Obhajoba bakalárskej práce
Pekný deň prajem,
budúci týždeň ma čaká obhajoba bakalárskej prace. Nikto na fakulte nám nič nepovedal ohľadom priebehu tých obhajob.
Dostala som oponentske otázky, môžem si ich vypracovať a prísť tam s papierom? Alebo nemôžem mat žiadny papier a mám pripravit o tom prezentáciu?
Vopred sa ospravedlňujem ak niekoho tieto otázky pobavia ale naozaj netuším ako to zvyčajne prebieha a nie nemám sa koho spýtať zo spolužiakov
Ďakujem
Pomerne často sa to robí tak, že odpovede na otázky vedúceho práce a oponenta si pripravíš do prezentácie na jej koniec. Najprv uvedieš svoju prezentáciu, na konci pred tými odpoveďami ju zastavíš, potom sa prečítajú posudky vedúceho a oponenta a ak v nich sú otázky, tak na ne aj s pomocou prezentácie odpovieš.
na uk pedagogicka museli sme mat prezentaciu a mozes mat aj v ruke pomocku v podobe papiera
My sme to mali tak, že prezentácia začínala predstavením práce (najdôležitejšie výsledky, prínos práce atď.) a na záver boli v prezi vypracované otázky.
My sme papier povolený mali, ale mala to byť posledná možnosť, čiže som mala v prezi otázku a k tomu nejaké odrážky, aby som sa mala od čoho odraziť a v rukách presne vypracované odpovede aj pokec s celou prezi, ak by mi niečo vypadlo, lebo predsa len to bola moja práca a ja jediná som vedela pomôcť si, ak by bolo potrebné.
Myslím, že ako prvé som mala v prezi otázky od školiteľa a potom od oponenta, ale nie som si istá. Viem, ale že väčšinou sa všetky otázky ani nestihnú prejsť, čiže ak nemáš nejak pevne dané poradie, odporúčam dať do prezi najprv tie, na ktoré vieš najlepšie odpovedať.
Nemáte inak nejakú skupinu na FB, čo sa týka vašej školy, že by ste skúsili zohnať odpoveď od starších študentov?
Treba napísať zodpovednej osobe na katedre/ustave. Vedúci, zástupca, študijný poradca...
U nás študenti najskôr predstavia svoju prácu (majú k tomu aj pwp prezentáciu), potom sa čítajú oba posudky a následne sa študenti k nim vyjadria. Niektorí si vypíšu otázky do prezentácie (na posledné slidy), ale rozprávajú voľne (čiže v prezentácii sú len otázky, na ktoré reagujú), iní si otázky nezapíšu a len reagujú na počuté. Kolega z inej katedry mi spomínal, že jeho študent si otázky nezapísal, nereagoval na ne a v auguste si to celé zopakuje, hoci v posudkoch mal iné známky ako FX. Čo z toho vyplýva? Šťastie praje pripraveným. Nech Ti to dobre dopadne!
Ďakujem každej z vás za odpoveď 🙂
sama som zvedavá ako to bude prebiehať
Pýtala som sa minuloročných, vraj si prezentáciu pripravili ale nebola potrebná, trebalo vedieť rozprávať a odpovedať na otázky
Pripravím si teda odpovede na otázky a k práci sa snad budem vedieť vyjadriť keďže som ju písala

Musíš sa informovať u školiteľa. Na VŠ nikto nebude len tak dopredu povedať že čo a ako ako na ZŠ. Každá fakulta má iný systém