Prvý rok na vysokej škole počas pandémie
Dcéra študuje na vysokej škole FTVS v Bratislave pedagika- slovenský jazyk a telesná výchova. Od októbra je doma a teraz má skúškové, ale je to veľmi ťažké.Aj pre mňa ako pre mamu ale najmä pre ňu. Máte nejake rady ako to teraz zvládať. Alebo podobné skúsenosti. Ďakujem.
@zuzana32 nuž, môžeš synovi povedať že nikto si to takto nepredstavoval. Ja som prvý rok doktorandka. Celý minulý rok som sa tešila do školy, že vypadnem z materského stereotypu a namiesto toho mám homeoffice s deťmi. Škôlka zavretá, predtým sme boli dva krát v karantene a študentov poznám len po hlase. Jedine šťastie že v našom odbore to ide online celkom ľahko len tie pracovné vzťahy trpia.
@tenerifka nascto zatiaľ toľko nevyšlo. Zariadenie do bytu som jej nabalila veci z domu do kuchyne, odkladala som starší pribor, riad, šálky práve na tento účel. Kupivali sme iba stolik a stoličku a úložné boxy. Skolne neplatíme, len byt. A dostala malé stipko, tak zo časť ubytovania pokrylo. Tiež jej chodí mesačne renta z poistky, čo mala sporenie na štúdium. Takze finančne je to pohode ...
@tenerifka som si spomenula ked pises o tych 1 clovekovych izbach....🙂 kolegovia boli pred vyse 20 r. v zap. europe na akomsi kongrese, a ked sa ubytovavali, recepcny bol udiveny ich poziadavkami, ako sa na recepcii chlapi dohadovali , kto bude s kym spat....teda na izbe, len gulal ocami a preglgal, ze kolko gayov sa dovalilo z vych. europy....mali nachystane 1 clovekove izby, a kolega len prekladal a prekladal, ako sa dohadovali....🙂
@hettinka to mate super, ale aj to, ze mozete vsetko dopravit autom, priviezt, dokupit. My sme leteli v septembri aj s mamou tej druhej kamaratky s dcerami do Madridu, urobili predtym online nakupy v Ikea s donaskou a este tam pobehali a dokupili drobnosti. V byte sice bolo v kuchyni vsetko, ale napr.pohare boli stare, panvice obite....nebola tam rychlovarna kanvica, toastovac, mixer....zakladne veci, ktore potrebujes k fungovaniu. Na dalsi skolsky rok urcite budeme hladat iny byt, tie veci nechame pobalene v boxoch v nejakej firme (je ich tam kopec), ktora nam to za poplatok pride vyzdvihnut a na leto ulozi niekde v sklade. Budeme hladat dobru stvrt, ale nebude podmienka blizko univ., lebo baby sa uz naucili orientovat v meste (mlada krv nema problem), mozno najdeme do tych 800- 900 eur, ked budu stale hodiny online, tak je to jedno.
@hettinka mate to autom tak ako my lietadlom😅. Len lietadlom toho vela nevezmes, letela som s ñou naposledy zaciatkom januara a isli sme nabalene ako sedlane, citrony a maracuye z vlastnej zahrady, cibula, cesnak, papriky, rajciny....predsa nebude kupovat umeliny v obchode😂, no hanba na 100 rokov, ak by nas prezerali. Ale zas s tym sa pocita, ze studenti si beru z domu vela veci
@slavecka končím Vs, dve deti, jedno dieťa je prvačka na základke(najskôr sa musim učiť s nou potom sama so sebou a písať diplomovku) a este k tomu čakám tretie bejby a do oktr som chodila aj do prace😂takze odkazujem dcere že treba si len magnezko na nervy dat, veľa hľadať materiály ktr treba na skúšky a ucit sa. Nič iné nepomôže. Bohužiaľ táto doma neni nikomu príjemná takže treba sa len obrnit a zvladnut to.
@nelca84 no je to trosku iné ako externe. Externisti majú aspoň nejaké prednášky v škole. Teraz nemajú žiadny osobný kontakt, vsetko len online.
Inak, odbor, ktorý má dcéra, sa externe študovať za bežných okolnosti nedá. Asi vedia prečo...
No čo už, magnezko mame kúpené, aj čokoládu, nervy obalené a učí sa. Vysokoškolský život nula bodov, je mi jej ľúto. Takzo by mladi ľudia nemali žiť, zatvorení v izbách nad PC. Nech už zo skončí.
@hettinka však aj my máme všetko online a teda musím potvrdiť, že robiť skúšku online je omnoho horšie než v triede. Časový limit totálne hraničný. Ale tak asi vedia prečo. Ja chodím navyše normálne do práce, žiaden home office, mám doma osmaka, muža a psa 🙂 A jasné, nie všetko sa dá študovať externe, najmä odbory, ktoré sú postavené na praxi.
