icon

Pustili by ste psychicky choré dieťa na vysokú školu?

23. nov 2025

Naša 19 ročná dcéra má diagnostikovanú schizofréniu, už zo strednej školy dosť veľa vymeškávala kvôli nemocniciam. Bojíme sa, že by to nezvládala, ale ona si to nedá vyhovoriť.
Chcela by študovať Slovenský jazyk a literatúru. Vysvetľujeme jej, že vysoká škola obnáša veľa stresu, veľa učenia a nie je to med lízať... a ona aj tak ide to svoje, že to chce vyskúšať.

Vy by ste svoje psychicky choré dieťa pustili na vysokú školu? Sme príliš prísny rodičia, keď jej to nechceme dovoliť?

anonym_c53dd0
24. nov 2025

Viete koľko pedagógov sa lieči u psychiatra?Koľko psychicky chorých denne stretnete?Poznám učiteľku s maniodresiou a učí na polovičný úväzok.Dceru treba podporiť a nech to vyskúša.Na strednej vymeskavala, lebo sa choroba iba začala plus diagnostika v nemocnici nie?Myslela som si, že povedomie o psychických chorobách je na tom už lepšie, ale nie viac sa tolerujú ženy alkoholicky a neurotici

anonym_eb7fae
25. nov 2025
@anonym_2f2b45

@anonym_eb7fae a musia byt uz v dochodcovskom veku, ci aj mladsi, ak su na invalidnom? V kazdom DSS beru aj takychto klientov?

@anonym_2f2b45 V každom zariadení je to inak. V našom sú v jednej budove spojení seniori aj mladší klienti s psych. ochorením a áno- vždy sú na inv.dôchodku.

sova7
25. nov 2025
@anonym_0f8cfa

Ja by som ju pustila. Hlavne na tom odbore sa už berie ktokoľvek a len niektoré predmety sú také, že sú tam prísni učitelia. Väčšinou už kašľú na to a pustia hocikoho, keď povie aspoň dačo. Úroveň sa znížila, mohla by to zvládnuť. Prípadne nech to aspoň skúsi a uvidí sama, aspoň nebudete za zlých. Veď keď berie lieky, nemala by byť nebezpečná pre svoje okolie či pre seba, či?

@anonym_0f8cfa nejde o to že niekomu ublíži ale či to ona psychicky zvládne psychicky chorý nemusí sedieť zavtety doma

sova7
25. nov 2025
@enmery

@anonym_4f0c57 Zase to SK povedomie, najhoršie sú poruchy osobnosti, nie schizofrénia. A ty ani netušíš, s koľkými takými ľuďmi si už za svoj život prišla do kontaktu. Xy ani bipolarnych, ani schizofrenikov nie je diagnostikovaných kvôli honu na čarodejnice, pritom len tu na koňovi čítam, ako ženy doslova tancujú okolo magorov s poruchami namiesto toho, aby utekali....
Asi take povedomie, ako finančná gramotnosť na SK.

@anonym_c53dd0
@enmery presne tak 👍

viktoriakrajnakova
25. nov 2025
@sova7

@anonym_c53dd0
@enmery presne tak 👍

@sova7 co presne tak? A vy ste kto ze tu idete porovnavať co je horšia diagnóza?

sova7
25. nov 2025

To že je chorá neznamená že má prežiť život zavretá doma. Vybrala si ale náročnú kombináciu a povolanie. S vašou pomocou a podporou by to mohla aspoň skúsiť. Ak by to bolo náročné nastaviť individuálny plán. Spolupracovať s jej lekárom prispôsobiť tomu liečbu. Musíte myslieť na to že raz tu nebudete. Takže ju musíte podporit v tom aby sa vedela o seba postarať. Môže študovať mať raz rodinu pri dobre nastavenej liečbe môže žiť normálny život. Ak by chcela robiť v školstve už je možnosť robiť aj asistenta učiteľa poinformujte sa. Sama vie aké to je žiť s chorobou byt odlišná bojovať s predsudkami čo takých ľudí trápi a mohla by byť deťom ktoré sú tiež trošku iné nápomocná svojou skúsenosťou. Problém sú ľudia s poruchami osobnosti a predsudky o duševnom ochorení ktoré pri dobre nastavenej liečbe a terapii - určite by som zvazila aj psychológa nie len brat lieky - nemusí znamenať koniec sveta a života. Poraďte sa s jej lekárom , psychológom nájdite riešenie. Choroba ju nemá vypnúť zo života videla som pár takých ľudí a bolo mi ich ľúto že vlastne žijú ale sú mŕtvy. Duševná choroba nemá byť o tom sedieť doma s rodičmi pozerať telku a jesť lieky. Ak to tak je nie je dobre nastavená liečba a niekde sa stala chyba. S týmto by sa rodič dieťaťa s duševnou chorobou uspokojiť nemal. A ak má motiváciu niečo dokázať je to super treba ju podporiť

