Podala som si prihlášky na psychológiu a učiteľstvo
Mám takú menšiu dilemu.Vážne rozmýšľam o mojim budúcom povolaní.Podala som si prihlášky na psychológiu a učiteľstvo.
Neviem k čomu ma to ťahá viac. O psychológii rozmýšľam už dávno.Možno od 1.ročníka na strednej.Ale aj tam som cítila isté neistoty niekedy. Psychológiu mám rada a veľmi ma zaujíma. Veľmi rada sa rozprávam s ľuďmi o rôznych psychologických témach.Ľudia sa mi ľahko zdôverujú a mne to vždy dobre padne pretože viem,že mi veria a ja im rada pomáham. Viem byť empatická,viem počúvať čiže si myslím,že by som to mohla zvládnuť robiť aj v budúcnosti. Akurát si nie som istá v tom či by som vedela počúvať toľko ľudských problémov celý život. A ja sama mám svoje problémy taktiež.
Potom je tu učiteľstvo.Rozmýšľala som nad slovenčinou a literatúrou v kombinácii s občianskou náukou. Literatúru mám veľmi rada,rada sa ju učím,rada čítam a rada sa rozprávam o knihách.Z Nosky ma napríklad dosť baví filozofia a rada prepájam literatúru s filozofiou.Ak by som náhodou bola učiteľka,chcela by som svojim žiakom niečo predať a motivovať ich do života,pretože viem,že veľa učiteľov vie byť demotivujúcich.Určite by som chcela byť priateľská,nápomocná a chcela by som aby žiaci mali moje hodiny radi.Ja sama v poslednej dobe rada chodím do školy a niektorí učitelia mi vedie naozaj zlepšiť náladu.Myslím,že mi to školské prostredie bude chýbať. Ale aj tu mám isté pochybnosti či by som túto prácu zvládla,či by to nebolo stresujúce a či by som mala také komunikačné schopnosti a kapacitu vysvetľovať.
Ako človek zistí ktorá práca je jeho poslanie? Neviem k čomu sa prikloniť viac.
Ja by som išla k psychológii.. Súkromná prax... Klientov bude dosť...
Mozno ist studovat psychologiu a potom ostat ucit na VS? 🙂 Ja ucim na VS, za stresujuce to vobec nepokladam a je to naozaj o uceni, nemusim riesit napr. pubertu studentov alebo nieco podobne.
Ale inac sa skor priklanam k psychologii aj preto, ze ist z ucitela na psychologa je tazsie ako naopak. Ak by si vystudovala ucitelstvo a chcela by si sa stat terapeutkou, tak mozes zacat uplne nanovo. Jednoducho to vzdelanie potrebujes, celu VS. Opacnym smerom je to podla mna jednoduchsie.
Modliť sa. :D No ako zistíš? Najskôr nijak. Máš dve záľuby. Dva možné smery. Humanitné. Nie totálne nezlučiteľné. Niekto si nevie vyselektovať ani to. Plus, nikdy nevieš, kam ťa svet zaveje.. v mladom veku..bez partnera, detí a iných záväzkov.. Možno za teba rozhodne list, kt ti príde, že ťa prijali/neprijali.. 🙂
Je super, ze mas viac zaujmov. Zial, neda sa povedat na istotu, co by si si mala vybrat, ale nie su to nezlucitelne zaujmy.
Ako Ti uz bolo vyssie radene, moola by si ucit psychologiu neskor. Zazijes v zivote vela veci, ktor3 Ta budu formovat. Nie vzdy robime to, co sme vystudovali.
Ja osobne by som si z tychto dvoch vybrala psychologiu, ale to preto, ze mne je blizsia. Ako vystudovany psycholog nemusis len cele dni pocuvat problemy inych. Budes sa moct uplatnit v roznych sferach.
Ale samozrejme, je to len na Tebe. Drzim palce v rozhodovani.
je ťažké nájsť si prácu ako psychológ... to sa opýtaj koho chceš... spolužiačka na VŠ sa nedokázala uplatniť, tak začala študovať externe učiteľstvo už s 2 deťmi
@sajmonka_1216 fakt? ja ke´d som potreboval psychológa pre syna som nevedela dostať termín, nakoľko všetci sú zahltení a nikto nebral nových... ja si myslím, že psychológ musí mať dostatok práce v dnešnej dobe
@lucka_ke určite ich je malo, s tým súhlasím.. ale možno nie je taka dostupnosť… ako napr s logopedmi.. záujem o nich je, ale na štúdium berú len 5 ľudí ročne, čo je malo