Ahojte, chcem sa spytat, ci mozem ist na hocijaku VS po strednej? Staci splnit podmienky prijimaciek? To znamena, ze ak studujem napr. za predavacku a chcem ist napr. na zurnalistiku, je to uplne nepodstatne, ze tieto smery su odlisne? Ak sa doucim a spravim prijimacky, je to ok?
Alebo mam napr. gympel a chcem ist na VSVU?
Alebo mam strednu umelecku a chcem ist za MUDr,?, staci sa doucit biologiu a ostatne predmety, z ktorych su prijimacky?
Nemoze nejako VS limitovat uchadzacov? Napriklad ze podmienkou je maturita z biologie? To by predsa uz clovek na zakladke musel vediet, co chce robit.
Teraz ma to zaujima vseobecne, nie ze ako je to tento rok.
Dakujem
@zuzana76 určite to človeka stojí veľa, energie, času. Ale ak niekto chce študovať, je vhodnejšie ho podporiť ako mu napísať, že nie. Dotyčný pán písal podha mňa bludy, pretože v oboch reakciách mlel iba o "ľahkých" VŠ, zamotal so toho ešte aj Verešovú, úplne mimo toho, čo sa pýtala autorka.
@zmrzlinka8 presne tak
Kuchar cukrár ani nemajú predmet biología, len chabú mikrobiológiu. Chémia je tiež veľmi velmi jednoduchá. Takže ak tam išiel niekto inteligentný, lebo mal pasiu v pečeni a varení, tak musí chodiť dosť intenzívne na doučovania z týchto predmetov
@sleepy_joe brat šiel na TU V Košiciach z technickej strednej, kamošov brat z gymnázia. Prijali ich 150, po dvoch rokoch ich zostalo 17, brat letel kvôli matike, druhý kvôli technickým predmetom.
A ešte niečo, manžel mojej kolegyňe pracuje desaťročia na pozícii kontrolóra u stejneho zamestnávateľa. Po niekoľkých desaťročiach zrazu zamestnávateľ vymyslel že na pozícii kontrolóra je potrebné mať Bc. Üplne jedno aká vš. Tak si kolegyňa s mužom spravili pedagogiku , a pracovali ďalšie desaťročie na pôvodnej pracovnej pozícii. Tento rok ide do dôchodku. Bc je mu akurát na dve veci.
@melanta môj syn vyštudoval medicínu, tak viem .
v čase keď študoval, viem, že v KE bolo štúdium ťažšie ako inde, kto neurobil skúšky v KE, prestupoval do Martina, atď. On skončil KE.
a o mňa sa neboj, ja som dosiahla tiež dosť
Ked sa to neucis na SS, tak na prijimacky sa musis doucit a pripravit.
A je pravda, ze taku socialnu pracu vystuduje asi kazdy s maturitou. Ale take technicke skoly s tazkou matikou, tam asi predavacka tazko.
@zmrzlinka8 podľa mňa siahali hlbko do vrecka aby sa cukrárka dostala na medicínu
No, je to problém pri poriadnej výške a odbore...teoreticky ťa môžu prijať ale počas štúdia môžeš mať problémy s učivom. Aj moje spolužiačky, ktoré predtým chodili na obchodnú to mali oveľa zložitejšie oproti nám, čo sme došli z gympla
@melanta máš pravdu, že keď niekto niečo naozaj chce a extrémne sa snaží a ide si za tým, dokáže všetko 👍🏻
Ale nie je pravda, že stredná škola vôbec nezaváži pri vysokej. Napríklad farmácia. Máš študentov z gymnázia, ktorí mali 4 roky pomerne ťažkú chémiu. Verzus študent z obchodnej akadémie, kde chémia nebola vôbec. Taky študent sa nemôže rovnať s gymanzistom, ktorý je 4 roky vedomostí z chémie pred ním. Áno, nie je to nemožné - ak je naozaj múdry, doštuduje si, zaplatí doučovania; ale je v obrovskej nevýhode a málokto to dokáže otočiť
Kamoškina dcéra išla z učňovky s maturitou (čašníčka) na Knihovedu na FFUK... Ale pripravoval ju na prijímačky jej nevlastný otec, ktorý tam kedysi študoval. Bez jeho podpory by to asi mala dosť ťažké. Nemala predtým ani veľkú motiváciu ísť na VŠ, aj keď jej mama tiež vyštudovala nejakú. Dospela a uvedomila sa až počas tej strednej školy...
