icon

Oplatí sa učiť matematiku, keď chcem ísť na medicínu?

mala_majka
22. máj 2025

Ahojte, práve študujem 1. ročník na gymnáziu a pokračovať mám v pláne na medicínu najskôr asi verejné zdravotníctvo alebo chirurgia. Viem že ešte je to skoro ale v škole sa už plánujú semináre aby nás poriadne pripravili na maturitu, ja osobne by som určite chcela maturovať z biológie a druhý predmet si ešte nie som istá, a preto by som bola zvedavá na Váš názor. Matematika ma veľmi baví ale smer účtovníctvo určite pre mňa nie je a tak nastáva otázka: Oplatí sa mi maturovať z matematiky?

bolarazjedna
22. máj 2025

Tak na medicínu skôr chémiu alebo fyziku, popri biológii

patka06
22. máj 2025

chémiu, z nej sa robia aj prijímačky na medicínu

lucia147852
22. máj 2025

Chémiu

bystrozraky
22. máj 2025

Definitívne sa ti to oplatí. Ako lekárka musíš dobre rozumieť velmi dobre štatistike, nehovoriac o tom, že musíš ovládať rôzne rovnice tokov a podobné koncepty. Matematika na gymnáziu je síce dosť triviálna, ale poskytne ti dobrý základ. Go for it 👍 Ale samozrejme, fyzika a chémia, bio sú možno lepšie na prijímačky.

mala_majka
autor
22. máj 2025
@bystrozraky

Definitívne sa ti to oplatí. Ako lekárka musíš dobre rozumieť velmi dobre štatistike, nehovoriac o tom, že musíš ovládať rôzne rovnice tokov a podobné koncepty. Matematika na gymnáziu je síce dosť triviálna, ale poskytne ti dobrý základ. Go for it 👍 Ale samozrejme, fyzika a chémia, bio sú možno lepšie na prijímačky.

@bystrozraky ďakujem za radu takže to asi nebude celkom taká hlúposť že matematika medicínu 😅

bystrozraky
22. máj 2025
@mala_majka

@bystrozraky ďakujem za radu takže to asi nebude celkom taká hlúposť že matematika medicínu 😅

@mala_majka To urcite nie je hlupost 🙂 Ale primarne sa treba susterdidt na prijimacky...

eeffka
22. máj 2025
@mala_majka

@mala_majka matematika sa stale zide, ak jej rozumies tak je to lahka maturita, au tam jasne pravidla a postupy, ale ak planujes medicinu sla by som do chemie, o to menej sa budes musiet doucovat na prijimacky

laurinka27
22. máj 2025

Po prve, verejne zdravotnictvo (nelekarsky odbor) a chirurgia (po vystudovani vseobecneho lekarstva) je DOST rozdiel. Po druhe, matematika ti je na medicinu absolutne zbytocna, drviva vacsina medikov sa naozaj nekamarati s matematikou a na studium to nie je potrebne. Kazdy gymnazista, ktory chce ist na medicinu, maturuje z biologie a chemie (prip. fyzika).

patka06
22. máj 2025
@mala_majka

@mala_majka Je to hlúposť z nej maturovať, potrebuješ hlavne biologiu, chémiu

sss777
22. máj 2025
@mala_majka

@mala_majka
Nikdy som na medicíne a ani v praxi nepotrebovala zložitejšiu matematiku ako násobilku. Vrhla by som sa na chémiu.

kataina
22. máj 2025

matematika ťa učí myslieť. A to budeš potrebovať celý život

deti95060810
22. máj 2025

na sk sa robia SCIO testy... je tam chémia, biológia, a aj zopár otázok z matematiky - pomerne ťažkých.
V ČR sa robia prijímačky ako na sk + ešte fyzika.
budúci medici si dávajú semináre z chémie a biologie

palicka
22. máj 2025
@mala_majka

@mala_majka no verejne zdravotníctvo sa naštuduje na medicíne. Je to odbor, ktorý mala/ ma VŠ sv. Alžbety a myslím, nejaká zdravotnícka fakulta. Chirurgiu nestudujes, študuješ všeobecné lekárstvo. Na konkrétny odbor atestujes.

palicka
22. máj 2025
@mala_majka

@mala_majka pokiaľ sa naozaj vidis na medicíne (si ešte len prvacka, zmeniť sa to môže), tak k BIO určite CHE

mamina7070
22. máj 2025

uz sa robia SCIO a matika je tam dost podstatna

reela
23. máj 2025

@mala_majka nie, matika je zbytocna, ked chces ist ma medicinu. Strata casu