anonym_e620d6
25. nov 2025

Kedze mam sestru, ktorej touto diagnozou takto skoro rodicia s lekarmi zivot znicili, a nastastie dievca mala dost rozumu aby sa zdekovalo a zilo si po svojom. samozrejme, kazdy pripad je iny, takze tu nepausalizujem ze vsetci su ok... ale ja by som ju pustila a podporila. S tym, ze nech je v klude hlavne, ak nieco zvladne sa to. A nie ju dusit doma a nech sedi na IDcku. Nech sa realizuje. Je kopa ludi co normalne funguju a okolie ani netusi o nejakych diagnozach. Ani "zlozitosti studia" by som sa pri sj a literature az tak nebala, strasenie citanim knih je zbytocne = predpokladam, ze ked ma o toto zaujem tak cita a venuje sa tomu tak ci tak.. moze v buducnosti napr doucovat? alebo sa tomu venovat nebude, ale aspon zmysluplne stravi cas a nie doma cucat do steny.

sova7
25. nov 2025
@viktoriakrajnakova

@sova7 co presne tak? A vy ste kto ze tu idete porovnavať co je horšia diagnóza?

@viktoriakrajnakova neporovnavam. Hlavne nie je čo. Nedá sa porovnávať choroba a porucha osobnosti každé je niečo úplne iné. A ano problém je človek s poruchou osobnosti ten je nebezpečný často zlý človeka s duševnou chorobou je možné liečiť pracovať s ním dokáže bežne fungovať. Dobre liečená duševná choroba nie je hrozba. Báť sa treba narusenych ľudí nie ľudí s normálnou duševnou chorobou

lauricka
25. nov 2025

@anonym_autor ak to má podchytené, je pod dohľadom a funguje, nech to vyskúša, s tým, že keď jej to nebude robiť dobre, môže skončiť a ste s tým všetci v pohode. Informovala by si lekára, čo sa o ňu stará, ale skúsiť by som jej to asi chcela umožniť.

viktoriakrajnakova
25. nov 2025
@sova7

@viktoriakrajnakova neporovnavam. Hlavne nie je čo. Nedá sa porovnávať choroba a porucha osobnosti každé je niečo úplne iné. A ano problém je človek s poruchou osobnosti ten je nebezpečný často zlý človeka s duševnou chorobou je možné liečiť pracovať s ním dokáže bežne fungovať. Dobre liečená duševná choroba nie je hrozba. Báť sa treba narusenych ľudí nie ľudí s normálnou duševnou chorobou

@sova7 ale nie su všetky poruchy osobnosti rovnake. Asocialna poruchu je nebezpečna, takí bez svedomia okradnú, zabijú. Ale napríklad lri hraničnej poruche osobnosti človek može mať to isté ako pri schizofrenii, ako halucinacie aj bludy ale castokrat len kratkodobé. Ale aj tie kratkodobé nie sú príjemné, clovek moze spraviť nieco co nechcel spraviť a by to ani nespravil za bežných okolností.

nelka93
25. nov 2025

Jedna známa so schizofreniou vyštudovala matfyz. Preco by nezvládla baba slovenčinu?

viktoriakrajnakova
25. nov 2025
@lauricka

@anonym_autor ak to má podchytené, je pod dohľadom a funguje, nech to vyskúša, s tým, že keď jej to nebude robiť dobre, môže skončiť a ste s tým všetci v pohode. Informovala by si lekára, čo sa o ňu stará, ale skúsiť by som jej to asi chcela umožniť.

