icon

Pochybnosti o vysokej škole: Mám šancu uspieť?

9. feb 2025

Chodím na VŠ už druhý ročník. Doteraz som sa vždy tešila do školy. Študujem niečo k čomu mám vzťah a baví ma, mám tam fajn kamarátky, fajn vyučujúcich…neviem čo sa stalo no v poslednej dobe ma prepadli myšlienky, že na to nemám. Že to nezvládnem dať ani na toho bakalára. Doteraz som sa tešila na to kedy mi už začne letný semester, no zrazu akoby som do tej školy ísť nechcela. Strašne sa podceňujem, mám pocit, že vôbec nie som taký dobrý študent…chcem sa snažiť ale akoby som stratila všetku chuť, motiváciu,…a ešte ma aj to pomyslenie na bakalárku strašne stresuje (a to mám ešte kopec času). Neviem prečo mám posledné dni myšlienky, že to mám vzdať a že na to nemám, že je tam kopec študentov oveľa lepších odomňa…

lindous
9. feb 2025

Nebola si náhodou na ZŠ, SŠ vždy premiantka s výbornými výsledkami, vyzdvihovaná a chválená za akademické úspechy?? Lebo aj mňa VŠ takto prefackala, zrazu to nešlo všetko tak jednoducho a nebola som vo všetkom najlepšia bez toho, aby som sa musela veľa učiť 😅 ... ale to je normálne, že sú tam študenti lepší od teba, že možno nebudeš mať zo všetkého Ačka na prvý pokus a niekedy budeš rada aj za Dčko, že aj keď ťa odbor ako taký zaujíma, nie každý predmet bude super a bude ťa baviť... nemá zmysel sa porovnávať s druhými, dôležité podľa mňa je, že študuješ to čo ťa baví a máš k tomu vzťah, zrejme to chceš aj v budúcnosti robiť a VŠ kvôli tomu potrebuješ a toho sa drž ... ak je to záležitosť pár dní, je to zrejme nejaká kríza, oddýchni si tieto posledné dni skúškového, ak už máš hotovo a uvidíš čo prinesie letný semester, bola by blbosť sa teraz len tak z ničoho nič na to vykašľať

autor
9. feb 2025

@lindous Nebola, práveže som nebola. Nikdy som nemala samé jednotky. Práveže som bola vždy na SŠ taká priemerná študentka. Mala som aj trojky. Práveže keď som nastúpila na VŠ som mala zrazu pocit, že možno aj patrím k tým lepším. Nikdy som nebola nejak zaťažená na známky. Ani na VŠ nemám samé Áčka a ani to nepotrebujem (aj keď z nejakých predmetov som chcela mať - pre vlastný dobrý pocit). Práveže mám pocit, že mňa nikto nejako extra nevychvaloval ani na ZŠ ani na SŠ. Asi som si len sama povedala, že chcem byť dobrá, a zrazu som si začala robiť na seba nároky….lebo akosi som už nechcela byť ten priemer, ktorý proste len prejde😕 A kedže študujem to, čo ma zaujíma - tak som sa poslednú dobu moc zanietila pre niektoré veci. Akurát…akoby to totálne vyhaslo.

lindous
9. feb 2025

Tak ono je super, snažiť sa robiť veci najlepšie ako vieš a nie s nastavením, že len aby som preliezla, ale zase netreba sa ubíjať perfekcionizmom, lebo potom príde presne takéto vyhorenie... ja som na naučila na VŠ nájsť taký zlatý stred a vyberať si do čoho sa mi oplatí investovať energiu, lebo na rovinu, nie všetky predmety sú až takým prínosom, hlavne počas bakalára, ktorý je poňatý väčšinou dosť všeobecne 😅 a hlavne ako som už hovorila, neporovnávať sa s druhými ... verím, že si len "vypľutá" po skúškovom, lebo si toho mala veľa a že cez semester sa zase do toho dostaneš, prídu nové predmety, nové vedomosti, niečo z toho ťa určite nakopne... držím prsty

thereisabear
9. feb 2025

Tak povedzme si úprimne, nemusíš byť najlepší študent, dokonca ani dobrý. Stačí prejsť ltt a titul budeš mať rovnako, ako iní. Potom už život ukáže, ako sa uplatníš. Príliš to zbytočné analyzuješ, nevymýšľaj a dokonči školu, určite to zvládneš.

