icon

Má zmysel začať štúdium po štyridsiatke?

29. jan 2025

Ahojte, chcela by som pocut nazor nezainteresovanych osôb, lebo v mojom okoli su reakcie rozne 🙂 Rozmyslam, ze by som sa dala na externe studium ako ucitelka MS, mam uz za sebou jednu VS technickeho zamerania, viac ako 15 rokov pracujem ako zamestnanec v statnej sprave,nemozem povedat, ze ma praca nebavi, ale cim dalej, tym viac mam akusi potrebu si splnit sen z detstva..vzdy som chcela byt ucitelkou, ale u nas to nepripadalo do uvahy, tak som isla na inu VS a proste teraz, ked sa uz mozem rozhodnut sama by som to skusila..len uz som 40+ asi by som studovala pomaly s rovesnikmi mojich deti 🙂 myslite, ze by som mala po pripadnom uspesnom ukonceni studia sancu sa aj zamestnat, v podstate bez praxe a v pomerne vysokom vek hoci stale minimalne 20 rokov pracovneho zivota pred sebou

Strana
z2
lucka_ke
29. jan 2025

smelo do toho, ja som sa rozhodla zmeniť zameranie ešte oveľa neskôr ako ty

lupajole
29. jan 2025

Ja studujem pomaturitne studium na pedagogickej skole, mam 43 tento rok uz 44 a rozmyslam, ze skusim aj VŠ , kedze v Mš uz bude zrejme vysoka skola nutnost

vilma7
29. jan 2025

Aj ja som robila externé štúdium, ale špeciálna pedagogika, a co sa týka veľa, sme tam boli asi od 20 po 60.
Či už potom nájdeš v tomto obore uplatnenie, neviem posúdiť.

magic08
29. jan 2025

kludne do toho, ja si robim DPŠ, mam 45 r., tiez budem bez praxe, tak uvidime

lilope
29. jan 2025

Čo sa týka štúdia, ako externistka budeš mať veľa rovesníčok alebo len o pár rokov mladšie, práveže externe študujú skôr staršie ročníky ako dvadsiatnici. Čo sa týka uplatnenia, podľa toho odkiaľ pochádzaš, ale pokiaľ viem, vždy sa dá nájsť miesto. Veľa šťastia.

79zuzana
29. jan 2025

Ja som začala študovať VŠ a to dokonca v zahraničí. Dostala som ponuku z práce, tak som to využila. Pracujem full time a študujem popri zamestnaní. Teraz som v druhom ročníku. Ešte ďalšie dva roky a bude zo mňa Dispensing optician. Veď prečo nie. Ešte mám 20 rokov do dôchodku. Manžel aj deti má v tomto podporujú. A to môj prvý syn už má promócie za sebou, druhý bude promovať tohto roku a najmladšia je ešte len na SŠ. Len smelo do toho. Nedaj sa odradiť

denkabemommy
29. jan 2025

Ak neplánuješ denné štúdium, tak sa nijak staro medzi ostatnými cítiť nebudeš 🙂 pretože externisti sú všetky vekové kategórie od 18 po 50-60r

xtrin
29. jan 2025

Choď! Ak to budeš stíhať porpi všetkom neváhaj raz možno budeš smutná že si sa ani nepokúsila. Sny si treba plniť nie snívať! A práve že spoločnosťou mladých omladneš! To je len pozitívum. Ja keď som začala plniť môj sen prvé lekcie som mala s detmi do 10r 😂

amazonka13
29. jan 2025

Jasnačka, sny si treba plniť. Ak na to máš, určite študuj, na svete sme aj kvôli osobnému rastu, získaniu poznania, životnej múdrosti ... Myslím, že tvoja intuícia ti už ukazuje cestu, len sa ponor do seba a započúvaj sa ... Držíme prsty budúcej študentke. 👏

tinna22
29. jan 2025

Ja som začala študovať učiteľstvo pre materské školy, keď som mala 37 rokov. Až keď som už mala svoje deti, tak ma to začalo ťahať do materskej školy pracovať. Predtým som pracovala úplne v inom obore. Teraz mám 42 a robím si ešte špeciálnu pedagogiku. Učím v špeciálnej materskej škole a už si neviem ani predstaviť, že by som robila niečo iné. Milujem túto prácu.

susitko
29. jan 2025

to sa ti este oplati.smelo do toho.

