icon

Rodicia ma nútia ísť na medicínu

29. dec 2021

Dobry vecer, mam taky problem a uz neviem, ako ho vyriesit. Moji rodicia si vzali do hlavy, ze by som mala ist na medicinu. Maju znamych, ktorych dcera sa pred rokom dostala a odvtedy ich to tak pohltilo a zacali mi tu skolu podsuvat. Ja medicinu studovat nechcem, chemia ma nebavi, netaha ma ten smer. Ked im to normalne poviem, hlavne otcovi, nahneva sa a zacne mi hovorit, ze len chce, aby som sa mala dobre v zivote a podobne. Teraz na sviatky sme mali navstevu a otec sa zacal chvalit, ze chcem ist na medicinu. Ked odisli, znova sme sa pohadali kvoli tomuto. Stale opakuje, ze chce, aby som sa mala dobre a neakceptuje, ze taku skolu nechcem. Ja som mu uz v hneve vykricala, ako ma on s ucnovkou moze nutit ist na tak narocnu VS, ked ani nevie, co to obnasa. Nechcela som vyzniet zle, nepodcenujem ludi s ucnovkami, ale snad chapete, ako som to myslela.
Ja uz neviem, co mam robit, prosim vas? Vy ako rodicia by ste svoje deti nutili ist na skolu, na ktoru nechcu, len aby sa mali dobre? Som nevdacna a zla?

Strana
z2
marca12
29. dec 2021

@luccija architektura je super,ak na to ma predpoklady. Je to ale taktiez velmi narocna skola

laurikagab
29. dec 2021

@viera77 mas aj VS alebo 2 rocne pomaturitne studium? Super, ze si nasla pracu snov 🙂

viera77
29. dec 2021

@laurikagab dvojročku, viac už ani neplánujem

luccija
29. dec 2021

@marca12 určite, ale to asi autorka už vie či ju baví matematika a má predpoklady.

ahyt
29. dec 2021

Kdyby tatinek vedel,jaka je to drina,neskutecne narocne studium,6 let neexistuje nic jineho nez lezet v knizkach,po studiu nadale studium,atestace apod a po atestacich srale studium.Proste kdo to opravdu nechce delat,tak se bude cely zivot trapit Vim o cem mluvim.Vystudovala hsem medicinu s cervenym diplomem,pracuji jako prakticka Dr A ani jedna dcera na medicinu nesla,nechtely zazit tu drinu,zodpovednost,zadnej cas pro rodinu.Manzel je hrudni chirurg.Takze pokud sama nechces,za zadnou cenu se nenech ukecat.Trpela bys celej zivot.Medicina se musi delat s laskou a ne kvuli ambicim rodicu,ze by meli dceru lekarku.A z mediciny bezbohatnes,to mi ver.

marcelo1111
29. dec 2021

Neni to spravna cesta…moj pripad - mne povedali pojdes na strednu ekonomicku a hotovo…ked som povedal na vltrhu mi povedali remeselna skola (podla takych testov …tak ma vysmiali a povedali urcite nie…a dnes? Ako 25 rocny som si spravil strojnicku a konstruktersku skolu v rakusku …ak ta donutia do roka skoncis a stratis cas ktory sa vratit neda ;)…ak nevies kam mozno by som sa zamestnal mozno skusil zarobit peniaze v zahranici a casom sa uvidi kam ta vietor zavedie…ja som zacal v mcdonalde …dnes som vo vyvojovej kancelarii ;)

marcelo1111
29. dec 2021

medicina neni zamestnanie …medicina je poslanie …cize ak to ides brat chcem byt lekar lebo plat/moj oco sa chce chvalit, nikdy steba nic nebude ;) …to neni praca pri pase (bez urazky ludom na pase, aj to je praca ;))

luna116
30. dec 2021

Autorka - napíš mi tvoj nick, rada by som IP. Tiež som za,aby si nešla .

lujza123
30. dec 2021

Otec robí chybu ako veľa rodičov, má nejaký sen co chcel robiť/študovať ale nevyšlo mu to, tak to teraz naplánoval pre svoje dieta. A keď ma dieťa iné životné plány (co je takmer vždy) tak to berie ako zradu... S tým neurobíš nič, s tým sa musí on vyrovnať. Ale bud úprimná a vytrvalo mu opakuj že ideš na architektúru, nie medicínu, že jeho sny niesu tvojimi snami a nechceš robiť celý život niečo k čomu nemáš vzťah.

