Neviem sa rozhodnúť medzi štúdiom medicíny a farmácie.

belle01
30. mar 2020

Ahojte, chcela by som sa opýtať, či niekto máte skúsenosti s Lekárskou fakultou UPJŠ v Košiciach (konkrétne s odborom všeobecné lekárstvo) alebo s farmáciou na UVLF tiež v Košiciach? Bola by som veľmi vďačná každému, kto tieto odbory študoval alebo študuje a vyjadril by sa tu k tomu, pretože ja sa práve rozhodujem medzi týmito školami, ale vôbec sa neviem rozhodnúť. Viem, že ide o to k čomu ma to viac ťahá, či mám lepší vzťah k biológii alebo chémii a ako si viem samú seba predstaviť v buducej profesii, ale naozaj sa neviem rozhodnúť. Čítala som už rôzne názory, ale tie nie sú aktuálne, tak by som bola rada ak by ste sa vyjadrili tí, ktorí máte nejaké skúsenosti. Ďakujem.

3009
30. mar 2020

@belle01 to ako budúca lekárka či farmaceutka potrebuješ radu na MK? No tak ti dám jednu dobrú radu, ani jedno nechoď študovať, lebo to nie je študovať napr. masmediálnu komunikáciu a pod., ale rozhodujúce po štúdiu je práca. Veď si teraz predstav, že si v terajšej dobe vyštudovaná lekárka a musíš riešiť s pacientami v nemocnici koronavírus iné urgentné stavy. Ešte sa nevie ako to všetko dopane a možno budú musieť v nemocniciach robiť aj medici služby. Si na toto všetko pripravená? Odpovedz si a hneď budeš vedieť čo máš robiť a nie sa tu pýtať na MK.

matqa411211
30. mar 2020

@3009 prosímťa 😂 ak nemaš normálny nazor tak sa radšej nevyjadruj, ak by to tak spravili všetci kto by sa o teba alebo tvojich blízkych staral ak by si bola nedaj bože v nemocnici? ha? vam už z tej korony niektorým naozaj preskakuje! toto povolanie obnáša aj takéto situácie pretože o tom táto práca je.

belle01
autor
30. mar 2020

@3009 Presne tomuto som sa chcela vyhnúť. Chcela som aby sa vyjadrili ľudia, ktorí to študujú. Keďže nepoznám nikoho kto by tieto odbory študoval, tak som sa len chcela opýtať, či by sa tu náhodou nenašiel niekto, kto by sa trochu rozpísal o týchto univerzitách. Myslím si, že tu ľudia kladú oveľa primitivnejšie otázky ako ja, ale asi máš pravdu, neviem prečo som to sem vôbec písala, keďže sa mi k tomu normálne asi nikto nevyjadrí. A to čo tu píšeš nie je vôbec k veci, takže si svoj názor môžeš nechať pre seba.

silvinka_c
30. mar 2020

@belle01 Ahoj, čo sa tyka lekarenskej fakulty v KE ti podariť neviem, ale čo sa tyka farmácie tak to ano. V porovnani s Bratislavou je tato fakulta slabšia,nehovorim ,že ťa tam nenaučia. Profesori,ktorí tu učia su prevažne externisti z rôznych fakult alebo nemocníc. Asi si z okolia KE ,ked chceš isť práve tam však? Skús porozmýšlať aj nad BA tam beru aj na priemer do 1,1 tento rok.(pokial si ešte na strednej). Čo sa týka študia, myslím si,že je náročné ako každá iná farmácia, plno liečiv, chemických vzorcov a rastlín. Samozrejme sa dá aj z tekto školy výjsť rovnako múdry ako študenti z BA. Všetko je to len o tom ako človek chce. Čo sa týka prehadzovania skúšok , tušim v KE sa neda ani prehodiť ,ale tým som si nie istá. Farmácia nieje odbor pre každého, je to náročná práca, nieje to len predaj liekov ale mnoho dalšich veci, ktoré bežný pacient nevidi... Skús sa nerozhodovať podľa chémie a biologie,ale podľa jednotlivých odborov ,nad ktorými premýšlaš. Spíš si +a- oboch povolaní.

