icon

Prijímacie podmienky na dentálnu hygienu na SZU

16. máj 2025

Zdravím, mám 25r a už dlhšie uvažujem nad štúdiom dentalnej hygieny na SZU
Nad Prešovom ani neuvažujem, tam je nemožné sa dostať
Avšak podmienky na prijatie sú take že je potrebné mat vyštudovanú strednú zdravotnú a následne pracovať v zubnej ambulancii
Ja mám vyštudované gymnázium
Uvažujem že by som si spravila tu 2 ročnú nadstavbu na zdravotke a potom podala prihlášku na Vs DH ale ani v takom prípade nemám istotu že ma niekde do zubnej ambulancie s tou zdravotnou SŠ zoberú keď budem iba sestra, nie zubný asistent …
Čo by ste robili na mojom nieste?

summer138
16. máj 2025

Sestra nebudeš budeš praktická sestra - zdravotnícky asistent. Na sestru je rovnako potrebná VŠ odbor ošetrovatelstvo.

autor
16. máj 2025
@summer138

Sestra nebudeš budeš praktická sestra - zdravotnícky asistent. Na sestru je rovnako potrebná VŠ odbor ošetrovatelstvo.

@summer138 áno pardon zle som to napísala
Každopádne je možné sa zamestnať v ambulancii u zubára, ak by som vyštudovala PS ? Lebo oni to vyžadujú

summer138
16. máj 2025

Ambulancie majú podmienku mať zamestnanú aspoň jedna VŠ vyštudovanú sestru, ku nej môže pracovať praktická sestra. Ak to takto ambulancie nemajú - nedodržiavajú tak im hrozí pokuta od RÚVZ.

ls56
16. máj 2025

Odkiaľ maš že do Prešova je nemožne sa dostať?

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
16. máj 2025
@ls56

Odkiaľ maš že do Prešova je nemožne sa dostať?

@ls56 Od jednej slečny, veľkú váhu robí priemer zo SŠ, keď ho nemáš dobrý nevezmú ťa, pretože zaň dostávaš body a tým pádom ťa predbehnú tí s lepším priemerom 🙂

autor
16. máj 2025

Plus je tam aj skúška manuálnej zručnosti
V ba je test čisto teoreticky

ls56
16. máj 2025

Tak potom si zisti podmienky externeho studia,lebo mas zle info.
Pokial si davas prihlasku externe, tak sa do uvahy ziadne vysvedcenie neberie, ale len prijimacie skusky,ktore pozostavaju z testu o dentalnej hygiene a skuska manualnej zrucnosti.
V BA beru dentalnu hygienu dost medicinsky a tie skusky su tam dost podobne, ak nie rovnake-ako aj pre tych co idu studovat zubne lekarstvo-cize dost prisne.
Never tomu, co ti druhy rozpravaju. Pozri si podmienky prijatia.

autor
16. máj 2025
@ls56

Tak potom si zisti podmienky externeho studia,lebo mas zle info.
Pokial si davas prihlasku externe, tak sa do uvahy ziadne vysvedcenie neberie, ale len prijimacie skusky,ktore pozostavaju z testu o dentalnej hygiene a skuska manualnej zrucnosti.
V BA beru dentalnu hygienu dost medicinsky a tie skusky su tam dost podobne, ak nie rovnake-ako aj pre tych co idu studovat zubne lekarstvo-cize dost prisne.
Never tomu, co ti druhy rozpravaju. Pozri si podmienky prijatia.

@ls56 ďakujem za info
Na Prešov som ale naozaj počula samé zle názory
Máš aj nejaké iné info o tejto škole prosím?

ls56
17. máj 2025

Len tolko, ze by som sa neriadila tym, ze jeden mi povedal 🙂…

ronie338
19. máj 2025
@anonym_autor

@ls56 ďakujem za info
Na Prešov som ale naozaj počula samé zle názory
Máš aj nejaké iné info o tejto škole prosím?

@summer138 v zubnej ambulancii nemusí byť zamestnaná sestra s VS. Stačí vyštudovaný zubny asistent. Pretože je to vysoko špecifické štúdium, zubny asistent nemôže robiť v nemocnici na oddelení orofacialnej medicíny ale na ambulancii áno.
@autorka na szu sú prijimacky biológia a chémia, rovnaké ako na medicínu, v Prešove biológia a zručnosť. Kreslenie a modelovanie. Nie je nemožné sa dostať do Prešova ale je to ťažké. Pretože keď nespravíš test, nejdeš na manuálnu zručnosť. Čiže ta nevezmu. Ak chceš prečo nejdeš sa spýtať priamo na zubného asistenta ci by si nemohla externé si spraviť 2 roky a potom pracovať v ambulancii. Je to náročná práca aj keď ľudia to často nevidia a myslia si ako sa majú všetci v ambulancii dobre. Ale odnesie si to chrbtica, ruky, oči. Ľudia sú nepríjemný. A možno ťa to ani baviť nebude lebo jr to v podstate dookola to isté. Viem co hovorím ja som po 12tich rokoch v ambulancii vyhorela. Spravila som si manikersky kurz a teraz sa hlásim na dentalnu ale nie je to nič ľahké. Uvidím co bude. Ak má vezmú budem rada ak nie nič sa nestane skúsim o rok, ale mam istú prácu stále.

