icon

Skúsenosti s externým pomaturitným štúdiom

123profil321
13. okt 2025

Ahojte. Máte niekto skúsenosť s externými pomaturitným štúdiom? Mám vychodené gymnázium. Rozmýšľam nad nejakých rozšírením svojich možností, nejakou kvalifikáciu. VŠ nechcem ísť, už som bola a zhodnotila som, že na to nemám. Písanie niekoľkých seminárnych prác a absolventskej práce asi nie je pre mňa. Ale naučiť sa látku a spraviť skúšku, to by som, myslím, zvládla. Tak rozmýšľam nad nejakou nadstavbou, 2-ročné pomaturitné štúdium, externe... 🤔 Ale vôbec neviem ako toto funguje v praxi. Máte niekto skúsenosť? A čo myslíte, je dobrá voľba sociálny pracovník? Má to uplatnenie aj ako pomaturitné štúdium? Maturitu som mala z dejepisu a občianskej. Je to už pár rokov.

thereisabear
13. okt 2025

Niekde aj sa na pomaturitnom píšu seminárne práce.

biba_18
13. okt 2025

ja by som už išla na vš, no ale keď nechceš ... áno, je možnosť pomaturitného štúdia, ale stále je to iba stredná škola ...

123profil321
autor
13. okt 2025
@thereisabear

Niekde aj sa na pomaturitnom píšu seminárne práce.

@thereisabear hej. Ale seminárka nemá taký rozsah ako bc práca, nemusíš tam mať nejaký výskum. Zdá sa mi to ľahšie a jednoduchšie.

123profil321
autor
13. okt 2025
@biba_18

ja by som už išla na vš, no ale keď nechceš ... áno, je možnosť pomaturitného štúdia, ale stále je to iba stredná škola ...

@biba_18 mňa VŠ ubíjala, zhodnotila som, že na to zrejme nemám. Ale zas, som si vedomá, že mám len všeobecné vzdelanie.

bashka80
13. okt 2025

Sociálna práca je teraz už aj vysokoškolský odbor, takže ak si ho spravíš ako dvojročné pomaturitné štúdium, budú na teba vždy hľadieť zhora, zatiaľčo niekto, kto vyštudoval to isté na vysokej za tri roky a má pred menom Bc. bude oproti tebe vždy vo výhode. Maximalne budeš môcť robiť nejakého sociálneho inštruktora v DD (čo je len luxusný názov pre opatrovateľku) alebo vychovávateľku na internáte (a aj tam budú na teba hľadieť zhora, že prečo nemáš pedagogické vzdelanie)

123profil321
autor
13. okt 2025
@bashka80

Sociálna práca je teraz už aj vysokoškolský odbor, takže ak si ho spravíš ako dvojročné pomaturitné štúdium, budú na teba vždy hľadieť zhora, zatiaľčo niekto, kto vyštudoval to isté na vysokej za tri roky a má pred menom Bc. bude oproti tebe vždy vo výhode. Maximalne budeš môcť robiť nejakého sociálneho inštruktora v DD (čo je len luxusný názov pre opatrovateľku) alebo vychovávateľku na internáte (a aj tam budú na teba hľadieť zhora, že prečo nemáš pedagogické vzdelanie)

@bashka80 uhm, takže by som skôr mala porozmýšľať nad iným zameraním pri pomaturitnom 🤔

anonym_6113d0
13. okt 2025
@123profil321

@bashka80 uhm, takže by som skôr mala porozmýšľať nad iným zameraním pri pomaturitnom 🤔

@123profil321 ja osobne, ak by som si vyberala nejaký nadstavbový odbor, tak možno radiologický technik alebo laborant. Problém je v tom, že toto sú odbory na ktoré potrebuješ biológiu, chémiu, fyziku a ja z tvojej maturity vidím, že si skôr humanitne zameraná.

123profil321
autor
13. okt 2025
@anonym_6113d0

@123profil321 ja osobne, ak by som si vyberala nejaký nadstavbový odbor, tak možno radiologický technik alebo laborant. Problém je v tom, že toto sú odbory na ktoré potrebuješ biológiu, chémiu, fyziku a ja z tvojej maturity vidím, že si skôr humanitne zameraná.

@anonym_6113d0 noo, veď toto 😅 no, VŠ som skúšala dve - archívnictvo a učiteľstvo. Prvé bolo ťažké, druhé som vzdala, lebo som to už psychicky nedávala 🤷🏻‍♀️ ale tiež som rozmýšľala nad nejakým IT kurzom - niežeby som bola v tom dobrá, ale chcela by som to skúsiť 🤔

bashka80
13. okt 2025
@123profil321

@anonym_6113d0 noo, veď toto 😅 no, VŠ som skúšala dve - archívnictvo a učiteľstvo. Prvé bolo ťažké, druhé som vzdala, lebo som to už psychicky nedávala 🤷🏻‍♀️ ale tiež som rozmýšľala nad nejakým IT kurzom - niežeby som bola v tom dobrá, ale chcela by som to skúsiť 🤔

@123profil321 neviem, či by som už v dnešnej situácii skúšala IT, o pár rokov väčšinu práce z tejto oblasti bude robiť AI