@hettinka prednášky v skole? Externisti sú takisto dištančne ako denní momentálne. Všetko riešime cez teams, online, a maily. Dokonca bohužiaľ u nás na vyske nám dajú minimálne materiálov, knižnice zavreté čiže je to ešte horšie. Ano bohužiaľ prichádzajú o študentský život, ale tak snáď nebude pandémia trvať 5rokov, takže ešte si to uziju🙂 to pisem všetko v dobrom. Bohužiaľ verte ani mi externisti to nemáme najľahšie. V sobotu som mala skúšku, profka stará pani nám len 8hodin prednášala, ústne, žiadna prezentácia, žiadny material na učenie, bohuzial na nete minimum veci, tak sme si nasli osnovu predmetu a sami s kamoskou vypracovali otázky z dostupnej literatury🙂 takze kludne uistite svoje deti že len musia vydrzat🙂 osobne si myslím ze takto žiť je hrozne pre všetkých takže len verme že v lete to uz bude lepsie❤️a bud. akademický si to uzije ako sa patri❤️aj keď teda keď mi kamka mudr. rozprávala historky z intraku co spolužiaci študujúci medicínu stvarali😂🤦♀️som sa za hlavu chytala🙂 držím palce nech to zvládnete❤️
@hanka1505 momentalne áno. Písala som za normálnych okolnosti. Ja som teda študovala dávno, ale externisti chodili vždy v sobotu aj na cely deň do školy. Alebo mali týždeň v kuse prednášky s možné konzultácie. To teraz nejde vôbec.
Inak, knižnice od zajtra otvárajú.
Čo sa týka studia, v tom Brne to majú dobre nastavené, fakt idu na maximum možného, prednášky zaujímavé (aj ja som popocuvala), cvika online, materiály posielajú, prezentácie a k tomu poznámky na stiahnutie... knihy by moc nenašla, študuje informatiku, to sú samé výpočty, príklady, programovanie, menej teórie ako takej.
Mne chyba taky ten život som prvačka ale podla mna skuškove sa teraz da tak odrbať ked su testy bez kamier tak ako teraz každy odrbava či na zakladke alebo na strednej aj na ústnej uplne pohoda to som sa naucila da sa to pohode zvládnuť byvam sama s frajerom 100 km od rodicov naucila som sa aspon varit a sama fungovať nesťažujem si jedine čo mi chyba je ten VŠ život a spolužuačky inak uplna pohoda 🙂
@ninusa221 ja by som to na tvojom mieste velmi neflakala, lebo sa ti to moze neskor vypomstit. Prvy rok je dost dolezity, na poznatky ziskane v prvaku sa potom nabaluju dalsie, ja som sa v prvaku ucila fakt poctivo, potom mi dalsie infomacie uz davali zmysel. Ked tuto fazu vypustis, moze sa stat, ze to uz nedobehnes. Ucitelovi je to jedno, ucis sa pre seba, nie pre neho, vybabres sama so sebou. → ber to ako dobru radu, lebo takyto stav nebude trvat vecne
@hanka1505 ďakujem. Áno, nič iné neostáva. Len tá neurobená skúška jej nepridáva na chuti do ďalšieho učenia. A môžem povedať, že zle si asi vybrala Študovať SJ v Bratislave asi bola zlá voľba. Stratila body aj za náš prízvuk bohužiaľ. A skúšajúca vraj sa z toho smiala. Som z toho dosť prekvapená.
@slavecka tak to kazdemu na nálade uberie keď ho vyhodia:( ja som tiez prvýkrát nespravila za cele štúdium skúšku, tiez ma to zdeprimovalo, ale teraz v sobotu som poslednú na a dala a to ma zas nakoplo❤️a ti profesori sú arogantní aj ku nám, mam 33pred materskou dobrú pozíciu, ostatni spoluziaci tiež rovnako na tom a ona si nám dovolí povedať ze nic nevieme o praxi, dourazala nás ako sa dalo, ale cusali sme aby nám to na štátniciach nezpocitala:( ale zas človek je happy ked na trafi na vyučujúceho co chce aj naučiť a chova sa normálne. Držím dcere palce a nech sa nedá odradiť, prve 3 roky som sa na áčka učila, teraz to už nedávam uplne tak. Tak nech sa dcera nenechá udeptat takýmito profesormi, ja už si vravim aj e je znamka🙂 nebojte dobre bude držím palce❤️😍

@ibrunova letný semester bude určite distancne.