icon

Mám pokračovať v štúdiu na praktickú sestru alebo nie?

kaktusik7777
4. máj 2025

Ahojte, opäť som na životnej križovatke a neviem ako sa rozhodnúť.
Rada by som poprosila o radu tých ktorý majú praktickú sestru vyštudovanu a pracujú ako PS. Alebo kohokoľvek každý názor mi pomôže.

Kus ku mne. Pracujem 2 roky v nemocnici na jims robím si sanitára. A zvykla som si na tu robotu. Viem co mam robiť nerobia mi problémy pracovať z ľuďmi. No ale sanitára budem končiť a nastala možnosť ísť ďalej. A sama neviem. Stále nad tým rozmýšlam ale neviem sa pohnúť. Poviem pravdu ze sa toho dosť bojim ci to zvládnem. Neverím si.
Co vlastne robím PS? Ak ste tu aj taky ktorý mali sanitára a šli ste ďalej ste spokojný z vašim rozhodnutím? Je to práca ktorá vás baví? Nerobil pre vás problém pichanie injekcii a mnoho ďalšieho? Alebo ste ako sanitar a nešli ste ďalej a ste spokojný.

Viem ze by som sa mala rozhodnúť sama ale rada by som vedela názor aj ostatných

Ďakujem za názory.

summer23456
4. máj 2025

Ahoj, tiež rozmýšľam nad štúdiom PS. Ale ja nerobím v nemocnici. Tak ma tiež zaujímajú názory ostatných.. či si človek nájde uplatnenie... Ak sa môžem opýtať, ty máš kurz sanitára? A čo robíš? Akú máš náplň práce? Ďakujem

kaktusik7777
autor
4. máj 2025
@summer23456

Ahoj, tiež rozmýšľam nad štúdiom PS. Ale ja nerobím v nemocnici. Tak ma tiež zaujímajú názory ostatných.. či si človek nájde uplatnenie... Ak sa môžem opýtať, ty máš kurz sanitára? A čo robíš? Akú máš náplň práce? Ďakujem

@summer23456 ja robím ako sanitarka už 2 roky ale treba si urobiť školu ktorá trvá 1 rok. Sanitar robí poviem tak tu špinavú prácu okolo pacienta. Čiže umývanie, prebaľovanie, a podobne. Neviem ci ísť na PS akosi si neverím ci budem schopná pichnúť ihlu odobrať krv.

summer23456
4. máj 2025
@kaktusik7777

@summer23456 ja robím ako sanitarka už 2 roky ale treba si urobiť školu ktorá trvá 1 rok. Sanitar robí poviem tak tu špinavú prácu okolo pacienta. Čiže umývanie, prebaľovanie, a podobne. Neviem ci ísť na PS akosi si neverím ci budem schopná pichnúť ihlu odobrať krv.

@kaktusik7777 a toho sanitára robíš bez nejakej školy? Ja myslím že budeš schopná to robiť...tiež som myslela,že ja by som v živote nepichla injekciu a nakoniec po operácii som musela pichať sama sebe do brucha, lebo mi nemal kto... Takže odvtedy viem, že by som to zvládla...

summer23456
4. máj 2025
@kaktusik7777

@kaktusik7777 jaj asi sanitára robíš bez nejakej školy, ale už by si si teraz musela urobiť tu ročnú školu na sanitara,však?

kaktusik7777
autor
4. máj 2025
@summer23456

@kaktusik7777 jaj asi sanitára robíš bez nejakej školy, ale už by si si teraz musela urobiť tu ročnú školu na sanitara,však?

@summer23456 takto to vysvetli v nemocnici robím 2 roky z toho jeden rok som bola len pomocná sila a tento rok som si robila sanitára. Škola trvá jeden rok. A teraz rozmýšľam ci ísť alebo neísť do školy na PS. Kurz sanitára nieje ale je to škola chodí sa bud do Popradu alebo do Levoče na strednú zdravotnú školu

summer23456
4. máj 2025
@kaktusik7777

@summer23456 takto to vysvetli v nemocnici robím 2 roky z toho jeden rok som bola len pomocná sila a tento rok som si robila sanitára. Škola trvá jeden rok. A teraz rozmýšľam ci ísť alebo neísť do školy na PS. Kurz sanitára nieje ale je to škola chodí sa bud do Popradu alebo do Levoče na strednú zdravotnú školu

@kaktusik7777 aha, chápem..aj u nás je tá rocná škola na sanitara...ja myslím, že za skúšku nič nedáš...veď v nemocnici robiť môžeš a ak to nebudeš zvládať, školu neskončis... Tam je prax hneď od začiatku, takže hneď zistíš,či to zvládneš alebo nie... S tým sanitarom si spokojná? Robíš len denne smeny? Tiež neviem čo idem ďalej robiť, tiež uvažujem nad školou PS...

