icon

Oplatí sa pomaturitné štúdium učiteľstva pre škôlky?

18. aug 2025

Dobrý deň. Absolvovali ste niekto toto štúdium?? Oplatí sa to?? Je vobec možné si nájsť potom uplatnenie?? Myslíte,že by to zvládla aj 45ročná pani? Ďakujem za rady,pekný deň

dennissa16
18. aug 2025

@anonym_autor zvládnuť by si to určite zvládla, keď máš chuť. Veľa záleží aj od toho, co tá k tomu vedie.

sajmonka_1216
18. aug 2025

No, kvalifikovaná budeš, ale môže sa stať, že to čoskoro nebude stačiť.. tlačí sa do toho, aby mali učiteľky VŠ.. ak budú výnimky, tak od nejakých rokoch praxe, čo ty mať nebudeš..
Zatiaľ je to tak, že ku predškolákom bude potrebné aspoň Bc., keďže ide o povinné vzdelávanie.. ak sa povinnosť bude týkať aj mladšách detí, tak zrejme aj tam.. mám akurát v MŠ deti, kde má skoro každé druhé nejakú diagnózu a je to neskutočne náročné.. aj tá práca s nimi, aj s ich rodičmi.. každé si vyžaduje niečo iné a na všetko ste sama.. ale dúfam, že som ťa neodradila :D každopádne zvládnuť sa to dá, tiež som mala také spolužiačky aj na VŠ 🙂 Ak do toho chceš fakt ísť, skús aj pouvažovať nad Bc..

autor
18. aug 2025
@sajmonka_1216

No, kvalifikovaná budeš, ale môže sa stať, že to čoskoro nebude stačiť.. tlačí sa do toho, aby mali učiteľky VŠ.. ak budú výnimky, tak od nejakých rokoch praxe, čo ty mať nebudeš..
Zatiaľ je to tak, že ku predškolákom bude potrebné aspoň Bc., keďže ide o povinné vzdelávanie.. ak sa povinnosť bude týkať aj mladšách detí, tak zrejme aj tam.. mám akurát v MŠ deti, kde má skoro každé druhé nejakú diagnózu a je to neskutočne náročné.. aj tá práca s nimi, aj s ich rodičmi.. každé si vyžaduje niečo iné a na všetko ste sama.. ale dúfam, že som ťa neodradila :D každopádne zvládnuť sa to dá, tiež som mala také spolužiačky aj na VŠ 🙂 Ak do toho chceš fakt ísť, skús aj pouvažovať nad Bc..

@sajmonka_1216 ďakujem. Čiže zatiaľ chcú Bc len ku predškolákom?? Má to tak byt od 2029,alebo už teraz?

sajmonka_1216
19. aug 2025
@anonym_autor

@sajmonka_1216 ďakujem. Čiže zatiaľ chcú Bc len ku predškolákom?? Má to tak byt od 2029,alebo už teraz?

@anonym_autor áno, zatiaľ je to v prechodnom ustanovení tak.. už sa ale hovorí o povinnom od roku 2027 pre 4 ročné a potom 2028 pre 3 ročné, tak ktovie, či sa to dovtedy nezmení..
a okrem toho, čo som zabudla dopísať... so strednou školou a vlastne žiadnou praxou a ešte aj tým, že budeš začínajúca, bude ten plat mizerný..
čiže platí, čím vyššie vzdelanie, tým vyšší plat 🙂

autor
19. aug 2025
@sajmonka_1216

@anonym_autor áno, zatiaľ je to v prechodnom ustanovení tak.. už sa ale hovorí o povinnom od roku 2027 pre 4 ročné a potom 2028 pre 3 ročné, tak ktovie, či sa to dovtedy nezmení..
a okrem toho, čo som zabudla dopísať... so strednou školou a vlastne žiadnou praxou a ešte aj tým, že budeš začínajúca, bude ten plat mizerný..
čiže platí, čím vyššie vzdelanie, tým vyšší plat 🙂

@sajmonka_1216 prosím vieš mi povedať normálne v sume kolko to je mizerný plat??

linda117
19. aug 2025

@anonym_autor čo sa týka uplatnenia ti poradiť neviem, ale čo sa týka náročnosti, nezdalo sa mi to byť ťažké. Ja som chodila cca pred 10 rokmi a vacsina zien v rocniku bola 35+, najstarsej pani tahalo na 60tku.

autor
19. aug 2025
@linda117

@anonym_autor čo sa týka uplatnenia ti poradiť neviem, ale čo sa týka náročnosti, nezdalo sa mi to byť ťažké. Ja som chodila cca pred 10 rokmi a vacsina zien v rocniku bola 35+, najstarsej pani tahalo na 60tku.

@linda117 čiže vy ste si uplatnenie v tomto asi nenašli,či ?

autor
19. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a môžte s touto školou pracovať aj napr. v ŠKD ??

linda117
19. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ja som si to robila ako doplnok k mojmu vysokoskolskemu studiu 🙂 pracujem v skolstve (ale na inej pozícii) a chcela som mat do zalohy este nieco, keby sa mi nepodarilo zamestnať sa v mojom odbore

linda117
19. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a môžte s touto školou pracovať aj napr. v ŠKD ??

@anonym_autor ja som chodila na Pedagogicku a socialnu akademiu Bullova 2 v BA a tam bol odbor ucitelstvo v MS a vychovavatelstvo (ŠKD), takze áno🙂

autor
19. aug 2025
@linda117

@anonym_autor ja som si to robila ako doplnok k mojmu vysokoskolskemu studiu 🙂 pracujem v skolstve (ale na inej pozícii) a chcela som mat do zalohy este nieco, keby sa mi nepodarilo zamestnať sa v mojom odbore

@linda117 aha ďakujem za odpoveď. Tak nech sa Vám darí 😊

sajmonka_1216
19. aug 2025
@anonym_autor

@sajmonka_1216 prosím vieš mi povedať normálne v sume kolko to je mizerný plat??

@anonym_autor v čistom 750€... samozrejme nerátam nejaké príplatky, ale to je rôzne.. a zodpovednosť, ktorú máš je obrovská...
posielam link na tabuľku: ty budeš po strednej škole v platovej triede 4, čiže 938€ v hrubom: https://www.minedu.sk/data/files/11793_platove-...

reela
19. aug 2025

@anonym_autor nemam skusenosti s tymto studiom konkretne, ale tak si hovorim, ked budes mat vacsie vzdelanie, tak aj moznosti, no nie? Ked sa ti nepaci v doterajsom zamestnani, tak zmena cez dalsie vzdelanie je celkom dobry napad. Len ta to musi motivovat, ze sa chces posunut a neostat tam, kde si, aj ked to ucenie moze byt zo zaciatku tazke (sa do toho dostat)

lauricka
21. aug 2025

Ak by vás tá práca bavila a máte podmienky pre študovanie, prečo nie? Ale išla by som na VŠ, aspoň externé Bc., ak také je niekde.