Medicína alebo psychológia
Ahojte rozmýšľam čo skúsiť študovať. Zaujímajú ma obe ale nemám nejako extra bunky na chémiu
Možno píšem trochu neskoro, ale s medicínou mám skúsenosť, aj keď nepriamu
Nechcem ťa ani nikoho odhovárať, iba poviem skúsenosť mojho brata - ktorý studuje na UK BA a ide nabudúci rok do 3. ročníka
Viem, že sa to hovorí všade, ale tá škola je zabijak. Prvý ročník nie je až taký ťažký - dá sa zvládnuť, aj keď sa budeš musieť veľa, veľa učiť
Druhý ročník je o mnoho ťažší a vypadne tam obrovské množstvo študentov - okrem iných skúšok (Ktoré tiež nie sú jednoduché) tam máš v 1. semestri anatómiu a v 2. biochémiu a fyziológiu. Dajú ti tam kvantum učiva ktoré sa nestihnes celé nauciť, a ak hej tak nebudes 4 mesiace spávať a aj tak si nebudes istý ci tie skúšky urobíš, kedže môžeš prenášať iba 1-2 skúšky (V 2. ročníku tuším môžeš stratiť iba 12 kreditov zo 120).
Celkovo, na medicíne nemáš žiadnu garanciu, že as ti tie roky vyplatia - aj 3. ročník je peklo. Keď sa už dostaneš do 4. už máš vraj nejakú šancu, že nevypadneš, ale aj uplatnenie nie je ružové. Doktorov na Slovensku zdierajú, takže najlepšie je odísť do zahraničia
Chémiu budeš určite na medicíne potrebovať počas celého štúdia. Všetko na seba nadväzuje a profesori tiež od teba očakávajú, že budeš všetko vedieť inak ťa vyhodia
So psychológiou nemám skúsenosť, ale chcela by som ju tiež študovať, no neviem kedze niektorí vravia že je tu uplatnenie slabé a niektorí ze im chýbajú psychológovia
@ella_hann ďakujem za odpoveď🙂 už som sa rozhodla pre psychológiu
Dobreee, tak to drzim palceee <3 Nabudúci rok maturujes?
@ella_hann nie nie ja už mám maturu nejaký ten čas za sebou

@pivonka6 ake mam skusenosti tak som pisala. Pri mojej profesii aktivne spolupracujem so psychologom,denno denne. Statna sfera.
@klara351 ano,sukromny samozrejme zarobi uplne inak.. za hodinu sedenia napr v poprade parove poradenstvo 100e. Takze inde plat ako v podstate statnej sprave kde pracujem ja a kde hladaju psychologa.