icon

Načo je zložitá matematika v každodennom živote?

13. jan 2024

Aj na sš a teraz na vš mame matematiku, nejde mi vobec, nerozumiem tomu a hlavne Načo mi je vlastne do života taka ta zložitejšia matematika ako derivacie, logaritmy, vzorce rozne, a podobne. Proste načo mi to je? Vyuziva to niekto v zivote okrem matematikov, vedcov s podobne?? Vyuzijem to vobec v praxi? Manažment

Strana
z2
medda_beda
13. jan 2024

@vulka Na ekonomike nie matematike.
A nejaká finančná gramotnosť sa teda skutočne nerozoberala do nejakých detailov.
Manžel má gymnázium a tak isto sa to preberalo z rýchlika.
Úroky si pamätám ako učivo ZŠ keď sme ledva vedeli čo to je.Vypisovanie šekov asi v 3 ročníku ZŠ.
Infláciu sme mali v teoretickej rovine na Ekonomike kedže to nebol môj hlavný predmet na SŠ.

Finančnú gramotnosť nás absolútne škola nenaučila, ale naši rodičia a hospodárenie s financiami v pubertálnom veku.

A manžel na VŠ už matematiku ani nemal len genetiku.Na predošlej VŠ mal matematiku na 5 strán kde ani nemal poňatia čo ráta kedže tú istú matematiku mali všetky technické odbory.

Ďakujem za vysvetlenie.Ja si to pamätám ako učivo kde sme len rátali a išlo hlavne o to aby sme to vyrátali.K čomu to je nikto nevedel.A celá matematika 4 roky strednej školy bola len o tom.A preto to nikto v praxi použiť nevie.Darmo, že to vyrátaš keď nevieš čo vlastne rátaš a ako to môžeš použiť v živote.Chýbajú praktické príklady.

akvi
13. jan 2024

@ajka0207 tak ja si nemyslím, že v odboroch, kde sa to nevyužije, je potrebné nejaké všeobecné odborné poznanie. Muž má technickú VŠ a oni mali práveže veľmi praktickú matematiku, využívali ju vyslovene na výpočty v odborných predmetoch. Tomu rozumiem, že prečo sa to učili. Inak na gymnáziu už tuším derivacie a pod. nie je povinné učivo a učí sa možno na voliteľných cviceniach z matiky, ktoré si pochopiteľne volia tí, ktorí už vedia, že to budú potrebovať. Naozaj nevidím dôvod, aby sa budúci právnik učil derivacie.

bluka2
13. jan 2024

Aby si lepšie rozmýšľala 😉

eeffka
13. jan 2024

@akvi mam maturantku n bilingvale vybala si humanitny smer v 5r a nem uz nic z: mat,fyz,chem len slj, dejepis,jazyky a seminare z menovaneho. V septime este mali vsetko , takze ano upravili osnovy. Ja som absolventka vseob.gymnazia a mali sme komplet vsetko az do maturity plus seminare volitelne.
Na vs ekonomii som sedela ma matike s prstom v nose 🤣 vsetko sme uz vedeli, zato spoluziaci z ekonomky pozerali na derivacie a fcie ako na hieroglyfy, zato som ja tak pozerala na ucto na sibenicky. .. vzajomne sme sa doucovali

marianarem
13. jan 2024

To nie je o tom, ci to v zivote vyuzijes. Ja som vystudovana matematicka a aj zamestnanim matematicka a velku cast z toho, co sme sa ucili na VS, som ani ja v zivote nevyuzila.
Matematika uci cloveka istemu sposobu myslenia, ktory sa v mnohych situaciach hodi. Logika, preciznost, jasne vyjadrovanie, pozornost k detailom, videnie struktury vo veciach, podobnosti medzi roznymi vecami a podobne.
Mne osobne sa matematicke myslenie velmi zislo napriklad pri zmluvach. Napriklad pri kupe a predaji nehnutelnosti nebolo jednej zmluvy, kde by som nenasla nejaku nepresnu formulaciu alebo az zadrhel ci logicky spor. Tiez sa nam s muzom stalo, ze jedna pravnicka zacala po nas neopravnene vymahat peniaze. Ked nie je clovek pravnik, tak s pravnikom sa ide do sporu naozaj tazko. Ale nam prave matematika pomohla, ono je to myslenie v podstate podobne tomu pravnickemu. Tiez ma raz potesil rozhovor s jednou zenou z reklamnej agentury, ktora hovorila, ze matematici a fyzici su najhorsia cielova skupina, lebo sa nedaju nijako oblbnut 🙂 Takze toto vsetko sa ti podla mna zide aj ako manazerke.

soldi
13. jan 2024

Ja mam vystudovany manazment a naschval som si vyberala taky kde skoncim s titulom Ing a nie Mgr. A ten mal vela tazkej matematiky. Pocitali sme raz velmi tazky integral na niekolko A4 a dodnes nezabudnem na lakonicku odpoved ucitela, ktoreho sa frustrovany spoluziak opytal, ze naco sa taketo vypocty vlastne daju pouzit. Odpoved bola:
Toto pouziva napr aj NASA pri vypocte miesta dopadu rakety na zem.
😀😀😀
Na matematike vyletela stvrtina ludi v prvom rocniku. Dalsim sitom bola statistika v druhom rocniku.