ankare
4. máj 2025
@kaktusik7777

@kaktusik7777 chod do toho! Veď vždy sa môžeš vrátiť k tomu, že budeš robiť sanitarku. Držím palce!

janka95
4. máj 2025

Ahoj. Ja som ako praktická sestra robila so sestrami všetko. Musíš si povedať či ťa to bude baviť. U nás tiež pár sanitárok spravilo PS a niektoré povedali že v živote , nemajú takú zodpovednosť a im to vyhovuje. Ale zvládneš to určite. A odbery a také veci sú len o zvyku, naučíš sa všetko. :- )

cyberk
4. máj 2025

Jasne, ze to zvladnes, jedna z rodiny tiez robi PS a ked to robi ona, uz to fakt moze hocikto 🤣🫣

oli18
4. máj 2025

Baby, chodte do toho. Ste mlade, pali vam to, date to. Po Slovensku sa stavaju nemocnice, bude teeba vela sestier. Aby ste si raz nevycitali, ze ste to ani neskusili. Drzim palce.

veronika729
5. máj 2025

Baby ja by som to urobila inak. Rovno sa nahláste na osetrovatelstvo na vysokú, tiež sa dá externé popri štúdiu. Určite to zvládnete. Budete mat väčšie kompetencie a prácu zaistenu do konca života😁

kaktusik7777
autor
5. máj 2025
@veronika729

Baby ja by som to urobila inak. Rovno sa nahláste na osetrovatelstvo na vysokú, tiež sa dá externé popri štúdiu. Určite to zvládnete. Budete mat väčšie kompetencie a prácu zaistenu do konca života😁

@veronika729 nedá sa ísť na vš lebo treba mať ukončenú aspoň PS. Čiže sanitarov na vysokú nevezmu.. Takže ak by som chcela ísť na vysokú musím najprv si urobiť ps :D ale aj tak sa toho bojím neviem prečo :D

mystyss
5. máj 2025
@kaktusik7777

@veronika729 nedá sa ísť na vš lebo treba mať ukončenú aspoň PS. Čiže sanitarov na vysokú nevezmu.. Takže ak by som chcela ísť na vysokú musím najprv si urobiť ps :D ale aj tak sa toho bojím neviem prečo :D

@kaktusik7777 nemusíš mať PS, stačí sanitár a dokonca aj PPvZ. Na nemenovanej VŠ minulého roku vzali aj takých. Skús si dať prihlášku súčasne na PS aj na sestru VŠ a potom sa rozhodneš lebo podmienky sa stále menia. Ak ťa práca baví a je to povalanie, ktoré si sa rozhodla robiť, tak choď. Držím palce.

kaktusik7777
autor
5. máj 2025
@mystyss

@kaktusik7777 nemusíš mať PS, stačí sanitár a dokonca aj PPvZ. Na nemenovanej VŠ minulého roku vzali aj takých. Skús si dať prihlášku súčasne na PS aj na sestru VŠ a potom sa rozhodneš lebo podmienky sa stále menia. Ak ťa práca baví a je to povalanie, ktoré si sa rozhodla robiť, tak choď. Držím palce.

@mystyss moja kolegyňa chcela ísť na vš a ma sanitára a jej vraveli ze ju nevezmu ze musí mať aspoň PS. Ze sanitarov brali ešte minuli rok ale od toho roku je to zmenené a ze neberú už sanitarov.

zuzanka1227
9. máj 2025

@kaktusik7777
Ahoj, som zdravotná sestra a mám vysokoškolské vzdelanie.
Na prijatie do bakalárskeho študijného programu ošetrovateľstvo je potrebné mať ukončené úplné stredné vzdelanie s maturitou. Nie je nutné absolvovať strednú zdravotnícku školu v odbore praktická sestra. Viaceré fakulty, ako napríklad Fakulta zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity, prijímajú uchádzačov s maturitou bez ohľadu na predchádzajúci študijný odbor .
Čo sa týka kompetencií, praktická sestra – asistent má od júla 2023 rozšírené právomoci. Môže samostatne vykonávať úkony ako odber biologického materiálu (napr. krv, moč, stolica), preväzovanie rán, aplikácia vybraných liekov, pozorovanie zdravotného stavu pacienta a zaznamenávanie zmien do zdravotnej dokumentácie. Tieto činnosti vykonáva podľa pokynov lekára, sestry .
Praktické sestry na Slovensku majú kompetenciu odoberať kapilárnu a venóznu krv, avšak s určitými obmedzeniami týkajúcimi sa veku pacientov. Podľa aktuálnej legislatívy môžu tieto odbery vykonávať u dospelých pacientov, teda osôb starších ako 18 rokov. U detí do 18 rokov, vrátane novorodencov, praktické sestry nemajú oprávnenie samostatne odoberať krv. Tieto výkony sú vyhradené pre sestry s vyšším vzdelaním a špecializáciou.