Pokračovanie Mgr. štúdia

kriisty
5. dec 2023

Ahojte, nájdem tu prosím niekoho kto ukončil Bc. Štúdium a po rokoch sa rozhodol doštudovať si Mgr.?

Konkrétne som bola na PrifUK odbor biológia -genetika, teraz by som si rada doštudovala druhý stupeň ALE:

-štúdium je len denné
-pracujem na plný úväzok
-mám 2-ročné dieťa (s malým mi vie pomôcť muž a starší syn, plus chodí do jasliciek)
-návrat do školy je po 7. Rokoch

Máte niekto podobnú skúsenosť? Ide mi najmä či ste to zvládli časovo popri práci a ako ste dobehli zabudnuté vedomosti, keďže skriptá už nemám a z učiva si veľa nepamätám. Či je možnosť zo školy dostať skriptá na doštudovanie, prípadne či ste šli opäť na bakalárske (spojený 1+2 ročník).

Ďakujem za každú užitočnú informáciu

bluecapybara
5. dec 2023

Ak si 8h vo full-time práci, ako chceš byť vtedy zároveň na prednáškach a cvičeniach?

kriisty
autor
6. dec 2023

@bluecapybara možno tak že nemám prácu od pondelka do piatku 7:00-15:30 ale pracujem 7 dní v týždni a mám nerovnomerne rozvrhnutý pracovný čas ;)

pelopeia
6. dec 2023

@kriisty Ja som popri plnom úväzku (od pondelka do piatku od 7:00 do 15:00) v pohode doštudovala celý mgr. stupeň (psychológiu). Dokonca škola bola 50km od bydliska a práce.. Boli to náročné dva roky, to áno, ale dalo sa to a neľutujem. Všetku dovolenku, všetko voľno som minula do školy.. Ale navolila som si predmety tak, aby mi to čo najviac vyhovovalo..

bluecapybara
6. dec 2023

@kriisty aha, chápem. Ja som si fulltime predstavila vo fixnom case 9-17, bez možno akejkoľvek zmeny a školu v rovnakom case.

katie1
2. feb 2024

@pelopeia študovala si denne alebo externe? Je to teda možné pracovat TPP full tíme a zároveň mat statut denného studenta? Nemusí byť práca na dohodu alebo len brigadne? Lebo tiež zvažujem dokoncit si Mgr. (denne, nie externe) aj keď mam TPP.

owecka
2. feb 2024

@kriisty treba si zvazit, ze dochadzanie, interne studium je casovo velmi narocne a tiez priprava na skusky...ja som sa tiez na to dala popri dietati a teda som na prasky...uz trpnem kedy to len dokoncim...

lienka.7
2. feb 2024

@kriisty s rodinou už určite nie

ziarifka
2. feb 2024

@kriisty napadlo mi hypoteticke riešenie. Študovala som Mgr na Karlovej univerzite, odbor biologia zameranie neurobiologia. Zo 120 kreditov bolo 80 za diplomovú prácu. Tie zvyšné kredity boli za predmety, ktoré mali iba nepovinné prednášky, žiadne cvičenia. Jediný povinný bol seminár 1x za týždeň poobede. Na tej škole rátajú s tým, že študent si na seba musí zarobiť, plus väčšinu času trávi v laborke nad diplomovou prácou. Teoreticky si vybaviť školiteľa na UK alebo na akadémii vied, ale školu absolvovať v Prahe, kam stačí prísť 1x za týždeň, dovolené su 2 absencie, cize iba 10x. Tie skúšky na Mgr boli štýlom: vy ste si dobrovoľne vybrali môj predmet? Porozprávajte mi, o čom píšete prácu. A z predmetu by ste mi vedeli odpovedať na toto? Výborne, máte to za 1.

pelopeia
5. feb 2024

@katie1 bc. studium som studovala externe a mgr. studium uz denne.. bola som klasicky denny student.. mozes mat kludne TPP na full time (ja som pracovala na UPSVaR).. V skole im bolo jedno kde a ako pracujem, hlavne aby som stihala skolu.. v robote im bolo jedno ako studujem, hlavne aby som stihala svoju robotu.. co sa tyka nejakych vyhod pre studenta denneho studia, tie som uz samozrejme nemala, lebo som mala nad 26 rokov..

katie1
5. feb 2024

@pelopeia ďakujem veľmi pekne za odpoveď 🙂

kriisty
autor
7. mar 2024

Ďakujem za odpovede, idem teda na to, pripravujem sa na prijímačky.

Pozerala som si rozvrhy z minulých rokov a skoro všetko bolo pondelok, utorok - okrem individualnych seminárov k diplomovke a podobne, čiže sa to dá skombinovať s prácou. Samozrejme rozhodujúce je s akou prácou, ja mám výhodu, že pracujem 7 dní v týždni 5:30-22:00 čiže si viem odpracovať pracovnú dobu aj za 4 dni napríklad, nemám fixný čas.

Ďalšia vec je, ale to je o dohode po prijatí s vedením katedry, prípadne rektorom, žiadosť o individuálne štúdium. V tomto prípade je možnosť, že sa absolvujú len povinné a povinne voliteľné predmety a kredity, ktoré by sa len platali prednáškami "zadarmo" by boli odpustené, prípadne pokiaľ by nejaké chýbali tak by sa prihliadalo na absolvovane predmety.

Ja osobne si túto žiadosť dám pre istotu, keby mi na konci štúdia chýbali kredity, avšak čo som si zatiaľ zostavovala podľa ročenky rozvrh, dokázala som ho vyskladať na 120 kreditov, zostal mi čas na TPP prácu, čas na školu v labáku teda prácu na diplomovke a síce veľmi málo ale aj na rodinu. Čiže aj táto žiadosť by bola len poistkou "keby niečo".

Už len dúfať, že v praxi sa tento time management dá zvládnuť tak ako "na papieri".

Každopádne prinajhoršom, pokiaľ by šlo o priveľa predmetov kvôli kreditom (pokiaľ by žiadosť o individuálne štúdium neakceptovali) je vždy možnosť štúdium si o jeden rok predĺžiť a teda jednoduchšie si rozvrhnúť čas. Avšak toto je zase na zvážení či chcete obetovať ďalší rok času a rovnako tam by sa už platilo aj školné.

Čo sa týka veku, keďže budem mať 28 keď by som mala nastúpiť, samotné štúdium by sa podľa stránky ministerstva platiť nemalo, keďže zatiaľ som ešte dva roky mgr. Štúdia nečerpala, toto nie je ohraničené vekom ale dobe reálneho štúdia - potvrdené to však mám len na 99%. Výhody ISIC by sa mali dať naďalej využívať ale len na študentské zľavy v obchodoch, na cestovanie sa vzťahuje len do 26 rokov.

V práci by malo byť zákonom stanovené platené voľno 2 dni pred každou skúškou a 5 dní pred obhajobou a štátnou skúškou, avšak zároveň je tam aj úprava, že toto si zamestnávateľ môže upraviť, takže je potrebné si overiť konkrétne u zamestnávateľa či platené voľno poskytne, inak by to šlo na úkor dovolenky. Môj ho napríklad poskytuje.

Každopádne kto sa na to dá tiež, držím palce🙂 budem rada ak aj neskôr zazdielate skúsenosti ako ste na tom 🙂