Môj sen je založiť súkromnú škôlku - ako na to?

smejka25
27. sep 2018

maminky skoncila som matersku dovolenku a uz od skoly je moj sen zalozit si skolku..mam pedagogicke vzdelanie len neviem kde zacat ake povolenia potrebujem a kam ist..viete mi prosim niektora poradit? dakujem za kazde info

ivankaberrynka
27. sep 2018

@smejka25 ja poradiť neviem, ale myslím, že na úrade práce by vedeli pomôcť. A môžeš si požiadať aj o pôžičku, mali by vedieť pomôcť aj s vypracovaním podnikateľského plánu. A ešte by možno vedeli pomôcť aj na mestskom úrade, keďže štátne škôlky zriaďuje mesto. Držím palce, nech ti to vyjde.

liavan
27. sep 2018

@smejka25 Jednoznačne choď na mestský úrad - Živnostenské oddelenie.

mystery217
27. sep 2018

Aj moj sen je mať škôlku..rada sa pridám..čo som sa dočítala len tak na nete tam to jednoduche nie je. Ide o deti tam je velmj dôležita super budova a hygiena. Kuchyňa vecká a pod. Ďalej viem že treba riaditeľku so vzdelaním. Výhoda je jasne ked si učiteľka čo ja nie som. Mám ukončenú hotelovku čo zasa je super pri vybavovani vecí ohľadom stravovania. No asi môžem len snívať.

ivankaberrynka
27. sep 2018

@mystery217 moja sestra si spravila externe pedagogické minimum - 2 roky štúdia a teraz od októbra začína pracovať v škôlke.

zorka88
27. sep 2018

Máš veľké odhodlanie, držím ti palce nech sa ti to splní.🙂🙏

titla
27. sep 2018

Tak v prvom rade by som si naštudovala príslušné právne predpisy - priestorové, hygienické, personálne požiadavky... Potom treba mať na pamäti, že materské školy musia byť v sieti škôl a školských zariadení a tým pádom dodržiavať štátny vzdelávací program a sú kontrolované štátnou školskou inšpekciou - aj súkromné.
Spočítala by som si čo všetko ťa to bude stáť (platy zamestnancov, prevádzkové náklady a pod.), zistila si výšku poplatkov verejných a súkromných MŠ v okolí, či by si dokázala byť konkurencie schopná...
Myslím, že od roku 2004 dostávajú dotácie z verejných zdrojov i súkromné MŠ. Treba si zistiť podmienky a výšku tejto dotácie.
Tak by som asi začala ja.

mystery217
27. sep 2018

@titla presne aj sukromnu škôlku musia schvalit poslanci v obci aj štat kedže ich dotuje..

momoika
27. sep 2018

@ivankaberrynka ale mala nejaky titul už, či? Či da sa aj samostatne pedagogicke minimum?

zuzu7612
27. sep 2018

@ivankaberrynka Môžem sa spýtať, akú mala tvoja sestra vysokú školu, keď si urobila Pg minimum a teraz môže pracovať v škôlke? Veľmi by mi to pomohlo, lebo tiež by som po materskej uvažovala nad takouto prácou. Vopred ďakujem

ivankaberrynka
28. sep 2018

@momoika
@zuzu7612 to som zabudla napísať. Netreba VŠ vôbec. Mala SŠ, vyučená predavačka a pedagogické minimum sa študuje tiež na strednej škole, v podstate ako nadstavba - teda druhá maturita. Podmienkou štúdia je samozrejme predošlé ukončené SŠ vzdelanie.

ivankaberrynka
28. sep 2018

@momoika
@zuzu7612 a ženy, ak máte rady deti, dokážete mať s nimi nekonečnú trpezlivosť, rady sa hráte, tak choďte do toho. Nič to nie je, sestra štúdium zvládla popri práci. A na to, že študovala externe a iba 2 roky, tak hovorí, že sa fakt veľa vecí naučila. Myslím, že je to dostatočná kvalifikácia na to, aby človek, ktorého tá práca baví a HLAVNE má tú trpezlivosť, mohol pracovať s deťmi v škôlke. Môže byť VŠ vzdelaná učiteľka, ale čo z toho, keď u nej trpezlivosť chýba a dá to deťom pocítiť (nie každá samozrejme a na nikoho konkrétneho nemyslím).

kvetinka75
28. sep 2018

@momoika potrebuješ mať VŠ. Neviem či stačí Bc ale stredná škola určite nie.

kvetinka75
28. sep 2018

@ivankaberrynka ale to čo ty tu opisuješ nie je pedagogické minimum. Na strednej škole to máš ukončené maturitou a máš to akoby vyštudovanú pedagogiku ale nie si vysokoškolsky vzdelaná a nemáš pedagogické minimum. to sa dá robiť ak máš vysokú školu.

kittykat22
28. sep 2018

@smejka25 Najkôr si musíš spraviť finančnú analýzu. Záleží či chceš školku viesť ako detskú skupinu alebo mať materskú školku pod záštitou MVSR. Je tam veľký rozdiel v papierovaní - skupinu dokážeš otvoriť rýchlejšie, viesť ju môžeš kvalitne aj aj. Druhá vec je mesačná výška nájmu + SIPO + telefón + internet + reklama + super hrubá mzda = tvoj minimálny zisk. Dajme tomu to bude čiastka 700e. Musíš si vypočítať koľko detí musíš mať v školke aby si 700e zarobila. Napríklad potrebuješ 13 detí po 70e = 910e. Z toho zaplatíš 700 náklady, 210 jedlo. Problém bude počet detí vs počet učiteliek a náklady. Pozri si hlavne, pri prenájme koľko detí na m2 môžeš mať pretože od toho sa odvíja koľko potrebuješ učiteliek. Ak by si chcela kalkulácie pošli IP, mám to v tabuľkách.