@sleepy_joe Prepac bratm.....Ale poznam dost ludí co maju technicku VŠ........aby som neprehanal tak 7 z desiatich vymlety......ale ze na totalku. TU v kosiciach vezme kazdeho dementa lebo beru peniaze za prijimacky.....do roka z nich vacsina vyleti......no z tych co skoncia velka vacsina nepouzitelna pre zivot. 🙄
musis mat maturitu a potom je to kazdemu jedno ci sa na tej skole udrzis alebo nie
@petracandle vies, tieto "kaleraby" nam tiez tlacili na gymku do hlavy a potom na skuskach prislo pre niektorych osvietenie, ze to tak celkom nie je. Niektory ostali na "svojich vynimocnych oblacikoch" dodnes....
@martin96321 no tak za mojich cias brali tuke do urciteho (dost slabeho) priemeru bez prijmaciek. Dost ludi si to davalo ako poistku...🫣🫣🫣 ale vtedy sa vsetko tlacilo na tri skoly- pravo, medina, ekonomika a bez skusiek nesiel nikto na tieto odbory......
@vevesh tak teraz uz ani ten priemer zrejme namaju.........bohuzial skolam nezalezi na tom co vyprodukuju ale kolko zarobia......
Moze limitovat tak ze musis mat maturitu napr Bio,alebo Chem. A to spravis len na zdravonej skole alebo na gimply.
@vevesh nechápem o akých kaleráboch hovoríš. Ja netvrdím, že sú všetci gymnazisti múdrejší- to ani náhodou 😃 ale hovorím z vlastnej skúsenosti, že negymnazisti mali problém pri niektorých predmetoch, lebo my sme ovládali uz základy/mierne pokročilí a oni sa museli všetko učiť od začiatku
@martin96321 ale no... mame v robote velmi vela fei absolventov nie je to take zle ...ine fakulty neviem 🤷
@fairyy Nechcem nikoho urazat. Vravim len z vlastnej skusenosti......nie z pocutia. Pracujem v stavebnictve.........takze si to mozno dokazes predstavit🙄
@martin96321 co znamena nepouzitelny pre zivot? to moze byt aj asperger s IQ 160, ktory nejaku technicku skolu zvladne lavou zadnou, ale fungovat v zamestnani to ma tazke
@zuzana76 Myslel som to tak, ze absolutne technicky nezamerany clovek ukonci technicku skolu a len preto ze ma z toho odboru diplom ho vezmu na vyssiu funkciu v praci.......potom sa tam mota s papiermi,vidi v nich nezmysly a spekuluje ako , toho vyjst. Niekedy je to zabavne,lebo asi dvaja su velmi vtipny. Ale inac katastrofa hlavne ked je blby a este k tomu snazivy
Nemyslím hocikto hocikam. Nie je to len o prijímačach, už máloktorá škola, scio testy, vysledky, body za predmety v každom ročníku, podmienka maturovať z určitého predmetu, body za gymku +10 oproti SOS, priemer z vybraných predmetov.... Tie scio celkom smerodajne pre väčšinu škôl
Ak nevieš ešte ani smer, ktorý by si chcela študovať, choď na gymnázium. Počas štúdia sa rozhodneš. Prestúpiť z gympla na nejakú odbornú školu, ak by si neskôr chcela, sa bude dať.
Zo všetkých SŠ môžeš ísť na všetky VŠ ak urobiš skúšky na danú VŠ, niekde aj talentovky. Mala som spolužiaka čo mal lesnícku SŠ a dostal sa na VŠ zdravotnícky odbor a tak sa v tom našiel že skončil a pracuje v odbore, čo na VŠ vyštudoval 👍. Mal to zo začiatku s učením ťažšie, ale zvykol si.
Zo vlastnej skúsenosti viem, že zo SŠ zdravotnej ísť na VŠ so zdravotnýckym odborom bolo na učenie náročnejšie, spolužiačky z gymnázia to mali ľahšie, aj na skúškach na VŠ.
@sleepy_joe v case ked studovala Veresova, tak sa aj na VS znamkovalo cislami. Tiez som isla na VS z odbornej skoly, dobrala so si 1 gymnazialny predmet do hlbky. Cuduj sa svete vzali ma, aj ked brali len 30 uchadzacov z 500 prihlasenych. Na gym.som nesla kvoli mat.,fyz.a chem., s tyni predmetmi by som sa trapila. Bola to pre mna dobra volba ist na SOŠ
dnes by som spravila rovnako
po maturite som sla studovat strojnicku - lebo prijimali bez prijimaciek a ja som sa ich strasne bala. Mam maturitu z uz neexistujucej elektrotechnickej priemyslovky. Spoluziacku som mala z obchodnej akademie. V druhaku - pruznost pevnost. Ta baba z OA to dala za 1 - ona totiz mala vsetko naucene ako basnicku. Nerozumela nicomu, vedela vzorce a co dosadit. Pre mna sok - a poznanie, ze takto ja VS vystudovat nechcem, ja chcem tomu rozumiet. Takze ja som na skusky uz ten semester ani nesla. Ona? Vystudovala vlastnosti materialov a dokonca si urobila PhD. Medzitym a potom roky na materskej. Je to velmi jednoducha zena, ale osobnostne brutalne vytrvala - takze ma treti stupen VS vzdelania - ale odboru nerozumie. No ako sama hovori - ma plat na fakulte s ktorym je spokojna a moze sa venovat detom. 🤦♀️
Teraz studujem specialnu pedagogiku - brali nas 40, ja som bola na 35. mieste - lebo maturita z priemyslovky 25 rokov dozadu. Co bolo celkom vtipne - ze o prijati rozhodovali vysledky spred stvrtstorocia ;) co viem, tak pobrali aj na odvolania - nastupilo nas 50 - spoluziacky mam od baby, co ma PhD v ekonomike az po krcmarku. Niektore VS studium davaju s lahkostou, ine sa fakt nadru na kazdej skuske. teraz v druhaku je nas tesne okolo 30. Ale externe studium nie je asi ok vzorka, lebo tu zohrava vela faktorov - rodina, praca, hypoteka...