silvinka_c
30. mar 2020

@3009 Prosím vás v nemocniciach sa vždy riešili,riešia a budú riešiť urgentné stavy. Od toho nemocnica a doktori sú, pomáhať chorým. Nejdu len o korona virus,riešia sa tam aj iné veci nie len tato jedna.Či doktori nerobili nič , dokiaľ neprišiel koronavirus?? Zachraňuju sa tam životy, odchadzaju a prichadzaju nove. Byť lekarom nie je povolanie ,ale poslanie. A myslím,že autorka chce isť študovať dané odbory práve kvôli tomu,aby pomáhala chorým. Takto som sa rozhodla aj ja pred 4rokmi a to tu žiaden koronavirus nebo l😉 Rovnako aj v lekarni sa človek stretáva s rôznymi chorobami a občas musí riešiť naozaj pekelné situacie. Ale od toho sú tu všetci, ktorí si takuto cestu vybrali ,aby pomahali tým,ktorí to potrebujú. Spomente si na to nabližšie ked pôjdete k lekarovi a po lieky do lekarne 😉

mpg
30. mar 2020

@belle01 dávnejšie som pracovala na osobnom oddelení nemocnice, u lekára je vhodné ak je taký extrovert, empatický - dobre vie vychádzať so všetkými ľudmi, neuráža, má taký vrodený súcit a pochopenie.
Farmaceuta musí viac zajímať - lieky a ich zloženie, ich účinky, čomu venuje veľa času.

belle01
autor
30. mar 2020

@silvinka_c Ahoj, ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Ak mám byť úprimná, tak som neuvažovala o tom, že by som išla do Bratislavy, skôr by ma lákala Farmaceuticka fakulta v Hradci Králové, ale tam som si už nestihla podať prihlášku. Vážne berú do Bratislavy na základe priemeru? Ja som si myslela, že známky vôbec neriešia a je potrebné urobiť normálne prijímačky tak ako v Košiciach. Každopádne viem, že štúdium je určite náročné. Ty študuješ alebo si študovala farmáciu v Košiciach?

silvinka_c
30. mar 2020

@belle01 Ro Hradca beru taktiež na priemer do 1,25😇 nie ja mam strednú školu z farmácie. Ale mam prakticky kolegu, ktorý študoval v Košiciach

belle01
autor
30. mar 2020

@silvinka_c Áno, to som čítala. Škoda, že som si nestihla podať tú prihlášku, pretože by ma vzali, ale tak termín mali do 29.2.2020.

hyberncia
30. mar 2020

@belle01 nechcem byť hnusná,ale prijímačky na medinu sú o 2 mesiace,už dávno si mala mať prejdene celé skriptá,ak to tak nie je,rovno túto možnosť môžeš škrtnúť.

belle01
autor
30. mar 2020

@hyberncia Viem, že prijímačky sú o 2 mesiace a samozrejme som si tie otázky prešla, či už tie na medicínu, tak aj tie na farmáciu.

miskajulo
30. mar 2020

Ahoj, ja som vystudovala farmaciu v ba. Tiez som sa nevedela rozhodnut ci medicinu alebo farmaciu. Obe studia su narocne. Chcela som pomahat ludom, ale nevedela som si predstavit, ze by som operovala a mala taku velku zodpovednost za ludsky zivot. A chemia bola aj moja srdcovka, preto som sa rozhodla pre farmaciu a urobila som dobre. A este jednu velku vyhodu ti vypichnem- po skonceni studia ides hned pracovat, si hotova farmaceutka, ale medici po skonceni skoly nemozu ani recept napisat a musia sa dalej vzdelavat a robit si odbornosti.. nevravim ze farmaceut sa po skole nemusi vzdelavat, musi, sustavne vzdelavanie je v zakone, ale nie je to ako musia mudr. Cize materstvo je pre ne asi tazsie riesit kedze musia dlho riesit karieru. Po farmacii mas vlastne uz karieru zavrsenu, pripadne doktorat si uz len spravis, ja som si robila, ked som uz cakala prvu dceru.

hyberncia
30. mar 2020

@belle01 takto to nefunguje,nestačí si to prejsť. Hranica je stále veľmi vysoko. Musíš to vedieť detailné a musíš to mať prejdene veľmi veľa krát. Na medinu sa hlási v priemere 1500 a vezmú 200 lidi. Trúfam si povedat,že väčšina si to prejde, ale to nestačí. Väčšina z prijatých študentov sa učí na prijímačky aj polroka v kuse. A to nehovorim o súkromných doucovaniach od profesorov,ktorí tam učia. Ak nie si rozhodnutá,predpokladám,že si sa to neucila pedantne.

belle01
autor
30. mar 2020

@miskajulo Ahoj, ďakujem Ti veľmi pekne za odpoveď. Momentálne som na tom dosť podobne. Určite by som potom tiež chcela ísť na doktorandské štúdium, ale to už veľmi predbieham. Môžem sa opýtať, kde teraz pracuješ?