@lauricka presne tak. Ale aby ten doktor s tym aj nejako kooperoval ze studuje, napriklad mne po elektrošokoch nepovedali že pol roka budem mať problem s pamäťou a že by som mala radšej prerušiť študium na rok.

nurse0
25. nov 2025
@pribinak

@anonym_autor a do bude celé dni robiť? Vy bude žiť 200 rokov? Však ak môže pracovať aspoň na nejaký part time tak ju treba podporiť

Ak je šikovná ja by som ju podporila aj v štúdiu. Ľudia ani len netušia, ale ja poznám dvoch veľmi uznávaných docentov a obaja sú schizofrenici.

@pribinak áno poznám ak dr a je liečený na schizofréniu a pracuje

sova7
25. nov 2025
@viktoriakrajnakova

@sova7 ale nie su všetky poruchy osobnosti rovnake. Asocialna poruchu je nebezpečna, takí bez svedomia okradnú, zabijú. Ale napríklad lri hraničnej poruche osobnosti človek može mať to isté ako pri schizofrenii, ako halucinacie aj bludy ale castokrat len kratkodobé. Ale aj tie kratkodobé nie sú príjemné, clovek moze spraviť nieco co nechcel spraviť a by to ani nespravil za bežných okolností.

@viktoriakrajnakova konzultovala som s odborníčkou na poruchy osobnosti mala som podobný názor ako ty. Upozornila ma že poruchy osobnosti sú nebezpečné všetky každá nejakým spôsobom. Hraničná porucha sa často dáva človeku keď doktor nevie určiť či ide o chorobu poruchu alebo akú poruchu s tym že ten človek je akoby na hranici niecoho. Často ju majú ženy po zneužívaní. Reálna hraničná porucha je niečo iné. Tiež problém je že čo človek s poruchou to iné prejavy intenzita iný štýl manipulácie a rôzny mix prejavov málokedy je čistá porucha miesa sa to rôzne narcista môže mať aj paranoidne prvky paranoidna porucha môže byť ešte miešaná s inými prejavmi. Naruseny človek je v podstate predátor ublizuje vedome rád s chuťou. Robí mu to dobre. Duševne chorý ubližuje svojou negativitou ak nemá liečene bludy a halucinácie ale nerobí to vedome ak sa choroba dobre lieči tieto prejavy ustúpia. Naruseny človek je zmrzaceny a empatia city svedomie mu nedorastu.

viktoriakrajnakova
25. nov 2025
@sova7

@viktoriakrajnakova konzultovala som s odborníčkou na poruchy osobnosti mala som podobný názor ako ty. Upozornila ma že poruchy osobnosti sú nebezpečné všetky každá nejakým spôsobom. Hraničná porucha sa často dáva človeku keď doktor nevie určiť či ide o chorobu poruchu alebo akú poruchu s tym že ten človek je akoby na hranici niecoho. Často ju majú ženy po zneužívaní. Reálna hraničná porucha je niečo iné. Tiež problém je že čo človek s poruchou to iné prejavy intenzita iný štýl manipulácie a rôzny mix prejavov málokedy je čistá porucha miesa sa to rôzne narcista môže mať aj paranoidne prvky paranoidna porucha môže byť ešte miešaná s inými prejavmi. Naruseny človek je v podstate predátor ublizuje vedome rád s chuťou. Robí mu to dobre. Duševne chorý ubližuje svojou negativitou ak nemá liečene bludy a halucinácie ale nerobí to vedome ak sa choroba dobre lieči tieto prejavy ustúpia. Naruseny človek je zmrzaceny a empatia city svedomie mu nedorastu.

