icon

Najlepšie aplikácie a kanály na učenie sa nemčiny

frida1990
23. feb 2025

Ahojte, hľadám praktickú apku alebo YouTube kanál alebo čokoľvek, na učenie sa nemčiny pre mierne pokročilých, kde by som si denne mohla udržiavať kontakt s jazykom, ideálne so zameraním v business štýle, obchodný styk. Nebudem mať čas sa tomu denne venovať veľa, ale aspoň pár minút denne by som chcela mať stále nejaký kontakt s nemčinou tak, aby to dávalo aspoň nejaký zmysel. Máte nejaké dobré skúsenosti v tomto smere? Vopred ďakujem.

lenuska9999
23. feb 2025

@frida1990 čo tak pozerať večer filmy v nemčine ? Tiež potrebujem v práci využívať nemčinu každodenne a po chorobe alebo dovolenke, keď ju viac dni nepoužívam, si púšťam filmy alebo Podcasty v nemeckom jazyku, aby som do toho naspäť rýchlo naskočila. Inak netuším, či je apka na business nemčinu, ale tu sa naučíš podľa mňa za len pochodu. Lebo napr také slovíčko, že “zmluva o dočasnom pridelení” je tak ojedinelé, ale pri tom ak robíš napr v personalke tak využívaš každý deň… tým som chcela povedať, že niektoré slovíčka sa naučíš len tým, že budeš pracovať v tomto obore

frida1990
autor
24. feb 2025

@lenuska9999 tie podcasty sú zaujímavý nápad, len ja som mierne pokročilá, a ja fakt dobre nerozumiem, a to nedokážem udržať pozornosť, ak nerozumiem. To by muselo byť na mojej úrovni, filmy detto. Plus mňa filmy nebavia celkovo, nie to ešte v jazyku, ktorý neovládam a zrovna nemám v láske 😁 skôr tie apky, ktorým by som sa venovala hoc len 15 minút denne, na začiatok na nejaký rozbeh. Musím nájsť nejakú, s ktorou majú užívatelia dobré skúsenosti a je dostatok flexibilná aj pre zaneprázdnených, alebo pre ľudí so slabšou úrovňou

lenuska9999
24. feb 2025

@frida1990 tak podľa mňa si musíš jazyk v prvom rade napočúvať a to nejakými slovíčkami v apke nedocieliš. Plus v reálnom živote keď komunikujes s ľuďmi, ma každý ešte nejaký svoj prízvuk podľa toho, v ktorej časti žije. Nehovoriac o tom, že v skutočnom živote povieš nejaké slovne spojenie / vetu väčšinou inak , ako sa píše v nejakej učebnici. Preto sú podľa mňa filmy najlepšou možnosťou. Samozrejme nebudes zo začiatku rozumieť všetkému vo filme, chce to čas. Ale keď už budeš pozerať 15ty film, ver tomu, že sa na teba niečo nalepí. A čo sa týka podcastov na YouTube, sú odstupňované podľa náročnosti. Daj si napr german podcast B1 na začiatok a môžeš počúvať na slúchadlách napr po ceste do a z práce, počas nákupu atd.

frida1990
autor
24. feb 2025

@lenuska9999 áno, máš pravdu, to je dôležité, keďže počúvanie s porozumením a rozprávanie sú pre mňa najťažšie. No budem sa musieť hecnúť. Ďakujem🙂