stredna skola ta co sa tyka vysky limituje - v tom, ze musis zabrat viac. Ale nie je to nic neprekonatelne. Ak chces beznu vysku. Ak medicinu, farmaciu - to je fakt specificke. Ale aj bezny gymnazista ma problem sa tam dostat - takze skusit pripravu mozes aj ty ;)
a vzdy sa da zmenit smer, studovat neskor aj externe. Kolko nas tu je, co mame po 40 a sme v studenskych laviciach ;)
ak sa bojis, ze gymnazium je tazka skola ----- ano, je narocna v tom, ze vsetko sa tam berie do hlbky. Od matematiky az po chemiu ci biologiu. Ale co mam od synov a co som si tak odsledovala - nik nechce, aby dieta vynikalo na gympli vo vsetkom. Je uplne v poriadku mat 1-2 z predmetov co bavia a zvysne preliezat s trojkami. Dokonca aj 4 je v pohode tolerovana z humanitnych predmetov /dejepis/ u chalana ktory excelentne dava matematiku, fyziku, chemiu. Takze gympla sa neboj - autorka neviem preco mam z teba pocit ze este ani na tej strednej nie si ;)
Napíšem vám môj prípad. Vychovávala má starká, rodičia sa má vzdali, nemohla som si vybrať strednú školu akú som chcela. Veľmi som chcela ísť na zdravotnú, no nemali sme na internát. Takže stredná škola v najbližšom meste, mám skončenu obchodnú akadémiu. Mojím snom bolo ísť na vysokú, podala som si prihlášku, spravila som prijímačky. No zase kameňom úrazu boli financie, starká na to nemala, aj keď som chodila na brigády, nedalo sa to utiahnuť. Sen skončil. Moja vysnívaná VS, bolo právo, aspoň mám odložený papier, že má na pravo prijali. Tiež úplne odlišné typy škôl. Takže, kľudne choďte na školu aká vás zaujíma, keď spravíte prijíma ku a bude vás to baviť, ľahko to zvládnete. Držím palce 🍀
Sama za seba pisem, ze mozes ist na hocijaku vysku. Moja stredna skola bola byvale SOU (15 rocne dieta si nie stale dokaze vybrat zodpovedajucu skolu podla svojich schopnosti) a isla som na TUKE (strojarina). Drela som ako "mezek", ale spravila som ju.....Cize ano- mozes ist na hocijaku vysku , ale je otazkou ci sa na nej udrzis...
Je to úplne jedno. Ja som skončila OA a bez prijímačiek len na základe výsledkov zo SŠ ma prijali bez prijímačiek na biológiu aj chémiu a pritom som nemala na strednej žiadnu chémiu a asi pol roka biológie. Tak isto som robila prijímačky na medicínu a chýbal mi jeden bod aby som sa dostala. Prijali ma aj na farmáciu…Vystudovala som technickú VŠ na červený diplom bez chemie, biológie, fyziky a nejakej pokročilej matiky na strednej. Nebolo to zo začiatku ľahké ale tam už ide potom o teba koľko tomu dáš. Mala som spolužiakov z gymnázií a teda trápili sa rovnako 😀
@melanta ja aom teda jeho príspevok pochopila tak, že je velmi ťažké sa dostať z učňovky na ťažkú vysokú skolu. Že to človeka stojí veľa sebazaprenia a väčšina ľudí z takýchto škôl síce ide na VS, ale presne typu sociálna práca. Ja som aj tu na MK videla veľa tém s názvom - ktorá škola je ľahšia? In nepísal, že je to nemožné. Ale stojí to toho človeka veľa námahy a síl, musí zmeniť možno nejaké svoje návyky, priniesť obetu.