@sova7 takže si to kon,ultovala s psychologičkou? no to už je druhá vec že na Slovenských univerzitách sa vyučuje nenávisť voči porucham osobnosti. Potom sa dehú také veci že nikto nechce robiť psychológia do vazenia lebo tam su predsa psychopati všetci, pritom si myzlím že práve tam keby sa s tými ludmi nejako kvalitne pracovalo tak by sa mohli zmeniť. A nie, situacia je taka že je v base 1 psycholog na 800 vaznov. Este mi jeden co bol v base povedal že mu ten psycholog radil nech sa zabije.

enmery
25. nov 2025
@viktoriakrajnakova

@viktoriakrajnakova Hraničná porucha, je porucha. Schizofrénia je choroba. To sú rozdielne kategórie. Aspoň to sa nauč rozlišovať, čo je porucha osobnosti a čo choroba.

viktoriakrajnakova
25. nov 2025
@enmery

@viktoriakrajnakova Hraničná porucha, je porucha. Schizofrénia je choroba. To sú rozdielne kategórie. Aspoň to sa nauč rozlišovať, čo je porucha osobnosti a čo choroba.

@enmery no keď aj pdi hraničnej sú halucinacie a bludy tak by sa dalo polemizovať či to ešte stále je porucha ale lbo už chorova. Hovorím že aj pri hraničndj sa može dostať do stavu mimo reality a keby v takom stave niekomu ublížila tak by mala nemala byť súdená. Ale keďže úroveň psychologie a osychiatrie na Slivensku je aká je tak vo vazení často koncía ludia co by tam vobec nemali byť.

enmery
25. nov 2025
@viktoriakrajnakova

@enmery no keď aj pdi hraničnej sú halucinacie a bludy tak by sa dalo polemizovať či to ešte stále je porucha ale lbo už chorova. Hovorím že aj pri hraničndj sa može dostať do stavu mimo reality a keby v takom stave niekomu ublížila tak by mala nemala byť súdená. Ale keďže úroveň psychologie a osychiatrie na Slivensku je aká je tak vo vazení často koncía ludia co by tam vobec nemali byť.

@viktoriakrajnakova Ja o voze, ty o koze...

viktoriakrajnakova
25. nov 2025
@enmery

@viktoriakrajnakova Ja o voze, ty o koze...

@enmery ale veď temou diskusie že či poslať dieťa so schizofreniou na VŠ. A ty tu spominaš poruchy osobnosti.

enmery
25. nov 2025
@viktoriakrajnakova

@viktoriakrajnakova A odkedy sa dávajú autistom elektrošoky? Ty si v minulých témach točila o tom, že máš ID na autizmus...všetci dobre vieme, že to nie je len autizmus. Sustreď sa na seba a lieč sa. To je najdôležitejšie pre Teba. Dnes je už liečba psychických chorôb na inej úrovni ako kedysi.

enmery
25. nov 2025
@viktoriakrajnakova

@enmery ale veď temou diskusie že či poslať dieťa so schizofreniou na VŠ. A ty tu spominaš poruchy osobnosti.

@viktoriakrajnakova Nie, ty si tu začala miešať poruchy a choroby, iba som ti povedala, že si doštuduj, čo je porucha a čo choroba.
A už stačí, tieto diskusie s tvojou diagnózou fakt je nepomáhajú.

viktoriakrajnakova
25. nov 2025
@enmery

@viktoriakrajnakova Nie, ty si tu začala miešať poruchy a choroby, iba som ti povedala, že si doštuduj, čo je porucha a čo choroba.
A už stačí, tieto diskusie s tvojou diagnózou fakt je nepomáhajú.

@enmery no myslim že autorke práve moje diskusie pomožu lebo som zažila psychotický stav a viem že sa to dá zvládnuť, nie ztoho robiť katastrofu že mám nejakú diagnózu.

viktoriakrajnakova
25. nov 2025
@enmery

@viktoriakrajnakova A odkedy sa dávajú autistom elektrošoky? Ty si v minulých témach točila o tom, že máš ID na autizmus...všetci dobre vieme, že to nie je len autizmus. Sustreď sa na seba a lieč sa. To je najdôležitejšie pre Teba. Dnes je už liečba psychických chorôb na inej úrovni ako kedysi.

