všetko má pre aj proti, žiadne povolanie nie je prechádzka ružovou záhradou, ja by som rada mala voľno cez prázdniny, ale nie,ako bezdetná som musela brat všetky debilné služby, ako napríklad Vianoce, veľká noc a podobne, lebo sa uprednostňuju rodiny s deťmi, ako už matka, mám problém čo s dieťaťom, keď ja som v špitali 24 hodín a muž robí do večera, proste všetko má výhody aj nevýhody, ale o tom je život, a nikde to nebude dokonale, jedine keby vyhral tuto Miško športku a učil by len čisto ako hobby.tym som chcela povedať, že aj keď má každé jedno povolanie plusy a mínusy, netreba to učiteľstvo hneď odsúdiť, je to krásne povolanie a má aj určité výhody.
@pseudomonas87 Presne ako pises, ale prekvapuje ma, ze vzdy si musela tahat ty sluzby ako slobodna, bezdetna? Ved by bolo fer keby sa vsetci prestriedali, chapem, ze pre toho, kto ma deti a manzela, tak je to blbe. Ale ved aj slobodni a bezdetni mozu mat partnea, rodicov, surodencov, tiez chcu stravit sviatky s rodinou. Takze si myslim, ze je fer striedat sa tak, aby na kazdeho niekedy vysla sluzba a niekedy volno.
Ale vsetko ma plusy a minusy...
Ja mam strednú pedagogickú ( učiteľstvo mš a vychovavateľstvo ) to ta proste musi baviť ta robota.. ja som tiež na vš a nebavi ma tento online študensky život ale treba to dobojovať keď som už začala 🙂
@nafka0483no, tam kde som pracovala predtým, to tak bolo, ti čo mali rodiny mali prednosť mať voľno v takéto sviatky a plus keď boli školské prázdniny, teraz som v inej nemocnici, a tu už to nie je taký problém.hlavne školské prázdniny sa ale stále uprednostňujú kolegovia s deťmi , takže my máme dovcu mimo prázdnin.
@misko300 chapem ta uplne.Ja mam VS ,robim aj odbornu pracu,sice ma to bohvieako nebavi,a zarabaj 750 e...takze moje predstavy,ked som estse studovala ako si najdem pracu,vsetko bude krasne a super su trocha ine 🙂 nechcem ta odradzat,ale nemyslim si ,co vidim aj na sebe,ze VS Ti zaruci uspech...mam bratranca robi manualne,uplna pohodka,sef kamos s nimi,ziadny stres a zaraba 1300 e ,minimalne. Vela veci,je aj o stasti,zhode nahoda a tak...ale dobuducnosti nik nevidi...keby mozem zmenit moju VS uz by dom nesla denne,aspon Mgr.nie isla by som hned pracovala a popri tom studovat...mozes si stale urobit strasne vela kurzov a VS aj v 50-stiatke.Porozmyslaj ako to citis a uvidis 🙂
Odbor Ťa baví, mozog a riť na štúdium jednoznačne a zjavne máš, a rodičia nech si myslia a hovoria čo chcú - už pôjdeš po svojom po zbytok života aj tak. Ale určite nezahoď/neukonči štúdium, pretože:
(1) teraz do 26 je oveľa lacnejšie - neplatí sa zdravotné poistenie ani školné (ak nad 26, platí sa), sú tu ďalšie výhody, ako príspevok na obedy (treba chodiť na obedy na internát - aspon na upjs to tak bolo), zľava na dopravu, možnosť si vziať lacnú študentskú pôžičku z fnpv. Určite za mňa by som ti odporúčila dokončiť štúdium z tohto finančného dôvodu (inak je to až nezrealizovateľné), aj z časového dôvodu - budeš mať ženu, možno deti, tak už sa budeš chcieť venovať aj im, a budeš starší, čo znamená menej energie.
(2) Najdôležitejšie: Odbor si si zvolil zo záujmu a priania (to že jedna skúška neprešla, no a čo, nikto sa ťa na to pýtať nikdy v práci nebude, ver mi, nikoho to nebude nikdy zaujímať, a zažilo si to mnoho zodpovedných a dobrých študentov - aj Enistein raz nemal jednotku z matematiky 🙂 ). Zjavne Ťa odbor zaujíma, mozog na to máš - prijali ťa podľa splnených podmienok.