autor
24. máj 2025
@ronie338

@summer138 v zubnej ambulancii nemusí byť zamestnaná sestra s VS. Stačí vyštudovaný zubny asistent. Pretože je to vysoko špecifické štúdium, zubny asistent nemôže robiť v nemocnici na oddelení orofacialnej medicíny ale na ambulancii áno.
@autorka na szu sú prijimacky biológia a chémia, rovnaké ako na medicínu, v Prešove biológia a zručnosť. Kreslenie a modelovanie. Nie je nemožné sa dostať do Prešova ale je to ťažké. Pretože keď nespravíš test, nejdeš na manuálnu zručnosť. Čiže ta nevezmu. Ak chceš prečo nejdeš sa spýtať priamo na zubného asistenta ci by si nemohla externé si spraviť 2 roky a potom pracovať v ambulancii. Je to náročná práca aj keď ľudia to často nevidia a myslia si ako sa majú všetci v ambulancii dobre. Ale odnesie si to chrbtica, ruky, oči. Ľudia sú nepríjemný. A možno ťa to ani baviť nebude lebo jr to v podstate dookola to isté. Viem co hovorím ja som po 12tich rokoch v ambulancii vyhorela. Spravila som si manikersky kurz a teraz sa hlásim na dentalnu ale nie je to nič ľahké. Uvidím co bude. Ak má vezmú budem rada ak nie nič sa nestane skúsim o rok, ale mam istú prácu stále.

@ronie338 ďakujem za názor, kam sa prosím hlásiš na DH?
Áno síce do ba sú prijímačky ako na medicínu, ale ak tá už aj vezmú, tak tie skúšky tam neberú tak vážne ako v Prešove .. podľa reči je to tam jednoduchšie
Avšak súdim iba z rečí

ronie338
24. máj 2025

Na obe sa hlásim. Prešov je aj raz tak dráhy ako Bratislava. Uvidím ci ma vezmú a kam. Nakolko som dlho zo školy učím sa naozaj poctivo ale úprimne hlavne biológiu. Mne je jedno kam ma vezmú, len nech ma vezmú. Vieme si dovoliť obe ale lepšie by mi bolo v ba aj keď ďalej by som cestovala pretože je výrazne lacnejšia. Ale uvidime

bubinkaaa
10. júl 2025
@ronie338

@ronie338 môžem sa opýtať,ty si pracovala 12rokov na zub. ambulancii ako sestra??dobre to chápem??

autor
10. júl 2025
@ronie338

Na obe sa hlásim. Prešov je aj raz tak dráhy ako Bratislava. Uvidím ci ma vezmú a kam. Nakolko som dlho zo školy učím sa naozaj poctivo ale úprimne hlavne biológiu. Mne je jedno kam ma vezmú, len nech ma vezmú. Vieme si dovoliť obe ale lepšie by mi bolo v ba aj keď ďalej by som cestovala pretože je výrazne lacnejšia. Ale uvidime

@ronie338 ak sa môžem opýtať, ako si dopadla na prijimackach?

bubinkaaa
10. júl 2025
@anonym_autor

@ronie338 ďakujem za názor, kam sa prosím hlásiš na DH?
Áno síce do ba sú prijímačky ako na medicínu, ale ak tá už aj vezmú, tak tie skúšky tam neberú tak vážne ako v Prešove .. podľa reči je to tam jednoduchšie
Avšak súdim iba z rečí

@anonym_autor napíš mi SS...mam vyštudovanú SZŠ externe odbor:prakt.sestra

ronie338
10. júl 2025
@bubinkaaa

@ronie338 môžem sa opýtať,ty si pracovala 12rokov na zub. ambulancii ako sestra??dobre to chápem??

@bubinkaaa áno ale mam vyštudovaneho zubného asistenta, teraz som už vyše 2 roky na rodicaku s malým tie do praxe nerátam

ivannaegresiova
28. nov 2025
@anonym_autor

@ronie338 ak sa môžem opýtať, ako si dopadla na prijimackach?

@anonym_autor ahoj prosim ťa tak ako to je nakoniec musíš mať strednú školu iba zdravotnícky odbor ? Vedela by si mi poradiť?

ls56
2. dec 2025
@ivannaegresiova

@anonym_autor ahoj prosim ťa tak ako to je nakoniec musíš mať strednú školu iba zdravotnícky odbor ? Vedela by si mi poradiť?

@ivannaegresiova musiš mať zdravotnu školu a byť zamestnaná u zubára