@enmery na elektrošoky som chodila lebo som počula hlasy. Ale boli to len psuedohalucinacie takze ma nich vobec netrebalo. Tie hlasy mi spustil Stilnox ktory mi psychiatri predpisovali pridlho. A kvoli tym elektrosokoch som to v skole nezvladala ale aj to prešlo a je to za mnou

pribinak
25. nov 2025
@nurse0

@pribinak áno poznám ak dr a je liečený na schizofréniu a pracuje

@nurse0 takych je urcite viac

sova7
25. nov 2025
@viktoriakrajnakova

@sova7 takže si to kon,ultovala s psychologičkou? no to už je druhá vec že na Slovenských univerzitách sa vyučuje nenávisť voči porucham osobnosti. Potom sa dehú také veci že nikto nechce robiť psychológia do vazenia lebo tam su predsa psychopati všetci, pritom si myzlím že práve tam keby sa s tými ludmi nejako kvalitne pracovalo tak by sa mohli zmeniť. A nie, situacia je taka že je v base 1 psycholog na 800 vaznov. Este mi jeden co bol v base povedal že mu ten psycholog radil nech sa zabije.

@viktoriakrajnakova bohužiaľ sa o poruchach nevzdelava. Aj tu vidno že ženy nemajú základné vedomosti a nevedia vytvárať zdravé vzťahy. A ten s narusenym človekom nevytvoris. Tu nenávisť si si tam dosadila ty. Ja hovorím o opatrnosti a o tom že nie je dobre stygmatizovat duševne chorých keďže väčšia hrozba je porucha osobnosti. Ak by si moje komentáre čítala s porozumením tak by si tam našla informáciu že takéhoto človeka nie je možné zmeniť ani prevychovat. Láskou zázemím ani mu ukázať iný život. Narcistom sa terapia neodporúča vôbec. A nebudem už na teba reagovať lebo vidím že nemáš záujem sa niečo naučiť ale len zbytočne odveci rypat všetko podstatné som napísala.

barbie2023
25. nov 2025

Jemine koľko múdrych sa tu zas zišlo. Za prvé tu mnohe o štúdiu slovenskeho jazyka nič neviete a za druhé asi ani o danej slečne. Ja viem aspoň to prvé. A ak to dcéra chce tak ozaj nevidím dôvod prečo to neskúsiť. Prinajhoršom skončí bez titulu. No bože. Ale aspoň skúsi. A je to náhodou pre ňu dobrý odbor lebo je viac možností ako sa pri jej diagnóze zamestná z domu. Možno jej to aj pomôže. To ozaj nikto ani vy ani ona sama nemôže na 100% potvrdiť ako sa to vyvinie. Ja ako rodič by som jej to určite dovolila. Určite. A myslím,že sa to dá už aj externé študovať. Mnoho hodín bude mať online.

snowflakenel
25. nov 2025
@andrea_82

@anonym_autor to je sice pekne, ze nemusi pracovat. Ale comu sa ma "venovat"? Ved studium nie je praca, ludia studuju aj na dochodku, aby si vyplnili cas. Co ma robit cely zivot? Len sediet doma?

@andrea_82 presne tak,,dievca nech vyskusa. Ved je to mlada baba, ma sice obmedzujucu diagnozu,,no niecomu sa.venovat musi. Existuje individualny studijny plan. A skusky moze opakovat. Vela síl prajem

gerber58
25. nov 2025

@anonym_autor No lenze preco by ste ju vy mali pustat? Ona nie je uz dieta. Je plnoleta osoba ktora dobre moze mat svoje problemy ale ajtak je to jej zivot a buducnost. Nech si plni to co chce. Vy ju nemate co pustat nepustat to uz je na jej rozhodnuti.

viktoriakrajnakova
25. nov 2025
@gerber58

@anonym_autor No lenze preco by ste ju vy mali pustat? Ona nie je uz dieta. Je plnoleta osoba ktora dobre moze mat svoje problemy ale ajtak je to jej zivot a buducnost. Nech si plni to co chce. Vy ju nemate co pustat nepustat to uz je na jej rozhodnuti.

@gerber58 je plnoleta ale pri schizofrenii keď padne do akutnej fazy tak nebude je zodpovedna sama za seba. Preto sa asi boja ze by bola škola stres a by tie stavy museli riešiť, preto sa o to zaujímajú

nurse0
25. nov 2025
@pribinak

@nurse0 takych je urcite viac

@pribinak a veľmi nevhodné správanie k pacientovi väčšinou podľa toho aky má v daný deň náladu