Pedagogické minimum

12. sep 2022

Ahojte prosím na aké povolanie v školstve postačuje pedagogické minimum ? ( som Ing na ekonomickej škole) , rozmyslam aké povolania by som mohla robiť v školstve tým že by som si dorobila pedagogické minimum .

retep00
12. sep 2022

Pedagogický asistent napriklad 🙂

luliu
12. sep 2022

Asi by si vedela učiť nejaké ekonomické predmety napr. na obchodnej akadémii. Na ZŠ asi nic

pajtas9
12. sep 2022

Učiteľka v MŠ, , vychovávateľka v ŠKD, pedagogický asistent alebo ešte aj pomocný vychovávateľ.🙂

luliu
12. sep 2022

@pajtas9 tak na vychovávateľku nepotrebuje pedagogické minimum

retep00
12. sep 2022

@luliu ale potrebuje.

luliu
12. sep 2022

@retep00 pedagogické minimum je pre skončeného vysokoškoláka nepedag VS, aby mohol učiť odborné predmety, ktoré vyštudoval na VŠ. Nemá to nič s vychovavatelstvom

retep00
12. sep 2022

@luliu Pedagogické minimum môžete získať kľudne aj stredoškolským pedagogickým vzdelaním. V školstve sa ako vychovávateľ bez ped. minima nezamestnáte. 🙂 Tak niečo spoločné to s vychovavatelstvom určite má.

lucmirka124
12. sep 2022

@luliu co napisala @pajtas9 je spravne,,,bez pedagogickeho minima nic, informovala som sa pred mesiacom nemozes pracovat s detmi ak nemas pedagogicke minimum.

luliu
12. sep 2022

@lucmirka124 ale je rozdiel pedag minimum a pedag minimum. Každá sme to pochopili inak. Neviem načo myslela autorka. Ja som myslela pedag minimum, ktoré si spraví vysokoškolak popri štúdiu, aby mohol ucit predmety, ktoré študuje na ZŠ alebo SS. Taký človek nepôjde robiť vychovavatela.

lindous
12. sep 2022

Pedagogické minimum sa často používa, ale také štúdium myslím ani nie je... Buď je doplnkové pedagogické štúdium na VŠ, pre absolventov 2.stupňa VŠ, s ktorými môžeš potom učiť predmety, z ktorých máš štátnice alebo pomaturitné štúdium na SŠ v odbore učiteľstvo pre MŠ a vychovávateľstvo, ktorého názov hovorí sám o uplatnení 😊

vulka
12. sep 2022

Stačí Ti na to, aby si mohla učiť na strednej škole odborné predmety, ktoré si študovala na VŠ. Ale určite nie všetky. Záleží od zamerania VŠ.

pajtas9
12. sep 2022

@lucmirka124 tiež viem že je to takto v školstve, akože titul z iného zamerania autorke pomôže s lepším platom, ale ak nemá pedagogický základ (myslím strednú školu) tak bez pedagogického minima sa do školstva nedostane, alebo dostane ale do dvoch rokov si bude musiet spraviť aspoň to minimum. Čo sa týka toho pracovného miesta, tie som vypísala vyššie. Pracujem v školstve, tak som snáď aspoň máličko pomohla 🙂

ver567
12. sep 2022

Ja sama mám vyštudovanú ekonómiu + pedagogické minimum a teraz učím na hotelovej akadémii ekonomické predmety ( podnikovú ekonomiku, účtovníctvo..). Ak chceš učiť je lepšie to urobiť ako ja, najskôr si podať žiadosť na stredné školy s ekonomickým zamerananim, ak by si získala prácu až potom si urobiť pedagogické minimum. Na SŠ platí že od nastúpenia do zamestnania je potrebné do dvoch rokov získať pedagogické minimum, dva roky trvá štúdium a tie prvé dva roky učíš bez, akurát je potrebné v škole doložiť doklad o začatí štúdia. Ak nikdy nezískaš prácu v školstve, resp. stratíš záujem o toto povolanie, sú to pre teba vyhodené peniaze.

marci77
13. sep 2022

@ver567
na akej skole ste si prosim dorobili pedagogicke minimum.... a kolko to orientacne stalo za tie 2 roky? bolo to tazke?

ver567
13. sep 2022

@marci77 ja som DPŠ robila na Katolíckej univerzite v Ružomberku, keďže bola pre mňa najbližšie..mala som však spolužiačky z celého Slovenska, keďže ako jedna z mála vyučuje v blokoch ( 1x za semester týždeň výučby a potom len skúšky) pričom iné školy čo viem majú výučbu každý piatok a sobotu a to je dosť únavne aj náročné pre rodinný život. Cena bola 650€ za rok. A náročnosti veľmi nízka v porovnaní s vysokoškolským štúdiom.

autor
13. sep 2022

Ďakujem za odpovede zienky , pomohlo mi to získať iný pohľad ako som mala .🧡

marci77
13. sep 2022

@ver567
velmi pekne dakujeeeem
pouvazujem aj ja😉