ivankaberrynka
28. sep 2018

@kvetinka75 http://www.sspsba.sk Tu moja sestra študovala. Odbor 7649 N učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo

kvetinka75
28. sep 2018

@ivankaberrynka to je v poriadku. Ale nie je to pedagogické minimum.

smejka25
autor
28. sep 2018

@kittykat22 uaaau dakujem pekne za prispevok aj ochotu pisem ti ss

ivankaberrynka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katyd
28. sep 2018

Najjednoduchšie je to urobiť cez občianske združenie a nenazvať to škôlkou a môžeš obísť veľmi veľa byrokracie a komplikácií. A nemusíš mať vyštudované potom nič také v odbore, lebo sa nikto do toho nestará.

ivankaberrynka
28. sep 2018

@kvetinka75 Aha, áno..zle som to definovala. Ale teda na to, aby mohli pracovať ako vychovávateľky v škôlke stačí SŠ.

spachtosko5
28. sep 2018

@ivankaberrynka môžem poprosím o info kde ho študovala?

kvetinka75
28. sep 2018

@ivankaberrynka áno . Ped. minimum je pre absolventov VŠ ktorí chcú učiť na ZŠ, SŠ.

ivankaberrynka
28. sep 2018

@kvetinka75 áno, áno..už som si to pozrela. Zase som o niečo múdrejšia 🙂

ivankaberrynka
28. sep 2018

@spachtosko5 v BA na Bieloruskej, ale takýchto škôl je viac na Slovensku. Skúste si zadať do googlu názov odboru: 7649 N učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo. Podľa toho nájdete určite aj nejakú bližšie k Ružomberku.

lienka_snehulienka
28. sep 2018

@katyd To nie je pravda. Prevádzku musí mať tak či tak schválenú hygienou, nech si to nazve ako chce. Okrem toho na škôlky fungujúce pod občianskymi združeniami sa veľmi radi pozerajú daniari.

katyd
28. sep 2018

@lienka_snehulienka nepíšem sem, aby som písala blbosti. Ja mám skúsenosť, ty názor.

eliska13
28. sep 2018

@katyd
@kittykat22 dobre rady.Aj kamarátka to urobila ako nie klasickú škôlku.Ono tie papierovačky vyzerajú zle, ale nie je to také hrozné.
@smejka25 v prvom rade si pozistuj kde by to bolo prenájom priestoru, domu....vsetky poplatky s prevádzkou,.koľko treba do prerábky, mala by si byť trocha "iná" ako ostatné, pozistuj si konkurenciu v okolí, hlavne odkiaľ by bola strava, alebo ako by sa to riešilo, personal...aj na stránke porada nájdeš rady či kocikde na nete.ALE, ak by som nemala slušný kapitál, ktorý mám na začiatok na rozbeh nešla by som do toho.Treba počítať s nejakými výletmi, akcie pre deti, lektorky AJ, dnes už ľudia nechcú len klasiku postrážiť deti a obed....

lienka_snehulienka
28. sep 2018

@katyd Neviem, kde si prišla na to, že píšem názor. To s daniarmi je reálna skúsenosť a schválenie priestorov hygienou je úplne normálna vec, ktorú musíš splniť pri akejkoľvek prevádzke, či už je to škôlka alebo čokoľvek iné. Stačí jeden prúser, ktorým naštve rodičov a má na krku kontrolu, ktorá jej v lepšom prípade dá pokutu a priestor na nápravu. Pracovala som vo viacerých súkromných zariadeniach, jedno malo prevádzku normálne schválenú, ale kontrolu z hygieny sme mali a niektoré veci sme museli zmeniť. V ďalšom prevádzka síce schválená nebola, ale šéfka to nejako ukecala a poriešila za pochodu. A osobne poznám zariadenie, ktoré hygiena rovno zavrela, pretože nespĺňali ani prd. Takže nie, nepíšem názor.

lienka_snehulienka
28. sep 2018

@smejka25 To, čo ti tu píšu, že to môžeš urobiť ako “nie klasickú škôlku” v praxi znamená iba toľko, že môžeš prevádzkovať zariadenie, ktoré nebude zaradené do siete škôl a školských zariadení. Na zaradenie do siete potrebuješ spĺňať požiadavky ako štátna škôlka a podliehaš aj kontrole zo strany školskej inšpekcie. Dostať sa do siete vôbec nie je ľahké. Ale aj na prevádzkovanie “škôlky”, ktorá nie je v sieti stále musíš spĺňať priestorové požiadavky, ktoré sú stanovené vo vyhláške - máš tam presne zadefinované, koľko metrov štvorcových má pripadať na jedno dieťa v dennej miestnosti, koľko záchodov, umývadiel, atď. Rovnako príprava stravy podlieha hygienickým normám - ak si aj obedy necháš dovážať a v škôlke budeš pripravovať iba desiate a olovranty, stále musíš spĺňať požiadavky, ktoré sa na prípravu a výdaj stravy vzťahujú. Samozrejme, že existujú zariadenia, kde narvú do jednej triedy pätnásť detí, hoci podľa normy by ich tam malo byť asi tak šesť, majú na celú škôlku tri záchody a stravu si varia sami, lebo “je to také domácke” - a potom sú veľmi prekvapení, keď im príde kontrola. Toto neoklameš žiadnym občianskym združením ani tým, že použiješ pomenovanie “detské centrum.”

kajka1982
13. mar 2019

@kittykat22 mam zaujem o tabulku ohladom skolky,paci sa mi vas prispevok.