icon

Porovnanie: Ktorú fakultu medicíny odporúčate?

mates17
9. dec 2024

Ahojte, chcel by som sa opýtať študentov medicíny alebo aj absolventov, či sú tieto fakulty vyrovnané alebo ešte stále platia nedostatky z minulosti. Na záver vás poprosím odporúčanie, na ktorú fakultu by ste sa primárne sústredili. Ďakujem : )

rebi789
9. dec 2024

@mates17 ja som chodila na SZU (sice nie medicina ale bavila som sa tam s medikmi) a frajer je medik na UK ale anglicky program. Na UK máš väčšiu konkurenciu ako na SZU. UK je viac teoria ako prax a SZU si dáva dôraz na prax. Hlás sa na obe a potom sa môžeš rozhodnúť. Rovnakým lekárom sa staneš tam aj tam

mates17
autor
9. dec 2024

@rebi789 ďakujem za odpoveď : )

aeruginosa
9. dec 2024

Ahoj, ja chodim na UK, som spokojna. Posledne roky sa ide dost vopred co sa tyka praktickej vyucby, otvara sa teraz u nas nove simulacne centrum, posilnuje sa prakticka vyucba pomocou simulatora uz aj na teoretickych predmetoch ako fyziologia ci mikrobiologia. Vyucujuci sa podla mna najdu vsade lepsi, aj horsi. Co sa tyka praxe ako takej, tej je malo vsade - odporucam do buducna Erazmus, dobrovolne staze na oddeleni, na ktore by si raz chcel nastupit, tam sa naucis najviac (ale to je este daleka buducnost…).
Co sa tyka mediciny na SZU, tak tam by som ja nesla. Nepaci sa mi, ze musia absolvovat vela povinnej praxe pocas semestra mimo BA. Co viem, chodia do Pezinka, Trnavy a najnovsie aj do Banskej Bystrice… ubytko si vraj musia riesit sami… A to je len jedna z viacerych nevyhod, ktore som na nu pocula (od studentky odtial).

mates17
autor
9. dec 2024

@aeruginosa, juuuj, to naozaj? O tej praxi mimo Bratislavy som ešte nepočul😮. Čo sa týka LF UK, tak je to v tých prvých troch ročníkoch sa ťažké udržať? Alebo ak sa snažíš, tak dá sa to zvládnuť, aj keď je prirodzené, že musia niekoho vyhodiť zo 400 prijatých? Samozrejme, ďakujem za odpoveď : )

aeruginosa
9. dec 2024

Hovorila mi to jedna medička zo SZU, vraj tá Banská Bystrica je tohtoročná novinka.. do Trnavy chodia vraj už viacero rokov… Ale tak vieš, do Trnavy/Pezinka z BA sa dostaneš relatívne rýchlo, aj sa vrátiš v ten deň naspäť, ale BB.. Viac ti ale neviem povedať, len toto si pamätám, lebo ma to celkom šoklo.😅

Čo sa týka UK, tak myslím, že to tak je už zaužívané, že cca 1/3 ročníka vyhodia. Veľa ľudí prenáša predmety do ďalších ročníkov/robí skúšky v lete. Podľa mňa sú tie prve tri roky drsné. Treba sa učiť priebežne počas semestra, nie len cez skúškové… Podľa mňa sú ťažké aj tie ďalšie tri roky, ale iným spôsobom - začína sa bloková výučba a niektoré skúšky sú už cez semester a potom ďalšie zasa v skúškovom… a tak.. 😃Ale dá sa to, neboj… časom si človek na to proste zvykne, nájde si systém a ide to… Ja by som šla opäť… A ak nie UK BA a mala by som už vycestovať, tak 3.LFUK v Prahe, nakoľko tam je úplne iný systém výučby ako kdekoľvek na SR či v ČR… a podľa mňa pre budúceho lekára prospešnejší.. môj názor, len ak by si náhodou zvažoval aj ČR.🙂

zaralotuska
11. jún 2025
@mates17

@aeruginosa, juuuj, to naozaj? O tej praxi mimo Bratislavy som ešte nepočul😮. Čo sa týka LF UK, tak je to v tých prvých troch ročníkoch sa ťažké udržať? Alebo ak sa snažíš, tak dá sa to zvládnuť, aj keď je prirodzené, že musia niekoho vyhodiť zo 400 prijatých? Samozrejme, ďakujem za odpoveď : )

@mates17 dostal si sa?