Máme vrodené schopnosti alebo rozhoduje snaha?
Už tuším druhý krát za dnešný deň čítam text, kde sa spomína mať / nemať na niečo bunky.
Existuje naozaj podľa vás nejaká predispozícia, že niekto má nato byť lekár, právnik, stavbár atď, a niekto jednoducho "nemá na to bunky"? Alebo sa to dá ovplyvniť snahou a časom, ktorý sa do toho obetuje?
Nie, nedá sa to ovplyvniť časom a snahou. Musíš mať na to bunky, ako ja nemám bunky na technické školy ale mám bunky na biológiu.
Niektore veci sa ovplyvnit daju, ine nie.
Jasne, nie su to vyslovene bunky ale vlohy, nadanie. Tak ako niekomu v skole prirodzene ide lepsie matika a niekomu anglictina. Alebo rodove stereotypy, vacsina muzov je lepsia v technickych zalezitostiach, zeny to zase vedia lepsie s malymi detmi...
Da sa to ovplyvnit ale clovek v tom aj tak nebude taky dobry ako niekto, co ma nielen snahu ale aj talent.
Toto si dala presne povolania ,kde nato potrebuješ fakt predpoklady
Samozrejme ze sa to dá ovplyvniť snahou. Len je škoda keď človek nerozvija to v com je dobrý ale silou mocou sa snaží dosiahnuť niečo, na čo musí Driet a aj tak v tom nebude najlepší. V našom meste je to typické pre lekárske rodiny. Otec lekár, mama lekárka...tak aj ich deti nemali na výber. Pri tom boli v škole veľmi slabí, vždy nad nimi prizmurovali oči však ocko pan doktor.....
Dnes sú tiež lekári..... OTRASNI !!!!! NAJHORSi akých poznám q široko ďaleko majú veľmi zle meno. Rada by som ich aj menovala ale kto je z východu určite vie o koho ide... je ich viac.
Takže môžeš byť tenistka ak budeš veľa trénovať, ale bez talentu to podľa mňa ďaleko nedotiahnes
Môžeš sa naučiť hrať na klavíri, ale po ukončení ZUŠ už k tomu klavíru podla mňa nesadnes....
Ja si zas napriklad myslim ze kazdy priemerne inteligentny clovek sa vie dostat na nejaku primernu az nadpriemernu uroven ak tomu venuje dostatok casu. Akurat clovek ktory ma na to "bunky" sa to nauci rychlejsie a s rovnakym usilim sa dostane dalej. Ja napriklad nemam talent na jazyky, trvalo mi doslova roky sa dostat v anglictine obstojnu uroven kym niekto s talentom sa dostane na tu istu uroven za pol roka, ale dostala som sa tam len to trvalo ovela
dlhsie.
Ja nemám bunky na matematiku ale celý život som chodila na doučovanie a mala som 1-2..... bez doučovania by som asi prepadala. Takže dá sa....
Nie, niektoré veci sa nedajú ovplyvniť. Sú rôzne typy pamätí, sú rôzne typy osobností. Niekto nikdy nebude fyzik či matematik, tak ako niekto nikdy nebude maliar či sochár. Keď Lance Armstrong (cyklista) priznal doping, čítala som názory odborníkov, kde sa vyjadrili, že Amstrong by vyhrával Tour aj bez dopingu. Že väčšina tých najlepších, u ktorých odhalili doping, by víťazili aj bez neho. A na druhej strane, tí ktorých telo nemá tú fyzickú predispozíciu, by nevyhrali so žiadnym dopingom. Zober si takého neurochirurga - myslíš, že každý by sa to vedel naučiť, naučiť ovládať svoju motoriku tak, aby vedel rezať v mozgu na menej ako milimeter?
Nedá sa to ovplyvniť. Zo mňa chceli mať rodičia lekárku, aj mali na lekárskej fakulte nejakú dobrú známosť, že by ma tam nejak pretlačili, ale mne príde zle keď vidím čo i len kvapku krvi. Tažko by som sa teda mohla niekomu hrabať vo vnútornostiach alebo zašívať rany keď odpadávam pri pohľade na krv.
Keď raz niekto nemá určité IQ a nevie sa učiť samozrejme, že nemôže byť lekár. Stavbár zase potrebuje silu a šikovné ruky, keď ti všetko padá z rúk asi postavíš akurát tak šikmú vežu.
Na niečo naozaj treba isté predpoklady (herec, spevák, maliar, športovec). Ale neexistuje nič ako bunky na matematiku, históriu, alebo geofyziku. Tam stačí iba myslenie (a to myslenie bez prívlastkov, neexistuje nič ako matematické myslenie ... je iba myslenie ... alebo často nie je).
@veronka1996 chvalabohu že ti je z tej krvi zle 🙏
@simona20201309 žiaľ, bežné zlyhanie rodičov - chcieť, aby si dieťa plnilo sny, ktoré majú rodičia.
Za mna su teda veci, ktore naozaj naucit nejde. Napriklad doslednost, fantazia, nekonvencne myslenie. Ak napriklad clovek nie je vobec empaticky a pri praci to potrebuje, ano, moze sa postupne empatiu "naucit", ale praca v takejto oblasti bude prenho omnoho tazsia. Podobne napriklad v pripade, ak je niekto vybusna povaha.. moze ju krotit, ale praca, kde potrebuje zachovat klud (hlavne praca s problemovymi ludmi) moze byt prenho opat velmi narocna. Niektore predpoklady zavazia viac, ine menej.
