icon

Mám ísť na PhD?

2. aug 2022

Ahojte,
chcela by som sa spýtať, čo by ste robili v mojom prípade.
Mám 23 rokov a takto o rok budem končiť inžinierske štúdium na fakulte informatiky. Aktuálne pracujem v odbore (konkrétne robím bioinformatické analýzy) na polovičný úväzok. Nakoľko robím vo výskume, mojím oficiálnym zamestnávateľom je v podstate univerzita t.j mám tabuľkový plat. Mám však dilemu. Chcela by som pokračovať na doktorandské štúdium, moji rodičia s tým však nesúhlasia lebo (citujem) "ma nechcú ďalšie tri roky živiť". Môj partner je o ročník nižšie na rovnakej škole teda bude končiť až o dva roky. Aktuálne pracuje no robí na brigádu a škola mu berie veľa času, takže neodrobí toľko čo ja. Čo sa týka bývania s partner mi navrhol, že dočasne kým nedokončí aj on školu môžem prísť bývať k nim (mám veľmi dobrý vzťah s jeho rodičmi a ako dočasné riešenie mi to nepríde zlý nápad). Rovnako moc nechcem meniť prácu pretože mám veľmi dobré pracovné podmienky a úžasný pracovný kolektív. Mám teda niekoľko možností čo urobiť.
- ísť ku mne na fakultu na denné štúdium + nechať si aktuálny polovičný úväzok (toto by finančne vychádzalo najlepšie keďže by som mala mesačné doktorandské štipendium, štúdium 3 roky ale neviem či by som to stíhala všetko dokopy)
- ísť na externé phd na katedru moelkulárnej biológie (mimo môjho aktuálneho študijného odboru ale v rámci môjho výskumného odboru. Vedúceho dizertačnej práce by mi robil môj šéf, robila by som na plný úväzok ale bolo by to 5 rokov - denné u nich trvá štandardne 4 + 1 rok lebo externe ale bolo by to úplne v pohode)
- vôbec neísť na phd a ísť robiť na TPP
Čo by ste urobili na mojom mieste?

Strana
z2
andreakotesova
2. aug 2022

U nas na univerzite dostavaju doktorandi v prvom rocniku stipko cca 840 eur, dalsie ročníky cez 900 eur. Isto vies, ze odvody z toho neplatis. Vlastne studium budes mat spolu s "pracou", cize 2 v 1. Plus maš nejaky vedlajsi prijem. Za externe studium budes platit a plus budes mat menej casu na ucenie, kedze budes mat aj TPP. Moj muz ti odkazuje, ze máš ist na denné studium PhD.

chouette0157
25. aug 2022

Podľa toho, čo píšeš, sa mi javí, že chceš ísť, takže choď... Osobne by som začala denné, lebo práve tam je štipko. Na externé sa dá ísť potom vždy aj dodatočne alebo prestúpiť alebo aj prerušiť, ale čo by malo byť smerodajné je to, čo ťa bude najviac baviť, čiže vyber si podľa témy dizertačky/výskumu, ku ktorej máš bližšie.

dexemposupoplex
25. aug 2022

Otazka je,preco chces externe PhD.?za denne PhD. dostavas plat,aktualne je to podla tabuliek 960 eur/mesiac a nic tu z toho nestahuju,kedze si radena ako student,to znamena,stat za teba plati zdravotku, (socialku vsak nie,nato pozor,ale nemusis ju platit ako student,pokial nechces ist na matersku).Cize mas 960 eur co je,myslim,celkom dobry peniaz,ked su ludia,co maju podstatne menej..ale PhD.studium je obeta,aspon ako-kde,ale rataj s tym,ze treba makat...ale urcite chod na PhD.,rodicia ta uz zivit nemusia...

autor
25. aug 2022

@dexemposupoplex Pretože denné phd štúdium + prácu + normálny život nedám. Respektíve, Mám za sebou 4 roky na informatickej fakulte + polovičný úväzok a cítim, že je to veľa a brutálny stres

andreakotesova
25. aug 2022

Tak dáš denné štúdium + súkromný život.

Strana
z2