Potrebovala by som poradiť ohľadom vysokých škôl

sulukova
6. feb 2023

Ahojte, vedeli by ste mi niekto poradiť s akým odborom by som sa dokázala najlepšie uplatniť?

Rozmýšľam nad štúdiom biochemie a mikrobiológie na VŠCHT v Prahe, alebo nad genetikou, molekulárnou biologiou a virologiou tiež v Prahe a potom v Bratislave na UK molekulárnou biológiou alebo biotechnológie.
Alebo by ste mi prípadne vedeli poradiť niečo v takomto smere?

maranta_leuconeura
6. feb 2023

Vybrala by som si genetiku, molekularku a virologiu v Prahe. Lepsia uroven skolstva a uplatnenie tohto odboru dobre. Biotechnologie ak chces v BA tak na STU, nie na UK.

gemerka17
6. feb 2023

Vystudovat biológiu a aj sa uplatniť za aspoň priemerný plat je neuveriteľne ťažké. Je to horšie ako sociálna práca. S farmaciou by si bola na tom o dosť lepšie. Na našom trhu nie je dostatok miesta pre daných absolventov. Slovenská ekonomika je príliš malá, aby vedela podporovať vedu a výskum. Ak chceš robiť potom vedu, musíš do zahraničia.

maranta_leuconeura
6. feb 2023

@gemerka17 s farmaciou je uplatnenie vo vede a v labakoch na Slovensku tiez slabe, vacsina skonci v lekarni alebo ako reprezentanti firiem.

gemerka17
6. feb 2023

@maranta_leuconeura ja viem, ale lepšie ako biológia. Práve preto, lebo v lekarniach sa dá s nou uchytiť za normálny plat. Ono hľadať si s biológiu prácu rok a skončiť s platom nižším ako upratovačka, aby to bolo v odbore nie nič moc.

evkamotka
6. feb 2023

Suhlasim, akakolvek biologia je velmi velmi zly napad. Ak mas hlavu na taketo skoly, vyber si farmaciu (a pokus sa robit vyskum, ak sa nepodari, mas vyborne zadne vratka za dobry plat).
Alebo medicinu, tiez nie su vsetci plucni a internisti, uplatnenie je ovela sirsie. No mas aspon zadne vratka.
Mimochodom manžel vystudoval farmaciu a nerobi ani v lekarni ani reprezentanta a predsa v odbore. V uplne inom farma odbore ina znama a je to velmi zaujimave a uplatnitelne
Zato spoluziak s biologiou sa dlhodobo nedokaze uplatnit :(

bennn
8. feb 2023

Na biologiu ide vela ludí na UK ... asi aj všade inde. A veľká časť tam ide preto, lebo ich neprijali na medicínu. A skúsia to hneď o rok znova prijímačky na medicínu. ... Inak, ak ťa zaujíma, čo by si naozaj realne využila niekde... prehľadávaj profesiu a čítaj si ponuky, požiadavky na vzdelanie a požiadavky na znalosti. Vieš čo asi potrebuješ potom vedieť podľa zamerania ponuky.

Ak chceš len "študovať" to čo ti na strednej išlo... tak je to jedno, to je iny pohlad, ale pozrieť sa čo sa ti bude hodiť, a možno sa tomu vo volnom čase venovať, samoštúdiom alebo inak sa ti môže hodiť. A skôr teda do Prahy.

mantilka
10. feb 2023

@sulukova všetko závisí od toho kde plánuješ žiť , v ktorom meste. Ako lekárka a farmaceutka sa uplatnis na celom Slovensku ..špeciálne odbory sú už tvrdším orieškom, vlastná skúsenosť.