Medicína - štúdium v Čechách
Myslíte, že sú v ČR lepšie univerzity ako tu na SK?
@bloger Tak ja sa pýtam hlavne preto pretože väčšina študentov si dáva prihlášky do ČR kvôli kvalite výučby. Dosť som čítala aj tu na MK, že na Slovensku sa študenti nedostanú k takým veciam ako v Česku. Napríklad študenti na Slovensku vedia v treťom-štvrtom ročníku to čo študenti v Česku už v priebehu druhého ročníka. A ak sa smiem opýtať tak prečo si myslíte, že tu sú univerzity lepšie? Chcela by som počuť naozaj názor založený na nejakých faktoch, alebo skúsenostiach🙈
Syn študuje v Brne. Podľa jeho slov neporovnateľné s BA.
Tak sú to známe univerzity nebudem ich tu menovať. A produkujú si myslím kvalitných lekárov. Len je taká mantra, že na Slovensku je všetko zlé. Ja s tým nesúhlasím. Všade sa učí to isté. A je to mimoriadne prísne.
Ja som vystudovala LFUK, v praxi absolutne nie je rozdiel kde clovek studoval - porovnanie Slovensko vs Cesko. Ale v pristupe, ambiciach, zodpovednosti, a samozrejme nekonecnom studiu po skole.
@jaga18 a studoval aj v Ba? Aby mohol objektivne hodnotit?
Ma spolužiakov z gympla, ktorí sú v BA. Takže vie porovnať. Vyucivanie je to isté, učia sa samozrejme to isté, ale rozdiel je v praxi. Brno je niekde inde s vybavením ako BA.
U muža v rodine staršia generácia lekárov študovala v Česku, mladá na Slovensku (okrem jednej, tá je v Brne). Starší samozrejme už nevedia zhodnotiť, aké je to teraz, mladá v Brne hovorila, že má podobne ťažké skúšky ako tí na Slovensku. Mladí strašne drilovali celé roky, išli aj nad rámec toho, čo sa mali učiť, všetci majú aj doktoráty, drilujú dodnes. Tam nejde o to, kde študuješ, ale aký zaujmeš postoj k štúdiu. Aj v Česku môže byť z teba mizerný lekár, aj na Slovensku môže byť z teba top odborník.
Autorka, napisem ti to takto, ak chces studovat zubne lekarstvo, za mna jednoznacne CR - pre mna by bol ten „usetreny” rok zivota velkym benefitom. Ak vseobecne, je to podla mna jedno.
Pred nejakym casom dozadu som sa tu vyjadrovala v diskusii ku komentaru jednej slecny, ktora sa vyjadrila, ze z CR absolventa je kvalitny lekar, zo SR skoly je to len taky dobry lekar. To je absolutny blud.🙂 Avsak, toto si vsimam na Slovakoch studujucich medicinu v CR - o slovenskej medicine vedia velky prd, ale kritizuju ju ako keby si realne studium tu zazili a vedia to porovnat. Take typicky slovenske. Ta dotycna v danej diskusii tiez pisala riadne bajky, ktore ja, ako studentka mediciny na SR, nepoznam.
„Napríklad študenti na Slovensku vedia v treťom-štvrtom ročníku to čo študenti v Česku už v priebehu druhého ročníka.” - ??? Toto mas odkial? Neviem o nicom takom. Max. sa mi tusim zda, ze internu propedeutiku maju v CR uz v druhaku, my v zime v tretiaku, kedy sa nam zacina klinicka vyucba. Naucime sa to iste, ale o nejaky semester-dva neskor, nevidim v to ziaden problem. Inak su tie hlavne predmety vyucovane cca v rovnakych rocnikoch.
Aj to, ze my sa tu nedostaneme k takym veciam ako studenti v CR, je blud.. ja chodim asistovat na operacky, lekari su vacsinou skveli k nam studentom, ukazu nam, povedia, ako to v praxi realne funguje, atd... A myslim, ze celkovo tento argument v dnesnej dobe, ked sa vies uplne v pohode dostat na zahranicnu staz kamkolvek do zahranicia, je irelevantny. Je to dost aj o iniciative jednotlivca.
Ak mas nejake otazky ohladom toho, ako prebieha studium mediciny na SR, pokojne sa pytaj. K CR ti nepoviem, tam som nestudovala.