Samozrejme. Ide o to, ze niekto je technicky typ, niekto ma dar pokecaj aj s kamenom o bars com. Ja napr. nepredam ani smadnemu vodu. Nemam obchodnickeho ducha a z trhu v Egypte nemam jedinu vec lebo som sa ani len nepokusila zjednat cenu 🙈
Ano je preddispozicia,ktora nepusti. Ved si pozri bezcov na 100m, kazdy z nich je cernoch. Proste evolucne maju vyhodu byt rychli na kratke vzdialenosti. Dalsia vec je prostredie. Ked si vyrastala medzi doktormi,ucitelmi,pravnikmi mas vacsiu tendenciu si vedome alebo podvedome vyberat dane povolanie. Mas o tychto profesiach aj ako laik vacsie povedomie ked si napr z lekarskej rodiny,ako z nelekarskej. Poslednym atributom je tvoje usilie,ktore mozes do velkej miery ovplyvnit,len zas,ked si vyberies pre tvoju osobnost nevhodny odbor nebude to mat taky vysledok.
@ivka225 nesuhlasim s tym, ze sa neda "nemat bunky na matematiku". Da sa ich nemat, pricom v inych oblastiach to moze byt bez problemov. Som toho jasnym prikladom.
@veronka1996 ale psychiatra by si robit mohla. (viem, najprv treba absolvovat "krvave studium" mediciny, to mi len tak napadlo, nic viac som tym nechcela povedat)
https://eduworld.sk/cd/eliska-herinkova/3139/9-...
Tento článok to celkom pekne vysvetľuje.
@simsalabim Ak máš na mysli matematiku na pokročilej úrovni, teda ak ide o výskum v matematike, tak snáď aj súhlasím, to je už niečo ako umelecká činnosť. Ak máš na mysli matematiku na úrovni základnej a strednej školy, tak určite nie. Tam ide o úplne obyčajnú schopnosť rozmýšľať.
@ivka225 mam na mysli matematiku na SS. Bohuzial 😂 PS Mam dve VS a a aj PhD.
@simsalabim Pozor, netvrdím, že každého musí matematika zaujímať. Som si ale istá, že každý duševne zdravý človek so schopnosťou konzistentne myslieť ju na stredoškolskej úrovni je schopný zvládnuť. Kľúčová je tu schopnosť konzistentného myslenia, ktorá ale vôbec nie je samozrejmosťou, stačí sa len pozrieť na výsledky volieb.
@ivka225 ale ja nehovorim o nezaujme, ale o neschopnosti... moje znamky z matiky na gympli boli 4-5, napriek doucovaniu. Bohuzial. Na vysvecku 3, lebo za sociku by som sa na VS so 4 nedostala.... a ostatne predmety som mala ciste 1 (okrem fyziky a chemia, kde to bola poctiva 3). Neskor, pocas studia na VS aj v praci, som musela zacat pouzivat statistiku, v case, ked este pocitace neboli este bezne pouzivane. Bolo to nesmierne tazke, nejako som to zvladla, ale statistika bola vzdy castou matiky, ktora mi sla snad najlepsie. Ja osobne si myslim, ze ja nemam matematicke myslenie, rozhodne nie na cele spektrum gymnazialnej latky. Ale tak zas viem fungovat v beznom zivote - viem si vypocitat urok, viem robit s percentami, viem si spocitat nakup... atd.
@simsalabim Tomu akosi neviem uveriť. Úvahy v matematike (základná a stredná škola) sa ničím nelíšia od iných úvah.
@simsalabim ja s tebou suhlasim. Mala som na SS spoluziaka, ktory bol fakt blby na matiku. Chodil aj na doucko, a teda prosil aj nas, co sme boli lepsi v matike, aby sme mu pomohli a vysvetlili nejake ucivo. Ja sama som mala tu cest a on proste nevedel pochopit pre mna zakladne veci. Snazila som sa, on bol z toho nestastny a videla som, ze to proste nejde. Nakoniec som to s nim zabalila, ako so stratenym pripadom, nedokazala som mu to vysvetli tak, aby aˇto pochopil. A rovnako ani nikto iny. Chalan inac sikovny, AJ a NJ vedel, isla mu Slovencina, dejepis, biologia, hraval futbal, mal hudobny sluch - hral na klaviri, ale ta matika bola katastrofa. Vystudovalv pohode VS a tiez myslim, ze aj aj PhD. Ale hladal skoly, kde nie je matika, lebo vedel, ze by bolo zle 🙂
@ivka225 ale lisia, ver mi. Moje matematicke schopnosti proste narazili na urcity strop. To mas ako pri uceni cudzich jazykov, niekto ho dokaze zvladnut na urovni native speakra a niekto nie, hoci to je napr. skvely lekar, neposunie sa nad uroven B1.
@simsalabim Pripúšťam, že to je možné. Len si myslím, že ide o určitú anomáliu v myslení, ktorá sa nevyhnutne musí prejaviť aj niekde inde. Slovo anomália tu nemá negatívnu konotáciu, je to istá odchýlka.

Určite áno. Tak ako ma niekto fyzické predispozície na to, aby bol vrcholový športovec a iný nie.