ivangeline
29. jan 2025

Určite skús. 🙂

ivuska027
29. jan 2025

Jasné. Na pracovnom trhu budeš ešte možno 25 rokov. Všetko stíhaš. 🙂

kacena4
29. jan 2025

ja mam pred 50tkou a studujem na vyske a teda vobec tam nie su take mlade babenky ako hovoris, vacsina zien je v strednom veku, takze za mna uplne v pohode, mas pred sebeou min. 1/2 pracovneho zivota tak preco nespravit zmenu ak ta laka? drzim palceky

purple_wolf
30. jan 2025

nechod robit ucitelku ... tie deti ti vytiahnu mozog z hlavy a osprosties

zazka666
31. jan 2025

Určite má. Moja kamoška začala druhu VŠ vo svojich 45 rokoch. Bola najlepšia v ročníku, spolužiaci vo veku jej dcér s ňou chodia na kávu a obdivujú ju. Ona si z nich prvá našla prácu v odbore, a teraz pokračuje v špecializacci v Prahe ďalších 5 rokov to bude trvať
Bavi ju každý jeden deň v škole.

zazka666
31. jan 2025

@denkabemommy učiteľské odbory sú len v dennej forme

lilope
31. jan 2025

@zazka666 na to si ako prišla? Rieši sa tu učiteľka MŠ a to sa študuje aj denne, aj externe. Aj 1. stupeň ZŠ sa môže študovať aj, aj.

zazka666
1. feb 2025

@lilope UPJŠ Košice, učiteľské odbory máme len v dennej forme

lilope
1. feb 2025

@zazka666 učiteľské odbory v dvojkombinácii na výučbu na 2. stupni a na stredných školách sú prirodzene len pre denné štúdium. Ale táto téma je o učiteľstve pre MŠ a to sa študuje ako denne, tak aj externe.

martinadomianova
1. feb 2025

Keď to zvládla moja mama v podobnom/neskoršom veku (presne sa nepamätám), popri troch deťoch, práci, domácnosti, tak to zvládneš aj ty. Pritom ona študovala 5 rokov externe v Ostrave. Držím palce.

dobryden
1. feb 2025

Myslim si ,ze je to dobry plan.Je nedostatok pedagógov,urcite si pracu najdes.

jasoni
4. feb 2025

Určite to zmysel má. Tiež mám takú VŠ, takmer 30 rokov v štátnej správe a toho roku 60tku. A čím ďalej tým viac ľutujem, že som si nešla za svojím snom, vychovávať malé deti. Aj keď moja práca ma tiež baví.

margotka17
4. feb 2025

Aj moja sestra chodila na VŠ, až keď mala 42. A to mala rodinu, do práce chodila, dom dokončovacie a zvládla to. Neváhaj, choď ak máš moznost. Držím palceky 👍

derdia
5. feb 2025

Samozrejme, ked sa na to citisabudes mat radsit. Cas ide tak ci tak. Takto o 5 rokov bude mozes koncit vs, alebo budes tam kde si. Kludnr chod do toho.

nelinkalucka
5. feb 2025

Aj ja si robím rozširujúce štúdium a baví ma to omnoho viac, ako keď som bola mladá. Takže za mňa áno, len si plňte sny!

rejon21
11. feb 2025

samozrejme, smelo do toho! prave toto riesim aj ja, rozhodujem sa medzi dvomi odbormi a jednu som prave dostudovala v zahranici. Na slovensku sa vela stretavam s nazorom, ze 40+ znamena stara/y. Vobec nie, zivot prave zacina a mne je uuuuuplne ukradnute, kto, alebo co si o mojom veku vobec nieco mysli :D

luccija
11. feb 2025

Ja som mala aj 51 r spolužiačku, ale robila som si iba 2 r externé.Prevazne tam boli ženy po 40 tke.

gabrielle023
26. júl 2025
@zazka666

Určite má. Moja kamoška začala druhu VŠ vo svojich 45 rokoch. Bola najlepšia v ročníku, spolužiaci vo veku jej dcér s ňou chodia na kávu a obdivujú ju. Ona si z nich prvá našla prácu v odbore, a teraz pokračuje v špecializacci v Prahe ďalších 5 rokov to bude trvať
Bavi ju každý jeden deň v škole.

@zazka666 študovala lekárstvo?

zazka666
26. júl 2025

Psychológiu. Teraz pokračuje psychoterapiu v Prahe. Musí ďalších 5 rokov.

Strana
z2