icon

Oplatí sa ísť na vysokú školu, keď mám 22 rokov?

22. feb 2025

Mám 22 r. .. mám dobrú prácu zarábam viac ako moji rodičia.. viem si zarobiť naozaj pekne peniaze keď sa snažím , nešla som na vysokú lebo som mala istú prácu.
Avšak stále mám takú medzeru v živote že som neskúšala výšku stále ma to tak láka .. páči sa mi úprimne mať titul.
Myslite že sa mi v mojom veku ešte oplatí vysokú robiť? Moje spolužiačky zo strednej už budú pomaly končiť.. počas štúdia by som si vsetko sama hradila.. dokonca by som aj chcela odísť bývať do Bratislavy a začať tam študovať
Akurát neviem prečo mám pocit že je už neskoro.. mňa by bavilo strašne právo akurát že právo je ťažké a neviem či mám takú hlavu..

Strana
z2
rebi789
22. feb 2025

Určite nie je neskoro

autor
22. feb 2025

@f333 a to si zistila z jedného môjho príspevku? 🤣🤣 wau .. hovor si čo chceš asi máš sama nejaké komplexy alebo nevyriešené veci v živote. Že 22 rokov a zmýšľanie na 13.. tak keby sa toto opýtaš ľudí v mojom okoli a v práci tak ťa vysmejú. Ja mám len obavy či to zvládnem popri práci a či nieje neskoro začať.. ale čím skôr začnem tým lepšie a tak aj urobím nenechám sa tebou odradiť za to, že si si spravila ty názor z jedného môjho príspevku na Mk.. a čo, že sa mi páči titul? Áno vyzerá to pekne pred menom a človek sa hneď inak pozerá na druhého človeka keď ma titul.. vidím to v práci a celkovo všade… ale samozrejme že by som nešla napr na medicínu len kvôli tomu, že mudr titul vyzerá pekne pred menom.. vyberám si školu, ktorá by ma reálne bavila.. to že som spomenula, že titul pred menom je pekný je len môj názor… ale ďakujem za tvoj názor.. pekný deň

autor
22. feb 2025

@f333 a ešte dodám úroveň mojej maturity jedna 2 a ostatok 1 keď ťa to už zaujíma.. celú stredu som patrila medzi tých, čo sa učia dobre a mala som ešte aj brigády cele víkendy..🙂 keby nemám tak dobrú prácu a dobre platenú tak idem na vysokú hneď.

vorkola
22. feb 2025

Ano,oplati,skus, ved dnes idu na VS 35 rocny

123kika1234
22. feb 2025

Ja som zacala v 23 🙂

kaktusik007
22. feb 2025

studujem na VS, patrim k tym starsim studentom - mam 45. Vacsina ma 30 - 35. A asi rovnaky pocet ako nas starsich je aj ludi tak do 25.

abcabcada
22. feb 2025

Ja som neskôr maturovala, do prvého ročníka na VŠ som išla v 22... Vyštudovala som, tu som, teším sa z toho... Tiež som chcela tituly, ale nejak mi nie sú k ničomu

lija22
22. feb 2025

ahoj. Ano chod studovat. Cim viac to budes oddalovat, tym to bude tazsie dosiahnutelne. Mnohi sme zacinali v podobnom veku, ja som v 22 prestupila z jednej vs na druhu a skoncila v 28 noaco. Drzim ti palce

bielasovicka
23. feb 2025

Autorka kľudne chod do toho, si mladá, vek je v poriadku. Niektoré ti tu píšu ze kvôli "titulu" nemáš chodiť. Ale ved všetci chodia na vš kvôli titulu, kvôli čomu inému by chodili? Takže tieto názory úplne ignoruj, ved to je logické ze sa na výšku chodí kvôli titulu.

ankare
23. feb 2025

Si mladucka, chod do toho! Daj si obe prihlášky a uvidis, kam Ťa prijmu. Držím palce!

lindous
23. feb 2025

@bielasovicka áno, chodila som na VŠ kvoli titulu, ale s tým, že bez toho titulu nemôžem robiť čo chcem a nie s tým, že sa mi páči a chcem, aby ľudia na mňa pozerali inak, ani si ho nikde neuvádzam, pokiaľ to nie je nevyhnutné (keďže som na akademickej pôde, niekedy musím)… autorka to asi len blbo sformulovala v tomto prípade, ale poznám ľudí, ktorí fakt vyštudovali všelijaké pochybné školy a odbory, ktoré sa vôbec ich prace netýkali, len pre titul a nehovorím o prípadoch, kedy im to nejak pomohlo s platom 😅 a teda náročnejšie odbory sa s týmto nastavením podľa mňa zvládnuť nedajú, tam človek ku tomu musí mať vzťah, preto som jej to napísala ako som to napísala, ale autorka to ďalej uviedla na pravú mieru

mane01
23. feb 2025

Pozri, ked si to dobre naplanujes a budes sa ucit priebezne, urcite to zvladnes aj popri praci. Aj ja som popri studiu pracovala. Bolo toho vela, lebo cely volny cas mi zaberala skola, ale zas vo veku 22 rokov by som urcite nechcela zit na naklady rodicov.

micusa2222
23. feb 2025

ako budúca právnička alebo psychologička by si mala mať aj patričné vyjadrovanie sa...

marca12
23. feb 2025

To je dost silna motivacia. Urcite do toho chod. Studium ti da rozhlad. Ja som mala aj starsich spoluziakov na dennom studiu. Ty mas idealny vek a skusenosti.

