icon

Rozumejú Češi po slovensky?

30. aug 2023

Ahojte, od septembra nastupujem do prveho rocnika na MUNI v Brne a vacsina ludi s ktorymi sa o tom rozpravam mi hovoria ze Cesi (hlavne ti mladi) nevedia dobre po slovensky teda ze Slovakom velmi nerozumeju 🙈 co si o tom myslite vy?

Strana
z2
autor
Autor odpoveď zmazal
barborec
Autor odpoveď zmazal
autor
30. aug 2023

@tiezjedna ja som to povodne napisala bez diakritiky ale potom mi to tam asi automaticky pridalo do nadpisu diakritiku 💁‍♀️

dskjhfdlkdjhl
30. aug 2023

@barborec Trochu zvlastne, lebo cesky by si to vypytal uplne rovnako.

tiezjedna
30. aug 2023

@barborec čo je to za blbosť?? Nebol za pultom Ukrajinec, Rus, Albánec, alebo iný národnostný rozdiel?

vroni
30. aug 2023

@barborec, áno, určite je to pravda. Lebo jedno Cappuccino sa povie po česky úplne inak a nie tak isto 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Skus si vymyslieť lepšiu historku

dskjhfdlkdjhl
30. aug 2023

@tiezjedna Ja by som dokonca povedala, ze kedysi bolo aj v slovencine spravne tak, ako je to v cestine a mozno preto mi to nejako nejde do huby😉 Ale ano, v slovencine mas pravdu.

barborec
Autor odpoveď zmazal
marcellka32
30. aug 2023

Prišli sme do Prahy na vlakovú stanicu a pýtame sa tety v okienku: dobrý deň, ako sa prosím dostaneme na zastávku elektricky?
Coo? Jo tramvaj, tamhle...
Prosím si servítku...ubrousek-nerozumel čašník

dskjhfdlkdjhl
30. aug 2023

@barborec Zaujimave, Ceska nerozumela cesky?😀

barborec
Autor odpoveď zmazal
tiezjedna
30. aug 2023

@barborec musela byť asi ultrablbá, pretože po česky sa to povie úplne rovnako, možno by Čech len vynechal to "si", proste by povedal "kapučíno, prosím"

barborec
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
30. aug 2023

@barborec A chapes, ze cesky by si si to vypytala uplne rovnako? Tam nemala comu nerozumiet.

barborec
Autor odpoveď zmazal
tiezjedna
30. aug 2023

@marcellka32 tak to ste zrovna vychytali slová, ktoré Čech, hlavne mladšia generácia, nemusí poznať...

aeruginosa
30. aug 2023

Autorka, vobec sa neboj. Mam v okoli dost ludi, ktori studuju v Cesku od mediciny cez architekturu po IT a rozne dalsie odbory, hlavne teda v Brne su vsetci, no a s jazykom a obojstrannym porozumenim problem nemaju. Drzim palce v studiu.😊

dskjhfdlkdjhl
30. aug 2023

Autorka, len sa priprav na to, ze v Brne jezdi šaliny, aby si nehladala elektricku, ani tramvaj😉

marcellka32
30. aug 2023

@tiezjedna tak boli to správe starší ľudia, teta na stanici a čašník

diewcatqoo
30. aug 2023

Zijem v Brne xy rokov.. hovorim iba Slovensky a dorozumiem sa uplne v pohode vsade. Ak nastupujes na MUNI, tak je mozne, ze vacsina tvojich spoluziakov budu Slovaci 🙂

jana_eyre_2
30. aug 2023

Tak majú troška väčší problém porozumieť ako my im, ale nie je to také tragické že by na teba pozerali že nechápu vôbec čo hovoríš.. jednoducho keď nepochopí jedno slovo, tak ho nahradí iným.. ja viem po česky dosť dobre a predsa sú slová ktoré musím premýšľať čo presne znamenaju.. napríklad minule kolegyňa vravela že jej syn mal "uzeh" a ja som musela chvíľu rozmýšľať čo to je.. alebo spalnicky.. nie hneď si to slovo to každý človek vie spojiť s našim slovom.. tak je to aj v Čechách.. väčšinu rozumejú, ale niečo nerozumejú a vtedy nájdeš iný tvar slova..

aduskatt
30. aug 2023

V Brne sa dohodnem v pohode, v Prahe tiež. I keď - zážitok z hotela, pani recepčná mala asi 50 rokov - na moju otázku, či sa v hoteli kúri(február a rekonštrukčné práce) odpovedala, že to je nekuřácký hotel😀

hladamematku
30. aug 2023

ked chcu rozumeju

annm81
30. aug 2023

Poznám kopce Slovákov na českých univerzitách. Absolútne si nerob starosti, v škole nebudeš mať žiadny problém. Ani s učiteľmi (keďže slovenčina tam má veľmi špecifické postavenie a prakticky sa neberie ako cudzí jazyk), ani si spolužiakmi. Ak sa občas niekto nechytí na nejaké konkrétne slovíčko, tak ho povieš v češtine, alebo popíšeš.

mamina7070
30. aug 2023

takto polovica tvojich spoluziakov bude slovakov a ano budu ti tam vsetci rozumiet

hlubik
30. aug 2023

nie

Strana
z2