Ja som to mala trochu podobne, moja mama roky nevedela pochopiť ze nechcem ist na VŠ a budem jedna jediná z celej familie bez titulu... Ešte aj teraz to občas spomenie že taká škoda ze niesom študovana, premarneny potenciál a podobne kecy... Pritom mam super prácu, svoju živnosť ktorá má baví, som v nej dobra a žiadna škola mi nechýba. Mama mi dokonca občas posiela nejaké pracovne ponuky ktoré sa jej zdajú lukratívne a nedokáže pochopiť ze som remeselník, roky som sama sebe pánom a určite nepôjdem robiť do nejakého kancľu v korporate (a ešte za polovičný plat oproti tomu co zarábam teraz).
Už som to vzdala, ani jej už nič nevysvetlujem ani nereagujem na tieto jej pokusy

kengurica
30. dec 2021

Spýtaj sa otca, či by svoje zdravie zveril do rúk človeku, o ktorom by vedel, že ho práca nebaví, a bol k tomu donútený? Na medicínu musia byt okrem "dobre sa učí" aj iné duševné predpoklady, má to byť "poslaním", musí to tak jednoducho cítiť. Tak ako by mali aj učitelia.
Dobrý architekt určite zarobí viac, ako priemerný lekár, ak ho tá práca naozaj baví, má chuť napredovať a rozvíjať sa, rásť...
Otec robí veľkú chybu. Svedčí to o jeho ... nižšom intelekte (nechcem uraziť, to nie), keď jeho argumentom je "mať sa dobre".... lekári by o tom vedeli rozprávať, hlavne v období pandemie....ach jaj, snáď to pochopí. Veľa šťastia na architektúre 😉

martul
30. dec 2021

Vieš čo by som spravila ja? Daj si prihlášku aj na medicínu, keď sa ťa bude pýtať učíš sa, povedz jasné učím. Choď na primacky a napíš ich zle nech ťa neprijmú. Nebude to moc nič vyčítať, jaaaj oci mrzí ma to vieš tam bola taká ,,tlacenka" to nebola šanca sa tam dostať.
Reálne sa uč na architektúru aby ťa prijali.

martul
30. dec 2021

@kengurica veru, nech sa ide tatko opýtať na covidove oddelenie ako sa tam majú dobre.

martul
30. dec 2021

@kittykat22 to vážne preboha, to je hrozná predstava aj do filmu nieto realita.

kittykat22
30. dec 2021

@martul uplne vazne. v 80/90 rokoch rodicia bezne mlatili svoje deti a vsetkym to prislo normalne

janage
30. dec 2021

Otec je úplne, ale úplne mimo reality.
Uč sa ty na architektúru, ak na to máš, bude to určite lepšie.
Medicína ako každá oblasť, kde pracuješ s ľuďmi, je veľmi náročná. A v dnešnej dobe, kedy sú ľudia nároční hlavne na tých druhých, tak je to viac vypuklé.

lulus13
30. dec 2021

Tiez som si s tym prezila, ale pravdu teraz banujem ze som nesla za zubarku. Ked ma niekto do niecoho tlaci zapriem sa a nepohne so mnou nik. Mam vystudovanu VS a dokonca ma bavila, ale po VS prisla realita a kruta ze som sa nevedela zamestnat kvoli vysokej slovenskej korupcii. Medicina je tazka a zalezi aku specializaciu by si mala. Ci by si sa zamestnala iba v nemocnici alebo chcela ambulanciu. Ak ambulanciu to je hypo velka na pristroje, zarobis ale zaciatky su vsade tazke. Poradim ti, pozri si profesiu koho hladaju. Chces architekturu, kde naberies skusenosti po VS? Kto ta zamestna po vystudovani VS? Chces mat svoju kancelariu? Ale niekde tie skusenosti musis nadobudnut a nie kazdy ta zamestna, lebo nik nechce absolventa. Zo strany zamestnavatela to chapem a z druhej strany je to nespravodlive. Budes vypomahat u niekoho uz pocas VS alebo budes cakat az kym skoncis VS? A prides na trh a nebudes mat trhu co ponuknut len veci co ta niekto naucil a to ti stacit nebude ani len zdaleka. Je to krute ale taka je realita

marsmykkok
30. dec 2021

Inak ja by som nerobila tak ako ti radia, že dáš aj na medicínu a nespravíš prijímačky naschvál, si dospelá, nedaj si na medicínu a stoj si za svojim, že chceš študovať iné, že medicína je poslanie nie povolanie a ty na to nie si. Ak si dáš prihlášku, otec si ešte zväčší nádeje a ked neuspeješ budeš roky počúvať že si sa málo učila, málo pripravovala, že si neschopná, lebo nádeje budú vysoké a Váš vzťah s otcom to ešte viac zhorší...

modraslamka
31. dec 2021

aj mna otec nutil, pojdes na ekonomicku- budes manazerka a hotovo, koniec.
Ekonomia? co ja z matematiky mala 4ky?🤦 ja, manazerka? co som cistokrvny introvert a ludi sa stranim?
sla som na tu skolu, po prvom roku ma vyhodili - matika, hieroglify - ziadne cislice ale pismenka 🤦
otec, koniec sveta, cela rodina ma vs, cervene diplomy len ja cierna ovca rodiny🤦
Mam 29 a stale to nevie predychat, stale mi to obcas pripomenie ....ale nech si hovori co chce, ja mam uz svoj zivot.
A ucenie mi nikdy neslo, vzdy mi sla manualna praca a nestazujem sa 🙂

Strana
z2