Strach z praxe v nemocnici
Prosim vas je tu niekto kto studuje medicinu a vedel by mi priblizit, ako vyzera prva osetrovatelska prax? Mna caka o tyzden a velmi sa bojim kedze som taka citlivejsia povaha. Krv mi vobec nerobi dobre, bojim sa ze tam odpadnem a urobim si hanbu. Taktiez rany a podobne mi nerobia dobre. Neviete ako to funguje ci musim nieco aj ja robit alebo sa bude stacit len pozerat na to co robi sestricka? Mozem im povedat ze to nechcem robit ze sa bojim?
Tak toto je aký vtip 😁😃.
Paneckuu, tak to mas teda nic moc ti poviem, ja som zdravotna sestra a keby mi lekarka na vizite povedala, ze sa boji nieco na pacientovi robit, co sa tyka jej kompetencii taxi pomyslim svoje
Dúfam že je to vtip. Na čo si išla na medicínu keď ti nerobí dobre krv? Ale teraz vážne, ziadna sestra ta k ničomu určite nepusti. Nič totiž nevieš a nezoberie si ta na zodpovednosť. Max niečo podržís.
No takto. Ja som odpadla pri kazdom odbere krvi. Prislo mi zle iba ked mi o tom niekto hovoril. Takze ked som mame povedala ze idem na zdravotku, smiala sa asi pol hodku a potom ju to preslo , lebo ja som to myslela vazne. Bolo to jedine povolanie kde som chcela byt. Prvy den praxe na detskom som schytala asistenciu odberu krvi babatka z hlavy bolo to babo s hydrocefalom. Odasistovala a isla som predychat na toalety. Tam som stretla dce dalsie spoluziacky. Poriadne sme sa potapkali po pleciach a islo sa na to. Mna prax prefackala -moje odpadavania /nebol cas a pred pacientom si to xlovek eovolit nemohol/prisli dekubity, spinava chirurgia, rany ze vnutro brucho bolo vidno.... postupne som sa zatala a chcela to proste dat. Dala som. Takze drzim palce . Mam zdravotnu, potom diplomovku a specializaciu. A stale ma obcas postekli v bruchu pri niecom co je prilis. Ale to je asi ta ludskost , ze to tam stale je.
Načo si išla vlastne na takú školu?
Ahoj, no nebudeš určite jediná 😉 pitvy na patológii a neskôr na súdnom lekárstve sú silná káva, pravidelne tak odpadávala aj zvracala najmä mužská populácia 😄 ale človek si zvykne. Alebo aj nie. A potom na urgente bezdomovci s celou zoo, hnijúce rany... Môžeš predsa pracovať na radiológii alebo v labáku, prípadne rehabilitácii.
Strach je normálny, zvládneš to. To, načo sa necítiš, hneď nerob. Normálne to oznám, prepáčte, toto dnes ešte by nedopadlo dobre... Nechceš predsa nikomu ublížiť. Radšej povedz pravdu, než operovať zdravé oko, či koleno.
budete to mat tazke.. drzim palce pokial ste osoba aku popisujete ze nemate rada krv atd.. popravde nechapem preco ste isli na taku skolu ked ste si vedoma ze tie veci z praxe nezvladnete… na to sa neda zvyknut je povaha ktora to zvladne a povaha ktora to nezvladne naucit ani zvyknut sa to neda
Noo, nevyskušaš nevieš.Ja vždy kolabujem keď mi beru krv, zle preživam keď synovi..Ale bez srandy ti hovorim že som milovala branie krvi, zavadzanie vasocanov a podobne druhym 🙂 8 rokov na oddeleni
@lucia851 pretoze chcem pomahat ludom.
Dakujem za rady.. snad to nejako zvladnem
Vies co? Bola som na operacii v NOÚ (Národný onkologický ústav v BA)
Na predoperacnej kontrole s lekarom, ktory ma mal operovat, mi brala krv jeho sestricka. Lekar ju len poprosil, aby mi vzala krv kvoli tomu a tomu a vraj ked skonci, ma ho ohlasit, lebo ved vie, ze jemu to nerobi dobre.
Skoro som odpadla, pretoze ten lekar ma mal o par dni rezat!
Vravim sestricke, ze doktor aky srandista, a ona na mna ze nie, on to naozaj nema rad!
A ze keby som jeho videla, ked mu beru krv, aky je bledy, zeleny, pot ho oblieva, ze cista groteska🙂))
Ale vraj ako chirurg, patri k spicke v nemocnici.
Dnes musim uznat, ze mala pravdu. Napriek tomu, ze mi rozrezal pol hrudnika, jazvu mam ozaj peknu🙂
Myslim.ze sa budes len pozerat ale zalezi od pristupu perdonalu. Ja som si napr.pichla aj kaval😁 ale klud. Zvyknes si na vsetko.
Comu sa chces venovat po ukonceni studia?
Veď skús, uvidíš … ale myslím, že toto nie je práca pre moc citlivé povahy a pomáhať ľuďom sa dá aj inak. Každopádne, mám kamošku anesteziologičku záchranárku, ona videla už také veci … zhorených ľudí, orvorené zlomeniny, ruky odtrhnuté, všetky možné operácie hocičoho … a keď som jej raz ukázala môj zlomený NECHT, ostala zelená, že daj to preč, mne je zle 😂😂😂.
Tu na mk nenajdes na to odpoved. Musis pracovat sama so sebou a sama na sebe. Coho presne sa bojis? Si este len student nemas odkial vediet lopu veci sa co robia v nemocnici,ked nevies pytaj sa,uc sa,urcite sa nicomu nevyhybaj. V rodine som mala niekoľko medikov viem ake je to narocne studium psychicky. Urcite prekonas strach a naucis sa vela na praxi.
Neskúsiš, nezistíš.😀 Kamoška letuška mi hovorila, že ani netuším, koľko pilotov má strach z výšok. Ibaže keď už sú v lietadle, je to iné.😅 Takže by som nedramatizovala ani obavy nejakého medika z krvi. Zvyknúť sa dá na všeličo a aj člen zabehaného personálu občas odpadne alebo zvracia. Hlavne netreba machrovať a včas si sadnúť na zem, prípadne sa vybrať smerom k umývadlu.😁
@jane1987 este neviem uplne.. mozno neurologia
Ked som mala na starosti medikov na ose.praxi,tak zacinali,ako sestricky na skole- pekne od zaciatku- najprv starostlivost o pacienta- hygiena,polohovanie,prekladanie pacienta. Potom isli -lieky a injekcie ,odbery,infuzie...
Nejak to neprehanali,alebo to pretrpeli so zatatymi zubami....
Ale poviem Ti,nie je od veci ak lekar vie odobrat krv..
A ako spominali vyssie, pitvy su dost silna kava...
Drzim prsty.
Ale keď sa bojíš krvi tak to asi nie je dobrý nápad. Ja som vyucena iba opatrovateľka výchovavatelka tiež som pomáhala ľuďom ale krv som neodoberala
@optame presne som lekar ale krv neodoberam. Asi by som mala zacat😁
A teda ako chces bez zakladnych zrucnosti pomahat pacientom? Lebo neurolgia znamena nielen vysetrit pacienta v rukaviciach a kladivkom a odobrat anamnezu.... