icon

Poplatky za štúdium po zmene vysokej školy

anonymny333
29. jún 2025

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na moju špecifickú situáciu.
Chcem ísť na školu do zahraničia, ale oficiálne výsledky dostanem až koncom júla. Rozhodla som sa preto teraz zapísať na jednu na Slovensku, kebyže sa niečo pokazí. V prípade, že ma ale zoberú do zahraničia, tu sa nahlásim, že nenastupujem.
Tu je ale menší háčik- Už za sebou mám jeden rok bakalárskeho ročníka, na škole, ktorá sa mi nepáčila. A viem o tom, že keď znova začnem študovať na ďalšej škole, tak sa platí školné/ príplatok za predĺženie štúdia.
Moje otázky sú:
- Ktorá z týchto dvoch možností sa v tomto prípade platí?
- Platilo by sa to hneď v prvom ročníku, ako nastúpim, alebo až v poslednom, keď sa prekročí ten limit 3 rokov bakalára?
- Je ešte nejaká lehota, pred oficiálnym začiatkom školského roka (v septembri), dokedy sa dá zrušiť zápis? Chcela by som sa samozrejme vyhnúť plateniu za ten extra rok, ak by som nakoniec išla mimo Slovenska a ak by sa to platilo hneď tento rok.
Ak má ešte niekto podobnú skúsenosť, alebo nejaké extra info, budem veľmi rada. Ďakujem!

lindous
29. jún 2025

Platí sa až keď prekročíš štandardnú dĺžku, teda by si platila až za 3. ročník

barborka2_2
3. júl 2025

Ako sa píše vyššie, platí sa až za 3. ročník. Čo sa týka toho zápisu, treba poslať (zaniesť) papier o zanechaní štúdia. Ale druha vec na čo si daj pozor je poistenie. Ty si teraz vlastne už zapísaná niekde alebo ako to máš?