Neprijali ma na vysokú školu
Som krátko po prijimackach a nezobrali ma ani na jednu školu, na ktorú som tak veľmi chcela ísť. Pred pár dňami som to brala úplne v poriadku, vycestujě do zahraničia a aspoň si zarobím. Posledné dni ma ti veľmi trápi, učila som sa na samé jednotky, vysledky v škole boli výborne a zrazu som jediná, ktorú neprijali na vysokú školu. Dolieha na mňa depresia a úzkosti. Bojím sa, že ma ani nezoberú na ďalší rok. Mám vyštudované len gymnázium, takže nic z toho. Chce sa mi len plakať a plakať, som stratená a momentálne prežívam asi svoje najhoršie odbobie života. Dostávam otázky typu, kedy budem vedieť výsledky, lenže ja ich už viem, ale klamem, pretože nechcem byt tá, ktorá všetkých sklamala :(. Cítim sa úplne mizerne. Momentálne si hľadám brigádu v zahraničí, lenže priateľa mám tu na Slovensku a nechcem byt dlho bez neho, keďže sme takmer každý deň spolu, ale na druhej strane nechcem pracovať na ten rok za 600€ v mojom regióne. Som na dne a nedokážem opísať moje pocity, napadajú ma rôzne myšlienky..
No len si zvaz, ci ist na ten rok na nejaku VS len aby si nevysla z formy ucenia sa… Ono z nej nevyjdes podla mna aj tak, ked sa budes pripravovat na prijimacky a navyse, studovat na VS a popritom sa pripravovat na prijimacky je podla mna narocnejsie ako mat brigadu na par hodin denne a popri tom sa ucit.. Dobre si to zvaz.
Vela lekárov sa dostalo az na druhykrat,dokonca poznam lekarku,ktoru v treťom rocniku musela odist zo skoly a zacat od znova od prveho a teraz je skvela doktorka. Netrap sa neplac,skor hladaj ine riesenia,nie je to koniec sveta. Za rok to mozes skusit znova aj sa este lepsie pripravit.💓
@aeruginosa mne veľa ľudí vravelo, že si mám dať ako záchrannú prihlášku pedagogiku, aby som sa neustále učila a nevyšla z cviku a aby ma nezlákali peniaze, čo si aj myslím, ze je hlúposť, kedze ako ste vraveli by to bolo náročné a ked je mojim snom ísť na medicínu, tak by som spravila preto všetko.
Presne tak, v takom prípade by si školné neplatila 🙂 a teda nechcem ťa navádzať na nejaké zneužívanie systému, ale myslím, že nie je žiadnym tajomstvom, že mnoho ľudí to tak robí - väčšina spolužiačiok (ja som z chémie/biochémie, takže som mala takých naozaj veľa), ktoré chceli skúsiť znova takto v zimnom semestri porobilo nutné minimum, aby prešli do letného semestra, hlavne teda predmety, ktoré sa im zišli aj na prijímačky, zostali tak vedené ako študentky, čiže nemuseli riešiť zdravotku, ale do školy už nechodili a pripravovali sa na medicínu...
Pošli si prihlášku na tú biomedicínsku techniku, ešte máš zopár dní čas (do 15.06.). Je to dobrý obor, výborne využitie, niektoré predmety máš na medicínskej fakulte, niektoré znalosti využiješ aj ak prejdeš na medicínu.
Nemusíš tam nakoniec nastúpiť ale budeš mať tú možnosť keď sa na to trochu vyspíš, spamätáš a rozmyslíš že čo so životom.
A angličtiny pri štúdii v zahraničí sa neboj, na začiatku je to trochu šok ale slovná zásoba čo sa využíva pri štúdiu je veľmi obmedzená a rýchlo na to nabehneš.
@aafrika tiež poznám pár prípadov, len ma trápi to, že ostatní to zvládli, prečo teda som to nemohla zvládnuť aj ja hneď?
Za mna je to dost hlupost teda, ale je to len moj osobny nazor. Ked som sa rozpravala s par spoluziakmi, ktori sli na druhykrat, ale popri tom studovali nejaky „zachranny odbor”, tak hovorili, ze druhykrat by do toho nesli. Na tej skole mali vyucbu, povinne prednasky, seminare, niektori labaky, zapocty, skusky a nestihali to. Potom v lete prerusovali studium, aby sa stihali ucit na prijimacky a nakoniec skoncili tak, ze si platia skolne. (Studovali na Slovensku a aj na medicinu sli na SR..)
