icon

Sestra ide štvrtýkrát na prijímačku na medicínu

20. máj 2022

Pekny vecer.
Mam sestru, ktora ide tento rok stvrtykrat na prijimacky na medicinu. Prvykrat sa nedostala, tak to bolo este take - vela ludi sa nedostane na prvykrat, sla na rok na osetrovatelstvo. Sla dalsi rok, nevzali ju, odisla na ucitelstvo. Znova sa ucila, nevzali ju tretikrat, sla opat na iny odbor a teraz ide stvrtykrat. No.. a ked ju vidim, ako sa uci. Cochvila prijimacky, ona opat chaosi, stresuje, ze nestiha, bifli sa tie otazky naspamat, snazi sa co najviac toho prejst na poslednu chvilku - pochopitelne. Avsak, aj ked je to jej vec, bojim sa o nu a jej buducnost. Mysite, ze ako sestra by som jej mala troska „dohovorit” a otvorit oci, ak sa jej to ani teraz nepodari? Pretoze ona je schopna ist aj piatykrat a osobne si nemyslim, ze takto to ma zmysel… A ked by ju vzali, mozno by sa trapila velmi na skole a neskoncila ju. Neviem, ale bojim sa o nu. Znie to akoby jej neverim. Skor sa ale bojim o jej psychicke zdravie. Ako by ste sa zachovali vy? Povedali by ste jej, ze to nema zmysel a nech uz chyti zivot do svojich ruk alebo by ste to neriesili a nechali ju, nech si robi, co uzna za vhodne?

mimi3008
21. máj 2022

@mamanaplnyuvazok to nemusi platit na 100%. Ja som sa dostala na medicinu na 1.raz a otazky som mala prejdene raz. Ale mam fotofraficku pamat. Niektore otazky su ozaj zakerne, postavene na chytani za slovicka, ale su tam aj take, pri ktorych zuzitkujes vedomosti zo strednej skoly

banalu
21. máj 2022

Nech skusa kolko chce, ale nech vystuduje popritom aspon osetrovatelstvo, lebo ak ani to nedokaze, tak medicina nie je o nic lahsia. A tie trapne reci, ze na fakulte je blby pristup 🤦‍♀️ a ked sa dostane na medicinu a budu mat tam zly pristup tak co spravi?
A prijimacky vobec niesu to najlahsie 🤣
Svagrina studuje medicinu, na prijimacky sa pripravovala zodpovedne, zaplatili jej aj doucovania, ktore si sama vypytala, nasla si najlepsich doucovatelov v okoli a dochadzala za nimi. Vedela, ze mali slabu biolu a chemiu na gymku, tak zamakala popri uceni sa na maturity. Inak mudre dievca, co sa rado uci a ma na to hlavu.. ale teda uci sa stale, cez den, po nociach... Vravi, ze nie vzdy je na skuskach ferovy pristup, ale kto chodil na VS vie, ze niekedy je to o tom ako sa profak vyspi 🤷🏻‍♀️
No zatial ziadnu skusku neopakovala 😉 popri skole, je v kadejakych studenskych zdruzeniach a dobrovolnictvach, takze nevenuje 100% casu len uceniu, ale tvoju sestru si teda neviem predstavit, ze by zvladla cokolvek ine okrem ucenia sa... Myslim si, ze je naivna a rozmaznana 🤷🏻‍♀️a kto jej financuje vsetky jej napady preskakovat zo skoly na skolu?

mamanaplnyuvazok
21. máj 2022

@mimi3008 Tak viete to je dar od Boha takato pamät.Za to treba dakovat Bohu.

mimi3008
21. máj 2022

@mamanaplnyuvazok To ano🙂

nestastna21
21. máj 2022

Neviem medinu som neštudovala ale ak sa nedostane ani tentoraz asi na to prosto nemá 🤔. Holt nie je to škola pre každého. Ako bude fungovať potom už na skole? Ci každú skúšku bude robiť na 4x? Z môjho okolia sa dostali všetci na 1x, čo na to mali hlavu.

mamanaplnyuvazok
21. máj 2022

@mimi3008 A neviem či si uvedomuje tato slečna,že štat jej zaplati len 6 rokov a co tie roky,ktoré si bude musiet platit sama.To sů strašné peniaze:(

lucia.t
21. máj 2022

@mimi3008 úplne súhlasím, tiež mi to príde ako nedostatok sebakritiky. Bohužiaľ, život nie je len o splnení detských snov. Treba skúsiť niečo iné.