barka1
9. feb 2025

A máš nejaku inu možnost, než dostudovat?
Zatni zuby a vydrž. Nevzdávaj sa len tak. Všetko mas vo svojich rukách.
V zivote pride este vela prekážok, je dobré naučit sa bojovat a nevzdávat sa.

marca12
9. feb 2025

Tak je napisane vyssie,zivot nie je bez prekazok,treba vediet bojovat a nevdavat sa. Nevymyslaj a studuj.

minto3
9. feb 2025

Pochybnosti sú normálne, tie nás posúvajú vpred. Samozrejme, pokiaľ ich prekonáš a nepoddáš sa im. Nie si prvá a ani posledná kto je na tom takto. Ja som tiež o sebe pochyboval. Najskôr to boli štátnice pred Bc., potom pred Mgr. Nemal som však na výber zaťal som zuby, večer sa vyreval a dal som to. Rovnako ako aj kopa iných. Aj keď sa mi to ľahko teraz hovorí, je to len určitä etapa tvojho života, ktorú keď prekonáš budeš silnejšia. Čo ťa nezabije to ťa posilní. Ja som pár skúšok nespravil na prvý pokus a blbo som sa cítil len pri tých pri ktorých som vedel, že nie som 100% pripravený. Tie na kroré som sa poctivo pripravil a aj tak som ich nedal som nemal zlý pocit, lebo som vedel, že som sa poctivo pripravil a že si to opravím. Preto je najhoršia rezignácia, bojuj, uč sa a aj keď nespravíš budeš mať dobrý pocit, že si dala do toho všetko. Nie nadarmo sa hovorí, že život je boj.

domkakvet
9. feb 2025

Ak ta bavi aj odbor a nie len spoluziaci a vyucujuci, tak to dokonci.

tanicka907
9. feb 2025

ale prosim ta, jasne ze to das. Peiprav sa na skusky najlepsie ako vies a uvidis, ze to bude pohoda. A neviem co teda studujes, cize co by si potom mohla robit, ale bakalarska praca ma mat cca 30stran co je taky bezny report v praci, asi vas stresuju v skole ake to je strasne dolezite alebo co

autor
9. feb 2025

@tanicka907 skúšky mám už všetky porobené teraz. neviem, čo sa mi v tej hlave porobilo

tanicka907
9. feb 2025

Skor sa sustred na to co chces robit PO skole. 5 rokov vysky je fakt kratka doba …

margotka17
9. feb 2025

Ouuuuu, prečo by si na to nemala? Veď si tam, ide ti to, možno nie si hviezdou, ale zvládneš to. Nemusis mať samé A a ani červený diplom, podstatné je, aby si štúdium ukončila a robila prácu, ktorá ťa bude baviť. Nikto nikdy sa ťa nebude pýtať na tvoje výsledky v škole. A ruku na srdce, určite sú tam aj študenti, ktorým to nejde ani tak ako tebe. Tak teda hlavu hore, tes sa do školy a spomen si na MK, keď budeš pri odovzdávaní diplomu 👍.

maya_hi
14. feb 2025

Možno ťa to prekvapí, ale veľmi úspešní ľudia, často aj v manažérskych pozíciách sa bežne budia s pocitom, že "na to nemajú" a boja sa, že na to niekto príde. A za sebou môžu mať aj dlhoročnú, úspešnú kariéru 🙂 To, čo cítiš je len drobná kríza zdravo sebakritického a na seba náročného človeka. Prejde to. Už si sa niekam dostala. Niekto sa neodvážil ani do tohto bodu.
Ja som po maturite nemala odvahu ísť ani na VŠ. Išla som neskôr. Dnes mám dve a práve pracujem na rigorózke. Nie je nič jednoduchšie ako vzdať sa. Ale potom nezistíš aké by to bolo, zvládnuť to 😊