Ked vies, ze chces medicinu a ides urcite skusit aj druhykrat, tak za mna toto nie. Osobne radsej ta brigada + priprava. Ale je to len na tebe.🙂
Ahoj, ja som mala OA, ekonomicku strednu. Dala som si prihlasku na UK denne pravo. Neprijali ma. Sla som na nadstavbove studium, kde som sa denne drvila na prijimacky a vzali ma o rok... a to sa bavime o tom, ze som mala strednu na ktorej dejepis, noska a pod neboli...t.j.to, co sa vyzadovalo na vysku. Pouvazuj, ci ta jeden neuspech dokaze takto zlomit. Ved si jednotkarka, svedomita, usilovna, tak hlavu hore, najdi kde sa.zlepsit a chod za svojim snom! Nepolav, prekroc svoju komfortnu zonu, ja z toho benefitujem do dnes a dakujem tym v rodine, co mojmu snu verili a podpovali ma.
Mnohi moj sen ist z takejto strednej na pravo UK nechapali a krutili hlavou, ci mi nepreskocilo, ze to sa neda...ale da 🙂
Per aspera ad astra 🤗
Moja mlada susedka tuzila byt zubarkou, na prijimacky isla spolu 3x - dva roky po maturite sa v podstate iba ucila na prijimacky. No beru tak malicko ludi, ze vzdy skoncila tesne pod ciarou. Nakoniec vystudovala fyzioterapiu a je velmi spokojna. Ved vyskusaj, ci pomoze, ak sa rok bude spripravovat na skusky a ak to nevyjde, poobzeraj sa po pribuznych odboroch...
Och, medicina, poznam jedno dievča, otec lekár, ona sa pripravovala, ale asi nie dôsledne, keďže končila školu, plus maturity. A tak ostala rok doma, učila sa viac, chodila na tie kurzy a už je štvrtáčka. Málokto sa dostane na prvý pokus. Išla si na najťažšiu školu s veľmi obmedzeným počtom, preto je logické, že si sa nedostala. Nebuď na seba taká prisna, keby si šla na sociálnu prácu, možno ako polovica tvojich spolužiakov, tak sa dostaneš aj bez prijimačiek.
@smajliica ako inak viete , že niektoré školy majú podanie prihlášky aj druhé kolo ? Kde sa to dá zistiť ? Či len kontrétne na kontrétnej škole ?
Ja som pozerala priamo na stránke školy, neviem či sa to niekde dá všeobecne pozrieť že čo je ešte otvorené
Som lekarka a zdielam nazor @aeruginosa, radsej lahsiu brigadu a ucit sa pomalicky priebezne cely rok... ako ist na odbor, ktory nechces...budes sa stresovat cvikami, prednaskami, skuskami a popritom sa ti vobec nebude chciet este aj na prijimacky ucit...a skus si dat buduci rok viac ako 1 prihlasku, aj CR vyskusaj, maju logickejsie prijimacky ako napr.bratislavske biflovacky
Ahoj. Existuje aj pomaturitné štúdium, čo je vlastne prípravný kurz na medicínu. Je to síce drahšie, ale pokiaľ si nájdeš aj brigádu, tak by si to mohla zvládnuť utiahnuť 🙂 Skús pozrieť
@hahah1 uz som si aj pozerala pár prípravných kurzov, do ktorých by som išla, čítala som aj veľa recenzií, že tie kurzy im neskutočne pomohli, minulý rok sa nedostali, len tie peniaze za ne mi prišli neskutočne veľa, ale tento rok, kedze si nájdem poriadnu brigádu cez leto, dalo by sa to.