1gabriela13
21. máj 2022

Všetko má zmysel pokiaľ človek veľmi chce. Ja by som ju v Tom maximálne podporila.

1gramofon
21. máj 2022

Kamoška robila 2x prijímačky. Po gymnáziu bola rok doma, chodila na doucko jeden deň v týždni a zvyšné sa sama po niekoľko hodín učila,prijali ju. Neskôr mala problém s neviem ktorým ročník, robila ho viackrát ale ona bola z bohatej rodiny, jej rodičom to nevadilo po finančnej stránke.
A v rodine mame chirurga, na školu sa dostal hneď na 1x,ale 2 ročník robil asi na 3x. Rodicia mu povedali ze to je posledná šanca, bud na to má, alebo nie. Veľa popíjal, netravill toľko času nad knihami ako spoluziacka, ale asi ho to aj trosku nakoplo keď sa s ním prestali maznat a vo veľkom ho podporovať

maranta_leuconeura
21. máj 2022

Nuz, ja som mala spoluziacku, co opakovala 1. rocnik 5x... po dvoch opakovaniach cloveka vylucia a robi prijimacky odznova zas s ostatnymi, asi to mala uz nacvicene 😁 Potom konecne pochopila, ze to nema zmysel.

karolinakr
22. máj 2022

Tak ja poznam tiez jednu zanovitu lekarku, ktora sa dostala az na 3x a za komunistov tam bol asi tvrdsi oriešok sa tam dostat, tlačenky a tak a dnes je lekarka.Ak na to nema, vyleti v prvom rocniku mozno bude nacase ju usadit a prehovorit do duše, pokial spravi a bude studovat, nerieš ( zatial) a brat jej guraž..

karolinakr
22. máj 2022

Ja by som medinu asi nespravila az tak ma to nelaka, vela tazkeho učiva, ak to niekoho bavi - super. K tomu treba mat vztah od prirody, to sa neda naučiť a už tento rok uvidite, ako na tom je

luscious
Autor odpoveď zmazal
luscious
Autor odpoveď zmazal
tncka
22. máj 2022

Vecny student🤣 Mne to pride divne uz len pretoze vkuse sa bifli,z prispevku vyzera ze nic ine nerobi,nepracuje. Asi jej to takto vyhovuje😅 Uz by mi aj trapno bolo tolko krat sa tam pchat a nic z toho. Robotu nech si radsej najde. Evidentne nema na to aby sa tam dostala

patusikk
26. máj 2022

Ach no nechcem byť zlá ale no sestra na to nemá ak je z gympla a nedostane sa ani na 3 krát na medicínu asi na to nemá. Prijimačky sú na tej škole to najlahšie práveže. Medicínu by som nedala ani ja a to študujem farmáciu. Decká sa väčšinou pripravujú aj z vysokoškolských skrípt na prijímačky. O medicínu je vždy veľký záujem a vždy sa tam bude chcieť dostať veľa deciek, žial sa väčšinou z 1000 dostane len 300 ak nie menej a po prvkáku sa to ešte preriedi ako u nás na fafke.... V BA dokážu študenta vyhodiť aj 3 ročníku. A MT ani nekomentujem tam sú iné kapacity mozgové

123sofia123
30. máj 2022

To akoby si o mne písala ale ja som na tom ošetrovatelstve u mna je to ugentná medicína aj realne zostala

