icon

Možnosti a pravidlá telesnej výchovy na vysokej škole

25. máj 2025

Dobrý deň, od septembra pôjdem na VŠ, kde je prvý ročník povinná tv. Viete niekto v čom spočíva takáto telesná výchova? Pozeral som rozvrh tohtoročný a bolo to tam rôzne popísané, SM systém, pilates, basketbal, volajbal, všetko možné. Ako to na vysokej funguje? To sa prihlásim iba na jedno alebo musím všetko? Mám totiž zdravotné obmedzenie ortopedického charakteru, na strednej som bol oslobodený od tv, ale napríklad taký SM systém by pre mňa bol vhodný - ako liečebné cvičenie.
Ďakujem za odpovede.

laurinka27
25. máj 2025

Vyberieš si z toho jedno, ktoré chceš.

anavixy
25. máj 2025

Vyberies si jedno - co chces, alebo niekedy co sa ti ujde.

autor
25. máj 2025
@anavixy

Vyberies si jedno - co chces, alebo niekedy co sa ti ujde.

@anavixy aha no len ja také nemôžem, čo sa mi ujde. Iba tento SM systém by som mohol. A aj by som rád. Ostatné kde sa skáče, behá, to nesmiem.

lindous
25. máj 2025

Skús napísať aj aká škola… na prvej kde som bola, sme mali tiež v 1. ročníku telesnú povinnú a bolo to pre všetkých plávanie, z rozvrhu a rôznej ponuky športov sa vyberalo až neskôr, vrámci zapísanej telesnej ako povinne voliteľného predmetu… ono pri tej povinnej je to náročnejšie spraviť tak, aby si každý mohol zapísať nejaký iny šport skrz rozvrh… neviem ako je to tam kam ideš, ale každopádne nebudeš mať všetko 😊 obmedzenia určite komunikuj na katedre TV hneď po zápise, kde vám k tomu povedia aj viac info

autor
25. máj 2025
@lindous

Skús napísať aj aká škola… na prvej kde som bola, sme mali tiež v 1. ročníku telesnú povinnú a bolo to pre všetkých plávanie, z rozvrhu a rôznej ponuky športov sa vyberalo až neskôr, vrámci zapísanej telesnej ako povinne voliteľného predmetu… ono pri tej povinnej je to náročnejšie spraviť tak, aby si každý mohol zapísať nejaký iny šport skrz rozvrh… neviem ako je to tam kam ideš, ale každopádne nebudeš mať všetko 😊 obmedzenia určite komunikuj na katedre TV hneď po zápise, kde vám k tomu povedia aj viac info

@lindous plávanie je okej.. to môžem. To by som bol asi najradšej. Jedná sa o technickú unuverzitu v Košiciach.

autor
25. máj 2025
@lindous

@lindous no len zápis je online, tak neviem. Budem to musieť asi mailom vykomunikovať s niekým kompetentným

autor
25. máj 2025
@lindous

@lindous to že ani sám neviem ako to tam bude. Ani nepoznám nikoho staršieho, kto by mi mohol dať viac informácií. Neviem či to mám riešiť radšej úplným zákazom od lekára, alebo to skúsiť, keď sú tam aj takéto možnosti, ktoré by mi aj mohli pomôcť

marianarem
25. máj 2025

Kontaktuj skolu. My sme v 1. rocniku striedali sporty kazde 3-4 tyzdne, aby sme si vyskusali vsetko. Cize kazda skola ma iny system.

lindous
25. máj 2025

Ja by som si vybavila asi oslobodenie a vždy ho môžeš nepredložiť, ak si budeš vedieť zapísať niečo, čo by ti vyhovovalo, či dokonca bolo pre teba prospešné 🙂 proste mať ho pripravené a rozhodneš sa, keď budeš mať viac informácií...

autor
25. máj 2025
@lindous

Ja by som si vybavila asi oslobodenie a vždy ho môžeš nepredložiť, ak si budeš vedieť zapísať niečo, čo by ti vyhovovalo, či dokonca bolo pre teba prospešné 🙂 proste mať ho pripravené a rozhodneš sa, keď budeš mať viac informácií...