(3) o ďalekej budúcnosti, ktorá ešte neexistuje, by som teraz nepremýšľala - lebo možnosti sa absolventom otvárajú postupne, aj platové - a otvárajú sa. Aj keď je pravda, že platy sú večnou otázkou, najmä zo začiatku, ale
(i) je to problém aj iných odobrov, čiže ak by si zanechal štúdium kvoli budúcemu hypotetickému platu, ktorý ani nemusí sa stať, s rovnakým problémom by si sa stretol aj inde, a je možné, že ešte s nižším platom;
(ii) plat žiaľ v skutočnosti nie je celý obraz, ani úplný obraz - práca je naplňujúca vtedy, ked robíš to, čo chceš zo záujmu a priania, alebo v tom vidíš dôležitosť/sebarealizáciu/alebo niečo iné pozitívne, a práve toto ty máš a práve toto pomôže preklenúť počiatočné obdobie nízkeho platu, ktoré nemusí trvať navždy a možno vôbec nebude - môžeš ísť potom na doktorandské, alebo pracovať na školskej inšpekcií, na ministerstve, prekladať popri práci pre túto špecializáciu (píšes o aj), alebo jednoducho si hľadať prácu s vyšším platom bez prestanie,
(iii) skúsenosti (napr. rok, hoci s nižším platom) sú veľkým plusom na získanie lepšie platenej práce potom. Zanechať odbor, ktorý som vždy chcel robiť a zaujímal ma, kvôli platu zozačiatku alebo ľudskému sťažovaniu sa (Keď sa tak sťažujú, prečo tú prácu robia doteraz? Môžu sa rekvalifikovať alebo odísť, keď je to také neznesiteľné, ale nie...)
Ten čas aj tak prejde a ver mi, presne tie isté problémy s platom, sú v každom jednom odbore - len ľudia z iných odborov sa Ti v realite do očí nepriznajú, že majú nízky plat/ešte nižší plat a majú vš (mnohé firmy už majú v zmluvách, že s kolegami nesmieš hovoriť o výške svojho platu napríklad.).
Ja si myslím, že by si si mal dopriať (za odmenu za vš štúdium za ostatné skúšky) poriadny oddych cez prádzniny (nezamestnať sa obavami ale oddychovými aktivitami - čokoľvek, kukaj netflix, behaj, počúvaj hudbu, len tak sa prejde večer po meste s hudbou v ušiach čokoľvek čo osviežuje a zamestná mozog niečím iným) a nepripúšťať si rodičov ani sťažujúcich sa učiteľov. Myslím si, že dostať sa na upjš na prírodné vedy a študovať tam je už sám o sebe dosť veľký úspech a nikto sa ťa na nespravenú skúšku nikdy v budúcnosti ani v práci pýtať nebude a s platmi je to v skutočnosti všelijako. Možno som to správne nepochopila, ale v každom prípade sa nedaj odradiť od vysokoškolského štúdia pre terajšie pocity, únavu, rodičov, platy, budúcnosť, sťažovanie sa ľudí, keď je toto , čo si vždy chcel študovať a zaujíma ťa to, možnosti sú a otvoria postupne. toto teraz je jeden z krokov a jedna ťažkosť. Za seba môžem potvrdiť, že s vš sú lepšie možnosti.
Ináč ku tým platom, poznám učiteľov, ktorý len za krúžok nejakých 5 hodín majú príplatok 200€ za mesiac... nie je všetko presne také, ako sa javí na papieri.

@pseudomonas87
Ja by som len rada poopravila niektore tvrdenia / nazory:
- premie nie su vade samozrejmost
- koncit o pol 3tej tiez nie je samozrejmost, najma nie pri plnom uvazku, triednictve, vedeniu PK, pripadne este nejakemu kruzku - ano, za vsetko su priplatky, ale zaroven to vyzaduje cas, administrativa okolo vsetkeho, priprava na vyucovanie, priprava pisomiek, oprava pisomiek, chystanie praktickych cviceni... porady, skolenia
- ak uz niekto skonci v takom case, tak velmi cast prebieha dalsia individualna priprava doma - po veceroch
- prazdniny - ucitel nema prazdniny, tie maju ziaci, ucitel ma nariadene cerpanie dovolenky a ver ze tej dovolenky nema dost, cize kazdy jeden nadcas, zastupovanie, vsetko ide na prazdniny - a stane sa velakrat ze aj tak nepokryje vsetky prazdniny tak je pocas nich v skole a robi administrativu a podobne - toto uz vela ludi nevidi
- presne urcena dovolenka znamena, ze mas minimalnu sanuc vziat si volno inokedy, ziadne take ze tu si dam den dovolenky, tu si vezmem tyzden, ze vyuzijem mimosezonu a pod. - zabudni, mas presne urcene kedy si budes dovolenku cerpat - podla prazdnin
- jednou nohou v base su aj ucitelia - kazdy jeden den, ustriehnut 30 deti aby sa ani cez prestavku nikomu nic nestalo, aby niekto nieco nevyviedol, neublizil si a o nejakych vyletoch alebo skolach v prirode ani nehovorim, zodpovednost je to obrovska
Suhlasim s tym, ze ako kazda praca, aj tato ma svoje vyhody, rovnako tak nevyhody. Je krasne, ked je pre ucitela jeho povolanie poslanim, to je rovnako ako u lekarov.