Vo všeobecnosti záleží od uni a fakulty, aj na Slovensku máme kvalitné VŠ... Ale zrovna tá medicína, tá sa tu bohužiaľ zasekla naozaj niekde v minulosti, keď porovnám skúsenosti medikov medzi mojimi kamarátmi... Nie v zmysle, že na Slovensku by sa nenaučili to čo treba alebo by tu končili zlí lekári, ale v prístupe vyučujúcich/lekárov na praxi je obrovský rozdiel... Aspoň kočky, ktoré ja poznám čo končili na LF UK totálne demotivované a utekali rovno do sveta, čo je hrozná škoda...
@aeruginosa Ohľadom tých skúsenosti. Mám to od kamaráta ktorý študuje v Prahe a kamarátky ktorá študuje v Bratislave. Porovnala som si ich pohľady na štúdium a školu všeobecne.. Ale tak ja zatiaľ nemôžem veľmi mudrovať pretože zatiaľ na medicínu nechodím no chcem si urobiť taký prehľad o univerzitách. Rozmýšľam nad LFP a 1. LF. Ale samozrejme budem rada ak mi niekto priblíži aj štúdium na SK😄
@bloger S tým úplne nesúhlasím😃 Na SK si myslím máme tiež výborne univerzity no čo sa týka medicíny počúvam väčšinou skôr tie negatívne veci. A vy ste študovali/študujete medicínu?
Inak, na youtube je vlogerka z Ceska, studuje, myslim, prave na 1.LF v Prahe, vola sa promedik. Cely ten kanal je zamerany na studium mediciny a jeho priblizenie. Par videi tam ma aj o inych lekarskych fakultach v CR. Pozri si, mozno ti to pomoze.😇
@aeruginosa Ďakujem😇
Nie neštudujem ja konkrétne medicínu.
.
Odporucam Brno. Vyborne vybavenie, pristup, novy kampus. Pre medikov nove pitevne, labaky. Mesto zije studentmi. Vyborna doprava. Obrovska moderna kniznica.
Za posledbe roky vyuzili vsetky granty a fondy co sa dalo.
Dobry ale aj zly lekar z teba moze byt bez ohladu na to, ci vystudujes v Cechach alebo na Slovensku. Poznam par ludi, co studovali v Kosiciach a odisli do Brna a hovorili, ze v Brne je to studium narocnejsie a treba vediet viac veci na skusku. Ale to neznamena, ze zo studenta v Brne bude lepsi doktor. A teda je to nazor len par ludi, nemusi byt ani pravdivy a asi je to aj jedno, kde je studium narocnejsie. Medici sa ucia tolko veci a tolko detailov, ktore k svojej praci nikdy nebudu potrebovat a casom ich aj tak pozabudaju. Napriklad taky kozny lekar si uz asi nepamata vsetky anatomicke struktury na kostiach, nepamata si toho vela z embryologie, nepotrebuje do detailu vediet ako vznika RTG ziarenie a tym padom je jedno, ci sa ucil na skusku z xy stran alebo o nieco viac. V ramci atestacie sa specializoval na svoj odbor. Z toho, co sa pocas 6 rokov medici naucili, vyuziju len malu cast a zaroven sa dovzdelaju vo svojom odbore. Cechy (napriklad Brno) maju vyhodu v tom, ze vyucba prebieha v prijemnom prostredi, v novom kampuse, maju k dispozicii moderne pomocky, obrovsku kniznicu, vela knih si ani kupovat nemusia. V kniznici je aj studovna, su tam tulivaky, aj presklene miestnosti, pokial clovek potrebuje klud na ucenie. Clovek sa tam citi prijemne. Taketo podmienky na Slovensku proste nemame. Vacsina skol v cr je lepsie vybavena. Niekde som citala clanok, ze Karlova univerzita v Prahe ma taky rozpocet ako vsetky nase vysoke skoly dokopy (neoverovala som to). Plus (nechcem sa naozaj nikoho dotknut) v Cr su aj nemocnice v lepsom stave ako u nas. A nemocnica je znova miesto, kde budes travit vela casu. Idealne by bolo ist sa pozriet na den otvorenych dveri a rozhodnut sa podla pocitu, ze ano, toto je skola, kam chcem ist. Studium mediciny nie je len o tych 6 rokov, potom budu nasledovat atestacie. Pocas studia, praxe a atestacii narazis na dobrych aj horsich lekarov. Niektori ti budu chciet pomoct, niektori ta zhodit, niektori nebudu mat cas venovat sa ti. Jedine, co musis spravit je, ze zostanes stale motivovana, psychicky odolna a budes sediet na zadku a ucit sa na zapocet, zatial co väcsina byvalych spoluziakov zo strednej bude mat uz po skuskovom a bude si uzivat prazdniny.

Najlepšie sú podľa mňa tu na Slovensku.