icon

Rozširujúce štúdium učiteľstvo 1. stupeň

mela7
30. máj 2023

Ahojte,

chystá sa niekto na RŠ pre učiteľstvo 1. stupňa do BB alebo RK??

BB:
https://www.pdf.umb.sk/studenti/studujem/celozi...

RK:
https://www.ccvpfku.sk/ponuka-ccv-pf-ku/rozsiru...

Neviete kedy budú asi v RK prijímačky? 🙂

Strana
z2
simona20201309
30. máj 2023

@mela7 aké to je rozširujúce štúdium? Nič konkrétne mi neotvorilo

mela7
autor
30. máj 2023

Aha. Dakujem 🙂 RŠ Ucitelstvo pre primarne vzdelavanie (1-4 ZŠ) v Banskej Bystrici alebo v Ruzomberku

simona20201309
30. máj 2023

@mela7 rozširujúce ako Mgr? 2roky?

mela7
autor
31. máj 2023

@simona20201309 nie rozširujúce štúdium je už pre učiteľov, kt. už majú vyštudované učiteľstvo, ale chcú si dorobiť ďalšiu kvalifikáciu.

simona20201309
31. máj 2023

@mela7 1-4 je jediné Mgr. Na vysokej škole. Čo viem, tak jedine učiteľstvo v MS sa dá urobiť ako , nadstavba", alebo ako to ty nazyvas- rozširujúce 2r externé. Ale učiteľstvo 1-4 sa určite nedá vystudovst len nejakým rozsirujucim štúdiom. A ak už máš VS tak je to len 2r na VS

mela7
autor
31. máj 2023

@simona20201309 Dá sa. Otvarajú to v BB, RK, aj v Bratislave. Preto sa na to pýtam, že či niekto nejde náhodou do BB.

mela7
autor
Autor odpoveď zmazal
mela7
autor
31. máj 2023
simona20201309
31. máj 2023

@mela7 tak to ma zaujalo. Ako sa ukončuje štúdium? Štátnou skúškou? Aký je rozdiel medzi normálnym štúdiom na Mgr a týmto rozširujúcim?

lenka_aknel
Odpoveď bola odstránená
lenka_aknel
Odpoveď bola odstránená
simona20201309
31. máj 2023

@lenka_aknel tak blahoželám 👍😀😀😀
Vieš mi prosím napísať aký je v tom rozdiel a co sa viac oplatí? Myslím študovať Mgr, alebo rozširujúce?
Teda ak už Mgr mam a chcela by som ísť na 1-4?
Teda .... nemôžem znovu študovať magisterský odbor?

lenka_aknel
Odpoveď bola odstránená
simona20201309
31. máj 2023

@lenka_aknel prečo si ho doplnas? Prepáč ze sa tak pýtam, ale nechce sa mi to googlit na tých univerzitných stránkach, ....

simona20201309
31. máj 2023

@lenka_aknel mňa zaujíma hlavne ten rozdiel

lenka_aknel
Autor odpoveď zmazal
mela7
autor
1. jún 2023

@lenka_aknel nebudúúú? jejda supeeer! A ja si tu uz pripravuje odpovede na tie prijimacie skusky

mela7
autor
1. jún 2023

@simona20201309 Ak mas titul z ucitelstva alebo ak mas neucitelsky odbor + DPŠ, tak toto rozsirujuce je na to, ze okrem toho co mas vystudovane mozes po skonceni tohto ucit na prvom stupni ZS. Takze ak mas napriklad vystudovanu obciansku nauku + dejepis na druhy stupen, tak potom ked si urobis rozsirujuce 1-4 (najcastejsie trva 2. roky) tak mozes potom ucit obciansku, dejepis na druhom stupni a k tomu byt aj normalnou ucitelkou na prvom stupni. Proste to teraz takto urobili, lebo je vela nekvalifikovanych ucitelov a ucitelov celkovo. Ja uz mam takto dorobeny predmet. Ukoncujes klasicky obhajobou zaver. praci (30-35 stran) a statnicami. Existuje velke mnozstvo takychto rozsirujucich studii - na cudzi jazyk, matematiku, nabozenstvo, fyziku, informatiky atd...
DPŠ je urcene pre cloveka, ktory vystudoval nejaky odbor napriklad historiu alebo na VŠVU nejaku malbu ale neucitelsky smer. Tak na to, aby mohol ucit si musi dorobit DPŠ.

lenka_aknel
Odpoveď bola odstránená
mela7
autor
1. jún 2023

@lenka_aknel Musíš, pretože DPŠ končíš tiež štátnou skúškou a obhajobou zaverečnej práce. Po skončení DPŠ budeš kvalifikovaná na vyučovanie predmetov štátnej skúšky z DPŠ + predmetov, z ktorých máš štátnu skúšku z nepedagogického vzdelania. Takže ak máš napr. vyštudovaný spev (nepedagogický smer) a budeš mať DPŠ a tam štátnu skúšku didaktika hudobnej výchovy - tak môžeš učiť HUV na ZŠ a k tomu spev na ZUŠ

mela7
autor
Autor odpoveď zmazal
lenka_aknel
Odpoveď bola odstránená
simona20201309
2. jún 2023

Ďakujem za vysvetlenie.

mela7
autor
2. jún 2023

@lenka_aknel na to aby si mohla ucit musis mat statnu skusku z didaktiky. Na vysvedceni aj budes mat didaktiku... Ja som mala: vseobecnu pedagogiku, psychologiu, didaktiku 1.predmetu, didaktiku 2.predmetu, zaverecnu pracu... Taktiez z rozsirujuceho studia co mam navyse mam na vysvedceni 3 predmety: 1. Filozofia a aplikovana filozofia
2. Didaktika vychovy k obcianstvu (OBN)
3. Obhajoba zaverecnej prace

lenka_aknel
Odpoveď bola odstránená
teleskop
Odpoveď bola odstránená
lenka_aknel
Odpoveď bola odstránená
dzana68
18. dec 2023

@mela7 dobry den chcela by som sa spytat ci studujete primarnu pedagogiku a kde? dakujem krasne za odpoved😉

adriannab
7. júl 2024

@mela7 dobrý deň, neviete náhodou ako to funguje? Ako často sa chodi do školy. Cez týždeň alebo víkendy?
Ďakujem

koriblik
14. mar 2025

@adriannab chodi sa len v soboty, máš 4 semestre, robis normálne záverečnú prácu

Strana
z2