Samouk - nemčina
Ahojte, odporucte ako ste sa sami naucili po nemecky, ak ale casu nie je moc, cize sediet 1-2h denne pri pc nerealne
Diky
Denne tú hodinku by si tomu venovať mala, aby si urobila nejaký pokrok
Čítanie, počúvanie, rozprávanie každý deň iná aktivitka. Počúvať podcast pri inej činnosti, pozerať film, čítať obľúbenú knihu v nemčine a selftalk. Mňa inšpirovala Lýdia Machová.
Ja odporúčam doučko, zaplatiť si to na začiatok, aby ti dal niekto kvalifikovaný dobrý základ a potom môžeš pokračovať sama 🙂))
Skús aspoň 5-10 minútu aj s titulkami pozerať detské rozprávky každý deň a do toho slovíčka a klasicky gramatika. Cudzí jazyk treba mat aj v uchu a nie iba sa ho bifliť. Kúp si nemecké detské knižky s obrázkami, tak sa ti tiež bude dobre a ľahšie učiť cudzí jazyk, keď to budeš mat pred sebou aj vizuálne.
Ja som si polepila kuchyňu a toaletu slovickami. Pri varení som na youtube pozerala a počúvala seriál po nemecky s titulkami, ten mi veľa pomohol. Alebo kadejaké lekcie... A potom veľa rozprávať z ľuďmi ak si niekde v nemecky hovoriacej krajine
. Naučila som sa sama bez kurzu a trúfam si povedať celkom dobre... Ale nie dokonale
@misickaa4 skus lektora na preply.com 🙂
ja tiez odporucam na zaciatok sa uplne klasicky učit, najlepsie v nejakej jazykovke, resp. doucko, online vyucujuci, alebo podobne , ale uplne obycajná vyucba nemciny, tie uplne základy....ked mas dobrý zaklad, tak pokracovat sama... ale skôr naozaj systematicky, nie len co to, kde tu počúvat a tak...ale aj co sa týka slovnej zásoby, podla tém, aj gramatiky...to kludne pár krat tyzdenne...ale sustredené, a naozaj napríklad aj tie slovícka, gramatické javy, napísat si na kartičky a denno denne s tým pracovat , "pozerat sa na to", iba par minutiek denne, mať to napríklad niekde zavesené atd...(aj tých par minutiek nie je na skodu, takto funguje napr. duolingo, na mobile som to mala a ucila som sa tak taliančinu, (nemcina tam tusím tiez je, ale pre anglicky hovoriacich) - je viacero takýchto aplikácií......a popri tom také nenápadné veci, ako ze popri varení počuvas nejaké nemecké rádio, podcasty, kludne rozprávky. čo sa dá a kde sa dá, vsetko po nemecky.: to na zaciatku nebudes toho rozumiet vela, ale po čase to naozaj ocenís, pochytís slovíčka, výslovnost a taký cit pre nemcinu, ze niektoré veci uz budes mať v uchu... Ja som oblubovala pozerat niektoré nemecké seriály/filmy, ktoré uz mám napozerané po slovensky, púštať si po nemecky, to tiez velmi pomáha...teraz počúvam napríklad Harryho Pottera audioknihu. ALe na zaciatku by také niečo ohlo odradit.....a počúvať nemeckú hudbu.... niekde mám aj takú prezentáciu, o nemeckej hudbe, linky na nejaké skupiny a tak.... doteraz si pamatám na slová z jednej rammstein pesničky, v minulom čase....ked sme sa v skole ucili minulý čas, hned sa mi to vybavilo....
PS: ja mám doteraz taký cudný zvyk, ze ked varím, a počúvam rádio, a začujem nejaké zaujímave slovo alebo slovo, ktoré nepoznám, napíšem si to na obkladačky v kuchyni obycajnou zotieratelnou fixkou, mám to tam asi dva dni, a vzdy ked idem okolo, sa na to pozriem...takto som si zapamatala viacero slovíčok....muž to neznáša, ked tam písem :D
ak si uplna zaciatocnicka, tak hlavne pomaly a dôkladne ten základ...uplny zaciatocnik, ked si pustis nejaký podcast, to ta podla mna skor len odradí,...to treba ist zas na to postupne....
Der, Die, Das Irena Vaverková
Učebnica pre samoukov a kurzy
Ked som došla po 10.lekciu, išla som do Viedne a komunikovala s predavačom
Mne sa zdala ta kniha tak po lopate vysvetlena, že ti to same skakalo do hlavy a hlavne ma bavila
Ma to 45 lekcii ak preberieš 1 tyždenne, tak za 10 mesiacov by si mohla teoreticky pekne komunikovať
Ak chceš byť samouk tak nemčinu pre samoukov, ale... Ja som sa zdokonalovala tak ze som pozerala filmy v nemčine najprv tie co som poznala. Poorm tie co som nepoznala a neskôr diskusné relácie....

A ako sa chces naučiť, keď tomu nechceš venovať čas hodinu? Učila som sa v škole 4 roky (týždenne 2 hodiny), po škole som išla do Nemecka na 5 rokov, ale už som 20 rokov naspäť a nemčinu sa učím sama, opakujem, pozerám tv z čítam, vyplnujem testy, učím sa nové slová, frázy, nechcem to zabudnúť, nemám sa s kým porozprávať po nemecky