silvinka_c
30. mar 2020

@hyberncia neučila pedantne? Neviem odkiaľ ste nabrali takuto informáciu. V triede bol spolužiak, ktorí tiež nevedel či sa rozhodne na medicínu alebo farmáciu a učil sa rok pred tym, keby ste sa ho spýtali 2 mesiace predtym tiež by nevedel kde pôjde a co sa tyka otazok tiež si ich dajme tomu len prešiel. Vedel odpovede na otasky z odborných textov a článkov, rovnako samostudium. Myslím, že autorka vie akobto chodí na takýchto školách.

adka628
30. mar 2020

K týmto dvom konkrétnym školám Ti neporadím, ale skúsim k tej dileme medicína vs. farmácia, keďže s oboma mám blízku skúsenosť. Medicína je náročnejšia, stresovejšia škola a aj povolanie, než farmácia. Dostaneš sa do situácií, kedy sa treba rýchlo rozhodovať, menežovať starostlivosť o pacienta a používať svoje vedomosti. Rovnako po promócii je pre lekárku náročnejšie skončiť atestačné vzdelávanie ako pre farmaceutku, jednak trvá dlhšie (zväčša 5 rokov, len pre praktického lekára 3 roky), kým farmaceuti majú 3 roky a je pre nich jednoduchšie stihnúť to v tomto termíne. Keď medzičasom odídeš na matersķú, tak sa Ti môže stať, že k atestácii sa dostaneš až ďaleko po tridsiatke. Ďalšia vec - pri farmácii nemusíš mať silný žalúdok čo sa týka zvládania pohľadu na krv atď. 🙂 . Ale nakoniec to je hlavne o tom, kam Ťa to viac ťahá, čo je viac "srdcová záležitosť" 🙂

belle01
autor
30. mar 2020

@hyberncia Tak teraz nechcem byť hnusná ja, ale píšeš to akoby si ma poznala, pričom ma vôbec nepoznáš. Ja to mám všetko zistené a úplne presne viem ako to funguje na prijímačkách a čo všetko musím ,,detailne" vedieť, takže o tom mi tu naozaj písať nemusíš. Preto som sa ani nepýtala, čo sa mám učiť na prijímačky, pretože to viem. Chcela som si len prečítať názory ľudí, ktorí majú s týmito odbormi skúsenosti.

ibrunova
30. mar 2020

@belle01 skús si dať prihlášku na obe, pre istotu. Známych dcéra študuje na medicíne, je tam spokojná, ale bližšie neviem. Dcérine spolužiačky tam chodili na nejaký kurz biológia, chémia, fyzika.

miskajulo
30. mar 2020

Som na materskej, ale robim radovu magistru v lekarni v TT. Mam doktorat, prax aj licenciu, tak po navrate by som chcela dakde robit veducu😀 po 5rokoch praxe mozes ziadat o licenciu a byt zodpovedny veduci ak si neurobis popredu atestaciu

hyberncia
30. mar 2020

@belle01 mám s tým skúsenosti. Človek.co nevie,čo chce a nesústredí sa nato neprejde. Poznam však veľa takýchto študentov,čo si myslia,že si môžu ''vyberat'' a nakoniec kvôli takej nerozhodnosti sa zväčša nedostanú nikdy. No samozrejme to nemusí byť tvoj prípad.

mousegirl
30. mar 2020

@belle01 lekárstvo nie je len povolanie ale poslanie. Musí byt pre teba jedinou voľbou. Okrem toho - porovnávanie farmaceutickej fakulty s lekárskou je ako miešať hrušky s jablkami, podľa toho sa rozhodovat predsa nedá.

belle01
autor
30. mar 2020

@adka628 Ďakujem Ti veľmi pekne za odpoveď.

belle01
autor
30. mar 2020

@ibrunova Prihlášku som si samozrejme podala na obidve školy. Tiež som chodila na ten kurz, ale uvedomila som si, že som tie peniaze mohla radšej investovať do súkromných doučovaní, z ktorých by som niečo mala.

