Nechcem ísť na vysokú školu
Ahojte, na úvod príspevku by som chcela povedať že píšem ako anonym lebo som tu nová a potrebujem sa niekde vyrozpravat a možno vypocut si rady od starších žien. Mam 18 rokov a pochádzam z rodiny kde pomaly každý jeden člen ma vysokoskolske vzdelanie, takže sa samozrejme aj odomna očakava že po maturite pôjdem na vysokú školu, lenže ja na VŠ nechcem ist a neviem ako to vysvetlit rodičom ktorí velmi trvaju na tom resp s tym rataju uplne automaticky ze na VŠ pôjdem. učím sa dobre na samé jednotky ale mám predstavu čo by som chcela v zivote robit a nepotrebujem na to mat vysoku školu, a myslim ze na to ani VŠ nieje, ja proste nechcem zabit 5 rokov zivota na skole o ktorej viem ze mi aj tak nič neda a to co vystudujem aj tak robit nebudem..ak mi niekto poradí budem vdačna,
Moja sestra nemá skončenú ani strednú školu. A otvorila si pred rokom cukráreň kde sa jej dosť dobre darí. Ak niečo veľmi chceš tak to dosiahnes aj bez mimoriadne vzdelania.
Vysoká škola ti nedá len titul, dá ti možnosť sa ešte svojej záľube bez toho, aby si ratala peniaze, venovat, môžeš si užívať študentský život, nenastúpiť do dospelackeho života, ešte si dať možnosť nájsť sa. Vysoká škola je trosku väčší rozhľad ako stredná, ak som pesimista. Skús takú, ktorá ti bude dobrá pri podnikaní. Môžeš aj potravinársku, či ekonomiku .
Inak sim prekvapená, keď píšeš, že o tom nechce otec ani počuť, to vážne ešte niekto dospelému vie povedať… tam nepôjdeš??? Ide o to, že ste síce len “deti” , ale neciem si predstaviť riadiť ti zivot. Povedať svoj motor áno, ale úplne zatrhnúť tvoj vyber ….. to nie
Ty by si podľa mňa aj chcela ísť na VŠ, ale na inú, než chcú tvoji rodičia. To je tvoj hlavný problém. Skus prijímačky na jazyky / pedagogickú a daj tam aj právo kľudne, nech je otec spokojný. Na právo prijímačky nesprav (to by nemal byť problém), a ak ťa vezmú na jazyk, budeš mat lepšiu predstavu, lebo to už bude reálnejšie, a rozhodneš sa. Mňa vzali na tri VŠ, každá úplne iná...napokon som si vybrala cudzí jazyk, lebo mi tiež išiel dobre a mala som ho rada...a zatiaľ sa ukazuje, ze som celkom spokojná s výberom...aspoň ma moja práca baví.
@vespertine a akú maš školu s cudzim jazykom ? Teda druh školy?
Ja by som si spravila aspoň Bc.a popri tom robila to čo ma baví.
@mooonika1975 Je to Fakulta humanitných a prírodných vied...tam toho bolo viac na výber z lingvistickych odborov, dá sa odtiaľ aj učiť, alebo prekladať, je tam aj amerikanistika anglistika všeobecne...
@lienka.7 podnikatelsky uver?? Ci myslis ze podniky si otvaraju vyhradne milionari? Ti uz pracu nepotrebuju ...
Podla mna v zahranici je na to vyska, u nas skor kurz Od Peti Tothovej, kt. bola v Pečiem cele Slovensko, ako porodkyňa. Určite choď do toho, poznam ludi ktori to robia a zivia sa tym dlhe roky. Držim prsty. 🤗💪
@lunademonica s podnikateľským úverom ti držím palce 😂🙏🏻 obzvlášť v tejto forme podnikania. Začínajúci podnikatelia firmy dotujú často zo svojho (súkromných úverov)

necitala som vsetko....poviem z mojej osobnej skusenosti: sestra na gympli,vedela,ze ide na VS (musela /chcela ist),zial z gympla nemas akoby nic....ja som skoncila obchodnu akademiu (mamina ako uctovnicka mala niekolko firiem,ktorym robila uctovnictvo),takze som mala viziu,ze po nej to preberiem,uz v 3tom rocniku som vedela,ze chcem skusit zahranicie,hned po mature som odisla do Irska,za vidinou zarobku a predsa ide kamoska,idem aj ja...po mesiaci som pomaly plakala mame,ze som odisla,kedze kamoska sa na mna uplne vysrala,bola som v cudzom svete a uz bez financii (jedinou vyhodou bola anj v com som bola dobra),mala som dve prace (jedna v supermarkete,druha po nociach umyvat v restike riady)....rok som vydrzala...potom som prisla na svk,hned som sa zamestnala v telekome,kde som spoznala aj uz teraz 13 rokov manzela....popri prvej materskej som si urobila BOZP,v praci aj PO technika,pravidelne chodim na skusky a odborne dalsie vzdelavanie ..praca ma bavi,ja som sa v tejto oblasti nasla,su ludia,ktori mi davaju pocitit,ze nemam VS vzdelanie,ale ja to beriem tak,ze ja mam tolko skusok,tolko seminarov,vobec vystupovat medzi ludmi,ze VS je mi momentalne nanic....moja sestra s dvomi titulmi ma problem sa zamestnat,pretoze bud je prekvalifikovana,jej sfera je dost zuzena,alebo ma potrebu si sama stanovit pracovny cas,ktory by jej vyhovoval.