ana4556
6. jún 2022

Som na tom veľmi podobne ako tvoja sestra. Prvýkrát mi to o pár bodov nevyšlo, aj napriek veľkým peniazom a množstvu času,ktoré som príprave venovala, možno aj 2000€ na súkromne doučovania, tak som odišla na anj-che učiteľstvo na návrh mojej mamy, ktorá si ma vedela vždy predstaviť ako učiteľku, no po polroku pred skúškami som to vzdala,lebo som sa na učiteľstve nevidela a nezobrali ma 2.krát aj napriek príprave,ale s odstupom času vidím, že som tu prípravu dosť podcenila.. (brigády v Bille atď), nemala som dostatok času a myslela som si, že to s mojimi vedomosťami z minulého roka zvládnem, čo sa nestalo bohužiaľ. A tak som si dala na poslednú chvíľu prihlášku na osetrovatelstvo na TRUNI, kam som sa dostala a kde aj momentálne študujem a ešte ma čaká 6 skúšok😒😄 Dnes som robila prijímačky, zas som to podcenila ako vidím po dneskajsku a viem, že si za to môžem sama. No stali sa také rôzne veci v mojom živote, že bolo veľmi náročné sa tento rok pripravovať na medicínu , ale tým sa natrie okolnosti samozrejme nechcem vyhovárať a ani moju nedostatočnú prípravu podceňovať, pretože viem že som úplne typ tvojej sestry kvôli tomu, že každý rok začnem pred prijimackami stresovať a biflit sa to, ale to je platne na nič😂, takže tak, presne už aj viem kde robím chybu aj chyby všeobecne, ale problémom je moja obrovská prokrastinacia, neviem sedieť na zadku a učiť sa učiť sa učiť sa , toto mi stále akosi nejde a vždy chcem nájsť nejaké únikové cesty ako sa k tomu dostať ľahšie… Čaká ma teraz skúškové na ošetrovatelstve, takže sa snažím na to sústrediť a rada by som to spravila všetko, aby som si predmety nemusela prenášať , aj keď to bude veľmi náročné. Vyzerá to tak že ja a tvoja sestra máme veľmi podobne príbehy😄 ale tiež by som to chcela skúsiť 4.krát. No uvažujem, lebo si myslím, že ako bolo povedané aj to je podľa mňa tak najlepšie -3 krát a dosť, samozrejme aj kvôli peniazom, ale aj kvôli veku. Viem, že asi s mojim prístupom k učeniu sa na prijímačky by som ťažko horko zvládla učenie sa na medicíne alebo zubarine, ale uvidím, musím sa nad tým všetkým ešte raz zamyslieť a nájsť si efektívne spôsoby učenia a možno aj zájsť k nejakému odborníkovi ktorý by mi poradil techniky učenia, alebo k niekomu kto by mi poradil ako sa k tomuto všetkému postaviť… u mňa je to tak, prokrastinacia bola vždy mojim problémom, ale tu už mi naozaj prekáža až tak že v živote nerobím čo ma baví kvôli vlastnej “lenivosti”. Aj keď si myslím že v mojom prípade to bolo viac faktorov ktoré na mňa vplývali, ale stále ide o to, že som sa k to u nevedela poriadne dokopať. A preto by som aj rada dokončila tento 1. Ročník osetrovatelstva a pokračovala v druhom ročníku, lebo je to istota už niečo mať vyštudované a hlavne v tom blízkom odbore. Skutočne ma táto škola nebaví aj kvôli prístupu a je to pre mňa veľmi náročné to študovať, nepáči sa mi celkovo nielen prístup ale aj správanie niektorých pedagógov, ale samozrejme nejdem všetkých hádzať do jedného vreca, lebo sú tu takí, ktorí mi sú a vždy budú inšpiráciou, len asi toľko k tomu, že to negatívne prevyšuje nad pozitívnym. Mozno, že časom zmením názor, ale zatiaľ je to veľmi zvláštny prístup k nám - študentom, hlavne takým ako ja , čo sme z gympla a o praxi nič nevieme, je to doslova “hodenie do vody”, bez človeka čo by sa skutočne o vás zaujímal, alebo aspoň minimálne sa zaujímal. Je to smutne ale momentálne to je bohužiaľ tak. Takže k tomu všetkému- v závere chcem povedať len to, že som veľmi podobná tvojej sestre, takže neobávaj sa, je nás tu viac takých “šialených”😄 a úplne chápem tvoje obavy o jej budúcnosť, aj ja sa bojím sama o seba 😂 …. Nie, no chcem povedať to, že takisto moja rodina ma od toho viackrát odhovárali, čo úplne chápem aj keď sprvu som im vzdorovala a “išla” si za svojim cieľom… je mi to veľmi ľúto že som takto dopadla a že nemám na to tu guráž to konečne dokončiť, to čo som začala. Ale možno ma toto všetko ma niečomu naučiť. No určite už nebudem taká detská a nechám si túto školu a budem pokračovať v štúdiu(Aj keď určite budem nad tým všetkým ešte dlho premýšľať a vymýšľať iné ako sa dostať na medinu… o tom Nepochybujem , to viem už teraz). Som asi dosť na to slabá sa pripraviť tak ako by som chcela, ale mám 21 a viem, že už by som mala začať hľadať niečo čo budem v živote robiť a čo ma bude napĺňať. Áno, osetrovatelstvo je veľmi zaujímavé a baví ma ale neviem si seba predstaviť ako sestru dlhodobo, názor celý život. Za prvé - preto, lebo asi by som to nezvládla “psychicky” pozerať sa a byt pri ľuďoch - lekároch, ktorí sú lekármi a tento “sen” si splnili a vždy by ma to len zdeptalo a viem že budem z toho po čase smutná a to nechcem, nechcem to tak, lebo viem že pacienti si zaslúžia sestru ktorá je plne oddaná svojmu poslaniu a nerozmýšľa nad medicínou a ako tma mohla byt atď atď… a za druhé - preto, lebo vidím ako sa v úvodzovkách “nudim” na tejto škole , ani nie preto že by to bolo ľahké štúdium ale skôr preto, lebo ma vždy veľmi bavila chémia a fyzika a tieto predmety mi tu chýbajú a chyba mi taká väčšia analýza všetkého čo sa učíme, možno to príde časom a v ďalších ročníkoch, ale to sú teraz moje dojmy. Takže ma to až tak nebaví, ako som si myslela. čo sa týka ale práce a poslania sestry, to ma veľmi oslovilo, no chcela by som stále niečo viac a neviem či práve to nie je tým že som si to tak “vsugerovala” do hlavy že chcem byt mudr a bodka . Ale je to môj sen od základky a preto sa asi toho tak ťažko vzdávam.. je to náročné…uvidím kde budem o rok a čo sa ešte všetko za ten čas zomelie, ale naozaj by som rada a chcem pokračovať v mojom štúdiu, lebo to už by bola odo mňa naozaj hlúposť ísť na ďalšiu školu keď nemám istotu prijatia na medicínu.