A nie, nikdy som integraly ani derivacie v praxi nevyuzila. Ale ucit sa len to o com som si ista ze niekedy pouzijem, to asi moc realne nie je 🙂

nwnw
14. jan 2024

@babulkomale to som nepovedala ze trapne, ale princip rovnaky. Naco sme sa ucili pocty obyvatelov, priemysel a do podrobna tolko balastu. Polka z toho uz nie je pravda a vacsinu sme zabudli. Ci si v praci budem recitovat basnicky? Kedy v reale vyuzijem vsetky roky co sme sa na dejepise museli ucit.
Kazdeho bavi a ide mu nieco ine,preto je dolezity spravny vyber skoly. Mna matika bavila, vyuxivala som ju v praci kym som nepresedlaka na manazersku poziciu. Uz tak max % potrebujem.
Nikdy vsak nevyuzijem rozbor vety, literaturu tak do podrobna 😩, vsetko o zssr a inych blbostiach co uz davno neplatia.

andreatytler
14. jan 2024

Vies co, nielen matematika. Povedala by som, ze som zabudla 80% uciva zo skoly a to preto lebo som to roky nepouzivala, nepotrebovala. Vedela som skoro vsetky hlavne mesta statov. Teraz viem mozno stvrtinu a vobec sa necitim hlupa ak neviem hlavne mesto Zimbabwe.
Ked som chodila do skoly, boli skoly take stare struktury, len nalievanie udajov do hlavy. Neviem ci sa to zmenilo. Ja si tak predstavujem ze skola by mala cloveka nabudit, inspirovat. Aj ta matematika by mala byt ponata tak ako pisala @marianarem ze zlepsuje sposob myslenia. Ale teda ja som nic take ako logika, preciznost, jasne vyjadrovanie, pozornost k detailom na ucive matematiky nepostrehla. Na vsetkych 3 stupnoch skol to bola len suchoparna praca s cislami.
Jedinna vec na nezaplatenie z matiky su trojclenky.

autor
14. jan 2024

Myslim že celkovo by mala byť reforma školstva, kedže vela veci je zbytočnych čo sa “učí” - neviem sko iný ale ja som týždeň po teste na ktorý som sa učila celý deň zabudla čo tam bolo, proste nepraktické veci, dobre, nech je matematika ale čo naozaj využije človek a nie nejaké vzorce xy, rovnako ak iné predmety by sa mali skôr zameriavať na buducnosť, prax a nie teoriu….

ajka0207
15. jan 2024

A si si istá, že si vhodný kandidát na absolvovanie VŠ ak do týždňa zabudneš nadobudnute poznatky?

akvi
15. jan 2024

@ajka0207 na VŠ je úplne bežné tzv bulimicke učenie, práve preto, že je to častokrát kopa zbytočností. A matika je typický príklad, resp teória. My sme museli vedieť definície úplne presne naspamäť od slova do slova. Takže áno, už pár dni po skúške som ich úspešne zabudla.

ajka0207
15. jan 2024

@akvi ja učím na VŠ a teda určite nám o žiadne bulimicke učenie nejde, aj keď áno, študenti to celkom úspešne praktikuju. Otázka je, je to správne?

akvi
15. jan 2024

@ajka0207 otázka je, prečo sa študenti majú učiť tie zbytočnosti. Prečo sa aj na VŠ neposunu tie osnovy viac k tomu, čo bude človek potrebovať v praxi. Resp. ono je to vždy o konkrétnom učiteľovi. Niekto dokáže každú tému poňať tak, aby to študentom niečo prinieslo aj do praxe. Niekto trvá na zbytocnostiach, ba priam sa vyživa v tom, aby doslova umučil študentov s nezmyslami. Bohužiaľ, ak mám zhodnotiť moju VŠ, väčšina učiteľov boli mučitelia. Pritom ja som študovala učiteľstvo a teda tam by som očakávala, aby každý jeden predmet mi niečo dal do praxe. Vlastne keď tak premýšľam, boli dva druhy pedagógov, väčšina odrecitovala na prednáškach svoju učebnicu a na cvičeniach nás ďalej ubijala nudnymi kecami, bol problém nezaspat. A potom druhá časť učiteľov boli tí nadšenci, ktorí sa naozaj snažili pripraviť nás na prax a tie hodiny sme všetci milovali a veru som z nich čerpala celú učiteľsku karieru.

nelka93
19. jan 2024

@soldi a vieš ze tituly Mgr a Ing sú úplne rovnocenne? Už som sa stretla s názormi inžinierov ze titul Mgr je pseudotitul a podobne, nevravím ze to je tvoj prípad. Ja som v prvaku mala 19 hodín matematiky a teda neviem ci ľahšiu ako ti co mali Ing 😅

martinka17
19. jan 2024

Asi si v prvom ročníku? Tam bola matika dosť pokročilá, v druhom štatistika.
V praxi tieto vedomosti nevyužiješ s najväčšou pravdepodobnosťou vôbec. Tiež mám manažment, tá matika, štatistika má veľmi bavili ale nevyužívam a nepotrebujem to vôbec. V praxi - zadáš si požiadavku v podobe vzorca a systém/ tool, s ktorým pracuješ ti povie odpoveď. Vydrž a sústreď sa na prácu s excelom na pokročilejšej úrovni, marká, aby si tieto matematické vedomosti v budúcnosti nepotrebovala 🙂

simca06022011
19. jan 2024

Podľa mňa tieto otázky sú zapríčinené tým, že deti a študenti nevedia prečo sa jednotlivé veci učia, použitie v praxi.
A prečo sa to.musi niekto učiť.. no raz ti to môže byt treba, nik nevie kde človek skončí. Ja som neznášala goniometricke funkcie :D nechápala som na čo.. až kým som realne nevidela ako s tým svokor rata veci, rýchlo a jednoducho na ktoré sme prichádzali odhadom :D čiže fakt záleží od toho kde skončíš..

Strana
z2