@lindous to sa asi nedá, lebo tí čo majú od lekára oslobodenie, si nezapisujú vôbec telesnú. No už uvidím, poinformujem sa na škole.
Ďakujem za odpovede.

mogaa
25. máj 2025

Treba sa informovať na danej škole, každá škola to môže mať inak.....možno si budeš musieť vymeniť telesnú za ďaľší predmet....

anavixy
25. máj 2025

U nas sa vyberal konkretny sport na cely semester, nestriedalo sa. O niektore sporty bol vacsi zaujem a teda aj boj pri prihlasovani - online, ked si nestihol ten co si chcel, lebo bola obmedzena kapacita, tak si si musel vybrat nieco ine, alebo co zostalo. Niekedy sa dalo este napisat priamo vyucujucemu a on ta mohol dohlasit aj nad povoleny pocet - to by mozno preslo tebe, ak by si sa nedostal… Ospravedlnenie z telesnej bolo ako samostatny “predmet” - prihlasis sa na to, das na katedru papier od lekara a dostanes automaticky uznane kredity za telesnu. Tak to bolo u nas. U vas to moze byt uplne inak, takze, ako ti pisu ostatni, treba zistovat konkretne na tvojej skole.

kacena4
25. máj 2025

o aku skolu ide? napr. na pedagogickej (napr. primarne, ci spec pedag) je povinna, tiez mam obmedzenia a musela som absolvovat, byt pritomna co som vladala som robila ine nie. hoci mam status svvp. syn je na matfys a maju tev kazdy rok moze si vybrat a robia aj doma - napr. beh, chodza, plávanie.... a maju to urcene aplikaciou kolko coho musia za semester...

autor
25. máj 2025
@kacena4

o aku skolu ide? napr. na pedagogickej (napr. primarne, ci spec pedag) je povinna, tiez mam obmedzenia a musela som absolvovat, byt pritomna co som vladala som robila ine nie. hoci mam status svvp. syn je na matfys a maju tev kazdy rok moze si vybrat a robia aj doma - napr. beh, chodza, plávanie.... a maju to urcene aplikaciou kolko coho musia za semester...

@kacena4 písal som vyššie, ide o Technickú univerzitu v Košiaciach, fakulta elektrotechniky a informatiky, odbor kyberbezpečnosť, denné štúdium. Ja som to už pozeral, ale nevyznám sa v tom, čítal som aj nejaké diskusie, kde tiež písali chalani o tom, že je to od korony nejako dištančne, keď som to pozrel potom tak to je pre externých študentov, alebo pre študentov s individuálnym plánom, a tam že neviem koľko kilometrov beh, cyklistika, turistika s prevýšením 200m, no to ja by som nemohol také, nie je mi to odporučené, mám kratšiu jednu nohu, vychýlenú panvu, skoliózu v driekovej oblasti. U mňa len v rámci liečby cvičenie, preto zisťujem, čo ako. Obrátim sa na vedúceho katedry asi a uvidím.

autor
25. máj 2025
@kacena4

@kacena4 to neviem,že ako je to hodnotené, určite by som niektoré veci zvládol, ako plávanie, či ten SM systém, to by mi aj bolo prospešné, no len nechcel by som prísť o kredity, že by som sa na to dal a potom nezvládal a možno si ešte ublížil nejako viac, asi najrozumnejšie bude oslobodenie.

hellionka
25. máj 2025

Na TUKE sa normalne zapisuje na jeden šport/semester. Čiže keď si si vybral, zapíš sa čo najskôr. Ak by už nebol dostupný vykomunikuj si to s katedrou TV vrámci tých obmedzení čo máš. Ja som chodievala na bedminton …

autor
25. máj 2025
@hellionka

Na TUKE sa normalne zapisuje na jeden šport/semester. Čiže keď si si vybral, zapíš sa čo najskôr. Ak by už nebol dostupný vykomunikuj si to s katedrou TV vrámci tých obmedzení čo máš. Ja som chodievala na bedminton …

@hellionka tak ešte nebol ani spustený zápis študentov, až 9.6 asi keď študenti nahrajú maturitné vysvedčenia, skúsim to tak na ten SM systém a ak to bude zle, tak už to nejako prežijem dúfam, a v letnom semestri by som dal oslobodenie.

kacena4
25. máj 2025

ak máš telesné obmedzenia požiadaj školu o priznanie špeciálnych potrieb napríklad u mňa na škole to špecifikovali že z akej oblasti postihnutia to je a podľa toho mi dávali úľavy. napr. preplatili ergonomicke pomocky pri sedeni... a pod

veronicka1901
25. máj 2025

My sme mali v prvom ročníku plávanie, museli sme zaplávať na čas. Potom sme mali posilňovňu v druhom ročníku a ešte sme museli absolvovať nejaký telovýchovný kurz - lyžiarsky, splavovanie a pod.

autor
25. máj 2025
@kacena4

ak máš telesné obmedzenia požiadaj školu o priznanie špeciálnych potrieb napríklad u mňa na škole to špecifikovali že z akej oblasti postihnutia to je a podľa toho mi dávali úľavy. napr. preplatili ergonomicke pomocky pri sedeni... a pod

@kacena4 pozriem to ďakujem