mamanaplnyuvazok
7. jún 2022

@ana4556 Naozaj na medicine sa mesiac nepohnete od kníh,študujú mi tam dve dcéry viem ake to je.Ale jedna z mojich dcér neviem ako to robí,ale ked sa učí popritom pozerá videa o líčení.A nakoniec spraví tu skúšku.

mamanaplnyuvazok
7. jún 2022

@ana4556 A este nechápem ked vieš aké to je tažke a nepripravís sa na prijímačky poriadne.

lusyc
7. jún 2022

@ana4556 studium medicíny je hlavne o sedení na tom zadku s knihami v rukách pocas celeho semestra a intenzivne niekolko týždňov pred každým skuskovym obdobím (taká anatomia minimálne 6). Nie je na to žiaden iný fígeľ, nedá sa to obísť. Príprava na prijímačky je slabý odvar. A nekončí to ani po 6 rokoch na škole.

leelu
7. jún 2022

Pri vsetkej ucte voci tvojej sestre 3x neuspech na prijimackach ma istu vypovednu hodnotu. Prvykrat mozes byt nedostatocne pripraveny, druhykrat moze zohrat ulohu stresovy faktor, ale tretikrat?! Otazky pozna (mala by) naspamat, stres odpada - uz bola 2x, vie co a ako tam chodi, takze tretikrat? ..... ja som sa na 1x nedostala a nasledne som tie (pri naslednom studiu a ucebniciach/skriptach smiesne tenke) dve knihy podkladov vedela naspamat spredu dozadu. Urcite by som ju teraz kratko pred prijimackami podporila, ale pri opatovnom neuspechu uprimne poradila zamerat sa inym smerom. Aj pre nu to musi byt nesmierne frustrujuce.

