MBA a PhD. titul

metros
20. mar 2023

Ahojte, oplati sa si urobiť MBA. titul? (Nepovažujú to za tzv. kúpený titul? Vraj nato v zamestnaní neberú ohľad) ake uplatnenie by to malo pre budúceho absolventa VŠ ? Alebo radsej Phd.? Viem, ze su to dva rozdielne tituly, ale co má väčšie uplatnenie v ekonomickom smere na trhu práce? Ak sa vôbec nato dnes ešte pozerá...

rillwen
20. mar 2023

Tieto dva tituly sa nedajú porovnávať, MBA nie je akademický titul, ale komerčný, zameraný na biznis, manažment, ekonomiku a príbuzné odbory. Tento typ vzdelávania poskytuje už kadekto, za rôzne ceny a s rôznymi kritériami, ale dá sa spraviť už aj za rok.

PhD je riadne doktorský vysokoškolský titul, získaný po 3 rokoch štúdia so všetkým čo to obnáša (skúšky, publikácie..) vrátane dizertačnej práce.

metros
autor
20. mar 2023

@rillwen To velmi dobre viem, ale otázka bola skôr zameraná na uplatnenie v praxi, či sa nato prihliada, alebo co sa oplatí viac. Je mi jasné, ze vsade je to individuálne, ale vo všeobecnosti, či sa to oplatí robiť a ake sú ďalej možnosti. Viem, ze Phd. sa oplatí ked si učiteľ, ale aj niekde inde?

rillwen
20. mar 2023

PhD sa uplatní aj v štátnej a verejnej správe resp. všade tam kde je tabuľkový plat - zaradia ťa do vyššej skupiny :D MBA tam nemá vplyv.
No a čo sa týka uplatnenia v súkromnej sfére ťažko povedať tak všeobecne, lebo každá firma a každá pozícia má svoje kritériá. Ale skôr by som povedal že MBA nemá pre uchádzača veľký význam, ak sa nehlási vyslovene na manažérsku pozíciu a tam je zas predpoklad že absolventa ktorý už nepracoval na podobnej pozícii nevezmú. MBA osobne vnímam ako doplnkové vzdelávanie pre už fungujúcich manažérov, nie ako pokračovanie štúdia na VŠ.
Z tohto hľadiska je výhodnejšie PhD., má to značne vyšší cveng, no len či to za to stojí? Ja mám jeden aj druhý titul, ale nepochádzam z firemného prostredia, preto sa možno kvalifikovane vyjadrí niekto iný. 🙂

lindous
20. mar 2023

@rillwen myslím, že s tými tabuľkovými platmi to môže byť dvojsečná zbraň... som síce úplne z iného odboru, no mám niekoľko starších kolegov, ktorí si spravili PhD., ale následne sa rozhodli odísť z akademickej pôdy a uchádzali sa o prácu, na ktorú ako kvalifikácia stačí druhý stupeň VŠ a boli uprednostnení uchádzači s najvyšším dosiahnutým Mgr., lebo "stáli" menej peňazí...

metros
autor
20. mar 2023

@rillwen Dakujem za odpoveď. A môžem sa spýtať, ked si robil phd. Aj si niekede popritom pracoval? Lebo sa obavam, ze ked do toho pôjdem mi v buducom zamestnaní povedia a prax máte kde. Lebo dnes uz od absolventa vyzaduju 2 rocnu prax...

metros
autor
20. mar 2023

@lindous presne tohto sa aj ja obávam. Neda sa to vzdelanie nejako zatajiť potom?

ibrunova
20. mar 2023

@rillwen ak ti na tvoje miesto vo verejnej správe netreba školu, tak ti je PhD na nič.

taminka1986
20. mar 2023

@ibrunova presne

lindous
20. mar 2023

@metros Nad tým som nikdy nerozmýšľala, ja chcem zostať vo vede, takže toto ma nejak netrápi... ale tak doklad o najvyššom dosiahnutom vzdelaní sa zvyčajne zamestnávateľovi predkladá.. tak či tak, načo si ho robiť (nie je to málo úsilia a času, ktorý je lepšie investovať do praxe, ak ho vyslovene nepotrebuješ), ak by si ho mal potom zatajovať a vlastne nemať tú výhodu, pre ktorú by si si ho spravil (ak teda hovoríme o čisto praktických dôvodoch a nie je to preto, že máš totálny zápal pre odbor a štúdium, lebo to by si sa asi nepýtal 🙂 )

hiro
20. mar 2023

Tak u nas sa pozerame na ludi co maju/si pisu MBA trosku s usmevom 🙂 Neviem ako to beru personalisti...

anita6666
20. mar 2023

3 zaplatené písmená,ktoré má dnes každý blbec..mbeeeeeea😭

qwera
21. mar 2023

@hiro v akej oblasti sa tak pozerá?