marca12
30. mar 2020

Ake ste tu poniektore mudre a mudrujete. Vybrat si odbor na VS je jedna z najdolezitejsich veci pre dalsi zivot. Farmacia a lekarstvo ma k sebe blizko,tak neviem,co sa cudujete vsak si nevybera medzi farmaciou a technikou. To ja som mala inu dilemu,ci ist na zdravotnu alebo technickym smerom. Vybrala som si techniku a dodnes lutujem. Nepomozem ti konkretne,ale ja som.si vyberala podla toho,kde som sa videla. Milujem pomahat inym,starat sa o chorych,sprijemnit im cas na lozku,ale nevedela som si predstavit byt zavreta v nemocnici,mat prisny rezim a hlavne nie v podmienkach,do akych sa dostalo zdravotnictvo,ked som sa ja pred rokmi rozhodovala. Keby sme mali inu strukturu zdravotnictva,tak nevaham a vyberiem si tuto cestu. Kamarat studoval vseobecne lekarstvo,zacinal na urade regionalneho zdravotnictva a potom pre nejaku sukromnu spolocnost kontrolu lekarov alebo take nieco a teraz robi tiez nieco podobne tusim kontrolu pre zdravotnu poistovnu. Cize s tymto odborom nemusis len operovat. Mas nejake predstavy,co by robila v buducnosti,kde sa skor vidis? Chces sa specializovat na nieco konkretne? Ale byt tebou,dam si na obidve skoly,lebo na lekarstvo sa dostat je fuska a vacsia pravdepodobnost je farmacia.

belle01
autor
30. mar 2020

@mousegirl Ja mám pocit, že ak niekto uvažuje o štúdiu medicíny, tak každý si automaticky predstaví lekára v nemocnici. Myslím si, že medicína, ale aj farmácia má veľa možností, kde sa dá uplatniť a vôbec to nemusí byť tak ako tu 99% ľudí píše. ,,Úplne milujem" reči typu: ,,Byť lekárom je poslanie a ten kto chce študovať medicínu v tom musí mať jasno už od narodenia a nesmie uvažovať o niečom inom." Ak to takto niekto vníma, tak je to v poriadku, ale ja to tak nevnímam. Keby som sa napríklad chcela venovať chirurgii, tak by som sa tu určite nepýtala aj na farmáciu, pretože viem, že by som proste išla študovať medicínu. A len tak mimochodom, ja tu nič neporovnávam. To, že ma zaujímali nejaké názory na tieto odbory ešte neznamená, že sa budem rozhodovať iba na základe vyjadrení ľudí, ktorí tu niečo napísali, takže tvoj komentár mi príde taktiež úplne zbytočný.

mousegirl
30. mar 2020

@belle01 práve preto čo píšeš a ako rozmýšľaš nie je medicína pre teba tou správnou voľbou

belle01
autor
30. mar 2020

@mousegirl Možno je a možno nie, ale to nemôžeš vedieť, pretože ma vôbec nepoznáš a očividne s tým ani nemáš nejaké osobné skúsenosti. A kto vlastne si, aby si mi písala, čo pre mňa je a nie je správne?

lenka_xy
30. mar 2020

@belle01 Ahoj, ja študujem na UPJŠ, ale zubné lekárstvo. Kvalita štúdia nie je zlá, ale som trošku sklamaná, čakala som vyššiu úroveň a hlavne náročnosť. Ale to celkovo slovenské školstvo je na tom biedne, špecializáciu si budem robiť určite v zahraničí. Poznám študentov zo všetkých slovenských fakúlt a na základe toho môžem skonštatovať, že naša fakulta je taká zlatá stredná cesta, lepšia ako v BA, ale horšia ako v MT. Neviem, čo by si ešte chcela vedieť. 🙂

belle01
autor
30. mar 2020

@marca12 Ďakujem Ti za Tvoj komentár. Som rada, že aspoň niekto to pochopil. Áno, určite je ťažšie urobiť prijímačky na všeobecné lekárstvo, pretože sú oveľa náročnejšie a aj sa tam hlási viac ľudí. Ja som nerozhodná práve preto, že si viem samú seba predstaviť na obidvoch pozíciách, ale tak samozrejme, že ma vôbec nemusia prijať a ja tu zbytočne predbieham, no každopádne som rada, že som si mohla prečítať nejaké názory.

belle01
autor
30. mar 2020

@lenka_xy Ahoj, ďakujem za Tvoj komentár. Tak to si teda dosť šikovná, ak si sa dostala na zubné lekárstvo. Myslím si, že je ešte ťažšie dostať sa na to zubné ako na všeobecné, pretože prijímajú menej ľudí. Inak ešte som sa nestretla s názorom, že by bol niekto sklamaný z toho, že by čakal vyššiu náročnosť. Práve že mám pocit, že sa medici zvyknú sťažovať skôr na to, ako veľmi náročné to štúdium je.