evansova
24. feb 2025

Nuz, prave pravo a psychologia su odbory, kde ta po skonceni VS caka dalsie narocne studium. Mozes robit napr. skolskeho ci podnikoveho psychologa, ak chces ambulanciu, bez dalsieho studia to nepojde.
Pravo podobne. Aby si bola advokat potrebujes pracovat ako kompicient, potom skusky. Ak chces byt sudkynou musis najprv byt sudnym čakatelom.
Študovala som externe, pretoze som maturovala na dbornej strednej skole, sice na vybornu, ale na VS boli treba gymnaziálne vedomosti. Denne studium som teda vzdala v druhom semestri.
Veľmi ma to trapilo, tak som to skusila znova, mala som 36 rokov, pracu, tri deti,manzela. Studovala som dve hodiny denne, len matematiku som pocitala dlhsie. Najtazsie dve skusky som v kazdom semestri robila v predtermine. Skoncila som s cervenym diplomom, za cele studium len dve dvojky, ostatne skusky za jedna
Ak naozaj chces a mas spravnu motivaciu studium urcite zvlafnes

lauricka
24. feb 2025

Môžeš pracovať a študovať externe. Nevidím v tom žiadny problém.

dahra
24. feb 2025

@janka_23 - to bolo asi kedysi, že sa hlásilo 200 a brali 5. Tiež si to pamätám, bolo to dávno pred 2010. Dnes berú na mnohé odbory bez prijímačiek.

ibatanecnica
24. feb 2025

No ja neviem ale ak chce niekto studovat narocnejsie odbory tak by mal v prvom rade na to mat - tzn mal by mat vseobecny lrehlad v roznych oblastiach trosku ''inteligencie'' a nepytat sa na nete ci sa.mu oplati robit VS v 22 rokoch.

maury
25. feb 2025

V rámci zvýšenia kvalifikácie je to fajn. Sú firmy a profesie, ktoré uprednostňujú kandidátov s VŠ, maturita a prax nestačia. Sama som to zažila v jednej firme, kde mimo technikov, ktorý každý musel mať min. maturitu, základy Aj alebo Nj a elektrikársku vyhlášku, od zamestnancov vyžadovali minimálne 1.stupeň VŠ. A takých prípadov poznám viac, kedy zamestnanec proti kolegom bol platovo aj hierarchiou vo firme oproti kolegom znevýhodnení. Berie sa to už ako určitý štandard. Ak ťa baví psychológia, skús. Alebo môžeš vyskúšať niečo ľahšie.

janka_23
25. feb 2025

@dahra ja si myslím ze zrovna na psychológiu by bez prijímaciek brat nemali

maya_hi
25. feb 2025

Ja som si prvú VŠ začala robiť v 24.roku života, ďalšiu v 44. 😏 V mojom fachu je úplne bežné, že na výšku idú aj ženy po štyridsiatke. Ty máš ešte šancu využiť možnosť denného štúdia (aspoň čiastočne).
Moja dcéra išla na VŠ hneď po strednej, ale odbor ju nebavil, takže prestúpila a 21 ročná bola zase prváčka. Poznáme kopec mladých, ktorí sú na tom podobne. Dokonca si urobia Bc., potom idú niekde na skusy do zahraničia a dokončia si školu potom. Takto je to úplne bežné všade vo svete. Dnes je už potrebné, aby sa človek vzdelával celý život, nie ako pred 40 rokmi. Som prekvapená z tvojho postoja. Uvažuješ ako 60-70 roční ľudia, ktorí už v tomto veku naozaj pomaly končili VŠ, potom sa pekne vydali/oženili, potom dostali byt... a to by bolo asi tak všetko. Dnes je ale iná doba 😊 Dvere máte otvorené. Len si vybrať ktoré ✊️

nataly98
25. feb 2025

Mala som na VŠ aj omnoho staršie spolužiačky, tak keď sa na to cítiš vyskúšaj a uvidíš 🙂
Možno by som si rozmyslela ten odbor alebo aspoň minimálne školu. Psychológia v Trnave na UCM je fakt jedna veľká katastrofa, na Mgr. som rozmýšľala ísť do BA radšej ale nakoniec som ostala, keďže som už v Trnave bývala, mala robotu a na škole kamošky. Druhýkrát by som ale do toho nešla, ani odbor ani škola. Ale ak to chceš skúsiť, tak radšej Bratislavu, držím palce 🙂

drobcek100
25. feb 2025

Oplatí,nikdy nie je neskoro na sebe pracovať.Drzim palce,aby si to štúdium vydržala.Je to len 5-6 rokov z Tvojho života, čo je nič.👍

sofia1979
25. feb 2025

Jasné že áno

dajda_01
25. feb 2025

Ahoj ak chces napíš mi súkromnú správu🙂 nech to nepíšem cele sem, ale dá sa zvládnuť určite🙂

dahra
25. feb 2025

@janka_23 - áno, ale niekde stačil dobrý priemer zo školy či maturity. Osobnostne predpoklady sa asi neriešili. niekde je všeobecný test. A ak teraz budú chcieť, aby každá škola mala psychológa, tak musia zasa vziať viac študentov.

misanthropicdann
25. feb 2025

Ja som nastúpil na VŠ v 23rokoch, študujem externé a všetko si platím. Moji spolužiaci sú od 22 rokov do 50 rokov. Kopa z nich si ju robí len preto ze zamestnávateľ to začal vyžadovať. Školu si viac menej robím z rozmaru len aby som sa v 35 nezobudil a neľutoval ze som to ani neskúsil.
Titul je pre mňa bez cenný a jedine kde ho uvediem bude tak v životopise. Tí čo si ho všade pchaju a vyhadzujú ho na oči na tých sa pozerám cez prsty.

martin96321
28. feb 2025

Mam 70 rocneho zakaznika a zacal studovat. Robi to koli sebe

Strana
z2