1gramofon
7. jún 2022

@ana4556 nepatria tam študenti ktorým sa nechce sedieť nad knihami. Ak máš pomôcť pacientom, musíš sa stále učiť, cely život si hľadať nové informácie, pokiaľ nechceš byt jedna z tých co si na nete pozrie co ma jej pacient za problém. Mam suseda, ktorému sa veľmi darilo, pracoval vo VB, kvôli rodine je už na svk, aj predtym aj teraz si vraj bezne počas dňa doma vytiahne nejakú knihu, pozerá prednášky... Co počúvam od známich je to bežná vec

opuska
7. jún 2022

myslim si, ze by si ju mala podporit, tak isto sa snazi a pripravuje sa na kazde prijimacky a najlepsie bude ak k rozhodnutiu vzdat to proste pride sama, takto by si jej isto ublizila este viac

evabb35
7. jún 2022

Neviem, učiť sa otázky naspamäť...to skôr nejaké doučovanie z fyziky, chémie, biológie...či sa dobre pripravuje na tie prijímačky, ťažko povedať...záleží aj aké mala študijné výsledky na strednej škole, či jej tie predmety išli, či sa ich vôbec vie učiť.

ana4556
7. jún 2022

@mamanaplnyuvazok áno,počúvam o tom a viem, že je to náročné štúdium a je mi to jasné, že keby som aj bola na medicíne, nijako inak ako sedieť na azdku by sa ju vyštudovať nedalo.Práve preto aj som si dala ošetrovateľstvo,aby som zistila, či ma to baví a po neúspechu na prijímačkach pokračovala v tomto štúdiu. A Áno, to že sa nepripravím je moja chyba a si ju uznávam, pretože si za to môžem len a len ja sama. A to je tak, že niekto má veľkú podporu v rodine, nemusí brigádovať, robiť "taxikarku" 😅 starať sa o súrodencov a ďalších xy vecí, ktoré som ja robiť musela a robím, pretože to mám v živote takto, no íní ľuďia to majú buď podobne a vedia si to dobre naplánovať alebo to majú ľahšie a viac času na seba. Ale sú aj takí,ktorí majú rodinu a venujú sa tomu náročnému štúdiu. A môj najväčší problém, ktorý viem, že bol a vždy bude je manažment času a s tým sa spája všetko. Toto som sa nenaučila a neviem ani či pri štúdiu medicíny by som neľutovala to, že by som tomala naozaj náročné aj finančne aj časovo atď. Holt, každý ma iný osud, niekto má šťastie,niekto veľké odhodlanie a je mi jasné, že dopredu sa pohnem len ak s týmto všetkým niečo spravím. Takže to nie je výhovorka ani nič, ale to sú len fakty a realita, aj tieto "okolnosti života" mi sťažili moje učenie.

evabb35
7. jún 2022

@ana4556 Tí čo, študujú medicínu sa o rodinu nestarajú, naopak, rodina sa stará o nich, jednak finančne, jednak im rodina poskytuje kompletný servis /varenie, pranie, upratovanie, žehlenie/. Deň má len 24 h.

evabb35
7. jún 2022

určite by som sestre nedohovárala, nechala by som to na ňu. Nepoznám síce nikoho, kto mal úspešnú kariéru, hoci sa horko-ťažko na školu dostal, ale o to neide. Nepokaz si súrodenecký vzťah tým, že sa jej budeš montovať do života a dávať nevyžiadané rady. Je dospelá a je to jej život. Kopec ľudí sa na medicínu dostane a nakoniec ju nedoštuduje, alebo doštuduje a nakoniec neliečia a živia sa niečím úplne iným...

yoxinka
7. jún 2022

Mám dve kamošky, čo skončili medicínu a teda, rozhodne nie sú najväčší problém prijímačky. Píšeš, že zase stresuje, chaosí … to je fest zlý predpoklad na štúdium, kde sa učíš naspamäť encyklopédie. Už by mala vedieť aspoň, kde sú jej slabiny a na to byť zameraná … to štúdium učiteľstva tiež považujem za blbosť. Keby ostala na ošetrovateľstve, už mala Bc, mohla pracovať v odbore, čosi sa priučiť a skúsiť zase, takto stratila kopu času. A na medinu nemá každý.

mamanaplnyuvazok
7. jún 2022

@ana4556 Tak to ano moja uplne chapem.Ja som doma lebo mam 9 deti a dceram som naozaj varila,prala a ony sa len ucili.Ak to mas taketo tažke tak verim,že toho času je málo.Verím,že si tú svoju cestu nájdes a modlím sa za teba,aby si tu cestu našla.