Neuropsychológia

pavlahorova
17. nov 2020

Dobrý deň,

dcéra chce byť experimentálna neuropsychologička. Keďže neuropsychologov na Slovensku je ako šafranu a celkovo je o tom malo informácií, chcela by som sa opýtať, čo všetko potrebuje na prijmačky. Treba jej ísť na medicínu alebo na psychologiu? Alebo vyštudovať psychologiu a k tomu nejaku nadstavbu z neurológie.
Vopred ďakujem za odpovede

bona1393
17. nov 2020

Dobrý deň, dcéra by mala vyštudovať psychológiu a potom si hladať špecializáciu na neuropsychológiu v zahraničí. Zatial na Slovensku bohužial nie je možné študovať neuropsychológiu ako samostatný odbor.

sisa_s
17. nov 2020

Nech dcera napise pripadne mail/na fb tomuto panovi, perfektny odbornik, Robert Krause, neuropsycholog, neurovedec, urcite by poradil skolu aj rozne publikacie

pavlahorova
autor
17. nov 2020

@sisa_s písala mu a neodpovedal

durianka1973
17. nov 2020

Vy sa pytate v suvislosti s tou nadanou dcerou v inej diskusii, vsak? Tak podla toho, kde chce svoju karieru smerovat. Ak sa chce zameriavat skor na neurologiu, prepojenie neurologickych poruch a psychologie a ist hlbsie do vyskumu, bez mediciny sa podla mna nepohne. Neuropsychologia sa studuje na priklad na lekarskej fakulte v Prahe - takze aj to je odpoved. Ak skor na psychologiu s letmym pohladom na neuropsychologiu, tak staci psychologia bez mediciny. Ak ju tato oblast zaujima a studuje si dcera knihy, sama si moze zistit, kto su autori knih, co studovali, ake smery a podla toho sa zariadit.

pavlahorova
autor
17. nov 2020

@durianka1973 Ďakujem

lentilka23
8. jún 2023

Neuropsychologia je teraz velmi moderny pojem u psychologov a pasuju sa do tejto polohy psychodoktorov. Ak naozaj chce studovat neurologicke poskodenia, ktore vyustuju do psychickych problemov, tak jedine medicina, specializacia na neurologiu. Ako uvadza komentar vyssie, nenechajte sa namotat na psychologiu. Najlepsie skonbinovat s atestaciou na psychiatriu, pripadne dostudovat genetiku..... Ale to uz fakt musi byt pomali genius clovek aky to zvladol. IQ 140 a viac. Neurologia a Psychiatria a Genetika su cisto medicinske odbory.