@sisa_s Slovenské školstvo a české je úplne posunuté niekam inam, príde mi nezmysel sa učiť naspamäť všetky otázky a potom písať test 3 hodiny ako písať len jeden za hodinu a 3 predmety dokopy, preto som si aj vybrala práve českú fakultu 🙂
Skus podat odvolanie. Urcite tam išli na skusky aj studenti ktorí robili skusky aj na ine univerzity, a chcu ist tam, ale mali positku,tak mozno sa uvoľní miesto. Ak ta neprijali len z dôvodu kapacity, myslim ze sa jedno miesto určite najde. ty sama keby si prijata na tri skoly ides len na jednu a na tych dvoch uvolnis svoje miesto inemu. Tak hlavu hore a tuz z celeho srdiecka a dostanes sa tam. Vzdy sa cesta najde. Podakuj vesmiru, Bohu za to, ze si prijatá. A ver tomu. Vesmir to v zakonoch zariadi tak aby ti vyhovel.
Kde si bola na prijímačkách?
Nestuduj zbytočne to co nechceš, odvolaj sa q uvidis. Radšej vycestuj, študuj jazyk, pracuj lepšie sa priprav na prijímačky a napr uc sa niečo z toho co budeš studovat. Co sa týka platenia školného cele trvanie štúdia treba sledovať. Mam teraz prípad ze po neviem cca 2rokoch alebo koľko skončila baba a prešla na inú VS, v Čechách už nemohla lebo celkové štúdium by jej nevyšlo a musela by ho hradiť, tak išla späť na Slovensko.
Inak na medicínu často nevezmu každého, študujú potom príbuzné odbory, rovno spolu s prihláškou davajú aspoň jednu inam ako na medicínu. Aby určite niekam išli. A veľakrát nestaci spraviť prijímačky, ved to je normálne, musí sa človek aj do poradia/počtu dostať... zažila som aj pri rpijimckach na strednú aj na vysokú. Kapacity na školách, o ktoré je záujem nikdy nestačia.
ahoj, dnes som sa dozvedela že neprijali ani mňa. Som neskutočne smutná lebo som sa podstivo pripravovala viac ako pol roka. Viem ako sa cítiš, ako si na tom teraz? bude to lepšie? chcem len spať a nič nerobiť
V Brne sú prijímačky dnes,v Blave v pondelok.V Košiciach boli min.týždeň,výsledky sú,ale ešte nie vsetci vedia,či ich vzali.V Prahe boli tento týždeň.Tak kde si bola keď vieš,že ta nevzali pre kapacitu?Ved ešte sa to môže poposuvat.
@miricka77 pretože mi prišiel priamo list od nich, že ma neprijali
@zaralotuska cítim sa už lepsie než som písala tento príspevok, obcas smutná, ale beriem to už celkom v pohode, že ma neprijali.
@miricka77 Bratislava sa píše rovnako ako Košice, tento a budúci týždeň. Výsledky sú po každom dni poobede. Bodová hranica na Bratislavu sa tento rok odhaduje na +-680 bodov čiže ak máš pod 650 sa môžeš rozlúčiť s myšlienkou že by ťa prijali. A české školy už majú jasno lebo majú prijímačky skorej
ideš tento rok na nejakú inú vš nakoniec? ja to v sebe riešim lebo nechcem ale okolie ma núti
@zaralotuska dlho som nad tým premýšľala, ale nakoniec som sa rozhodla, že nejdem, nechcem študovať len tak na hocijakej výške a ten rok sa ešte aj pripravovať na ďalšie prijímačky, myslím si, že študovať na výške a popritom sa učiť na prijímačky je celkom ťažké a ten svoj čas viem využiť aj na iné veci, ako sa pripravovať na skúšky a chodiť na prednášky..
A kde si robila prijímačky?
Ak tuzis po nejakej speci vs a chces sa vzdelavat..Radim druhe kolo pribuznych odborov…moj kamarat chcel medicinu nevyslo, v druhom kole ostal na chemii a cez ten rok zberal poznatky pripravoval sa doucoval a na druhy rok sa dostal na medicinu
@jeennyv tak mi radia všetci z môjho okolia, som prijatá na chémiu takže asi pôjdem na rok tam

@lindous ďakujem Vám, to ste mi naozaj pomohli ❤️. Na Slovensku som avšak nechcela študovať, takže si to budem musieť zvážiť a ešte ci ist ,,na hocijakú vysoku,, aby som ten rok nepresadila doma a nevyšla z formy učenia sa. Takže keď budem rok študovať na Slovensku a ďalšie v Čehach, keďže to je moja priorita, nebudem musieť si platiť školné rok sama? 🙂