icon

Nároky na štúdium zdravotnícky asistent.

jajko22
2. mar 2020

Prosim vas ake sú nároky na studium zdravotneho asistenta, teraz uz aj po novom praktickej sestry? Chcela by som to skusit aj ked mam velke obavy ci to zvladnem, nemyslim si, ze mám dobru pamat na anatomiu, latinske slova, chemia vobec, poucky. Neverim si vobec teda, ale je to asi jedina moznost ako byt s dietatom na tom lepsie. Robila som opatrovatelku v zahranici, ale chcem viest normalny zivot, nie byt sama v zahranici mesiace a non stop 24 hodin soboty nedele. Bojim sa ci by som to zvladla ked som na materskej, slobodna matka financne a nakoniec by som skolu nedokoncila. Ze by som zbytocne vyhodila peniaze a cas, a hlavne sa.bojim ci na tom mam rozumovo. Viete mi prosim vas pekne poradit? Dakujem.

pattinka
2. mar 2020

@jajko22 ak sa budeš snažiť a učiť sa tam to dáš... Ide hlavne o to ci máš k tejto práci vzťah... Mam na oddelení praktické sestry a sú veľmi šikovné.. Ta škola im dosť dala... Ja som ešte končila zdravotku ako všeobecná sestra - ale tí na nás kládli nároky ako na medicíne... Teraz je ti už iné a ľahšie, ale učiť sa treba... Hlavne snažiť zvládnuť praktické zručnosti... Latina a chémia a ostatné sa dajú zvládnuť s troškou úsilia...

mimi1237
2. mar 2020

@jajko22 Latiny sa nemusíš báť, nič ťažké, naozaj.Chemia nešla ani mne , lebo ju neznasam , ale z toho nematurujes, ked ma pamat neklame ani sme ju nemali ako predmet cele 4 roky.Ani z anatómie nemáj strach.Inak som.pocula ak chces byt zdrav.asistent, je to 2 roky školy.

mimi1237
2. mar 2020

@jajko22 Ako myslím 2 ročné štúdium po novom ( neviem odkedy )

jajko22
autor
2. mar 2020

@mimi1237 dakujem za odpoved. Ano, ja si chcem tak robit, nie som pevne rozhodnutá, po skole som davno. No obavam sa ci sa vobec viem ucit naspamat a je to velka zodpovednost. V rakusku som opatrovala klienta s PEG, brala krv s prsta, polohovala atd co robia opatrovatelky, no mala som dost teda s tou sondou pat rokov, lieky cez nu podavala, menila ju, davkovala, tak si myslim ze to je tazke ucivo, vsetko sa naucit o vsetkych chorobach pristrojoch, vlastne neviem ani co sa tam ucí. A tá pamäť...bojim sa, aby som nevyhodila plno penazi za cestovanie, skolu a napokon nezvladnem skusky...hm..ale inak ma to opatrovanie bavilo, az som vyhorela, ale to za to ze som mala vela toho, vsetci klienti leziaci ci dost chorí a nemala vzdelanie

mimi1237
2. mar 2020

@jajko22 Este ma napadlo, neviem či sa dnes robia prijímacie pohovory, ja som mala z biológie a ešte z jedného predmetu ale nepamätám si z akého.Je tomu 12 rokov cca tak neviem ako to teraz funguje.Ide o to , či ta taká práca bude baviť a či to robiť naozaj chceš, či máš k tomu vzťah

biba95
3. mar 2020

@jajko22 Myslím si, že by si to mohla dať, ale určite sa treba pripravovať, bez toho ťažko. A hlavne práca opatrovateľky je trochu iná, hlavne o tej hygiene a kŕmení.. ak vieš že ti nebude robiť problém brať krv, pichať inekcie, riediť do infúziek, vyťahovať stehy,.. proste taká tá odborná robota tak smelo do toho 🙂 držím palce

oli18
3. mar 2020

Ak sa na to necitis uz tetaz, tak do toho nechod. Ak mas maturitu, su aj ine nadstavbove studia. Vyber si iny odbor. Byt dobrou sestrou je poslanie .

jajko22
autor
3. mar 2020

@biba95 áno, tak si to musim dobre premyslieť náplň práce , mozno naozaj skor ako prakticka sestra len zdravotny asistent pre mňa, ďakujem za odpoveď. Prajem vsetko dobré.

jajko22
autor
3. mar 2020

@oli18 ďakujem tiez za odpoved, ano musim o tom dobre porozmyslat. Vdaka.

biba95
3. mar 2020

@jajko22 ja som zdravotnícky asistent/teraz už opäť sestra.. náplň tá istá, len názov nám menili.. učili sme sa v škole to isté ako sestry kedysi (viem že nejaké roky predtým asistenti boli bez kompetencii, ja som bola ročník kedy sme ich už mali)..čiže ak by si nechcela toto, ešte je možnosť sanitár -tí v nemocnici majú na starosti napríklad hygienu, chodia s pacientmi na vyšetrenia, nosia krv do labakov ...a stále by si mala niečo vyučené a robila to, čo ťa baví 🙂

jajko22
autor
3. mar 2020

@biba95 áno, presne sa tesim, ze si to napisala, ďakujem, mna to baví, nemam problem umyvat pokakanych ludi, sprchovat, cistit im nechty a nohy, fuzy, na strednej som odisla zo zdravotnej skoly na uplne inu technicku školu, to bola velka zivotna chyba. Musim sa odhodlať na zmenu v zivote a vyskusat to dialkove aj sa zacnem dopredu uciť asi, vsak som.na materskej
Prajem Ti vsetko dobré aj v praci aj v zivote, si velmi zlatá.