Predškolská a elementárna pedagogika - plusy a mínusy
Chcela by som sa opýtať na uplatnenie v tomto odbore.Nejake plusy,mínusy.. a hlavne je to ťažké a zložité štúdium? Ďakujem
@thereisabear nie sú to prázdniny, ale dovolenka, ktorú si môžu čerpať len v dňoch prázdnin. Ja osobne toto považujem za nevýhodu. Žiadne Last minúte, firstminute, dovolenka do Dubaja v zime len v prípade veľmi dobrých vzťahov s riaditeľkou a pod...
Takže okrem pracovnej doby ( aj to nie vsade) vidím jedinú pozitívnu vec, a to je ta, ze je to to najkrajšie povolanie na svete a v žiadnom povolaní ti nikto neopatuje tvoju snahu, a lásku k práci tak, ako deti. Ideálne povolanie pre ženu, ktorej muž zarobí dostatočne dobre, a jej plat nie je hlavným zdrojom príjmu do rodinu.
@adanka0609
@simona20201309, z vacsej casti s vami suhlasim.
Akurat by som doplnila tu vasu poslednu vetu v ktorej pisete, ze je to idealne povolanie pre zenu, ktorej muz zarobi dost penazi. No urcite to nie je idealne povolanie pre kazdu zenu. Lebo to tak trochu vyznieva, ako by ste to mysleli vseobecne pre vsetky zeny. A musia byt naozaj dobre vztahy s vedenim aj kolektivom navzajom, aj rodicmi, lebo len laska zo strany deti to asi cele nezachrani. Aj ked viem, asi ako ste to mysleli 😉
Dnes pracovat v skolstve ostane bud len rezignovany clovek (ktoreho rokmi "udupe" zly system) alebo velmi zanieteny, ale ten dlhodobo asi nevydrzi, hlavne psychicky. Aspon taketo pripady som mala okolo seba v nasej zborovni (ZS).
@adanka0609, pre autorku otazky este dopisem, ze prve 3 roky (Bc. stupen) je vseobecne studium a potom zvysne 2 roky (Mgr. stupen) sa treba rozhodnut, ci ist studovat predskolsku pedagogiku (teda pracu v materskej skolke, tam mozete byt casom aj riaditelka s Mgr. titulom) alebo sa zameriate na elementarnu, co je 1. stupen ZS.
Uplatnenie v mensich mestach moze byt problem niekedy.
A ci je to tazke a zlozite studium, tazko povedat, pretoze neviem, ake su vase silne a slabe stranky. Treba zvladnut skusky z kazdeho predmetu zaklad (slovencina, matematika, prirodne vedy a vsetky vychovy).
Ale ak to naozaj chcete studovat, mate rada deti a pracu s nimi, tak smelo do toho a drzim vam palce! 👍
@camelie12 ďakujem, samozrejme, že som to myslela tak. Je ideálne, ak človek túto prácu miluje a zároveň nie je odkázaný na ten plat. Plat je demotivujuci. Nepodcenujem, ani nepovysujem žiadne zamestnanie, ale ja keď som nastúpila, mala som o nejakých 20e viac , ako naša pani upratovačka. (Aj keď by som jej dopriala aj 2x viac, zasluzila by si ❤, ale na prežitie to bolo vtedy pre mňa samu akurát. Mat 3deti a muža s podobným platom, asi by sme neprezili)

Na toto podľa mňa človek potrebuje veľkú vnútornú motiváciu. Pracovať s deťmi je náročné. Ešte k tomu za taký plat... Plusom môže byť pracovná doba a voľné prázdniny.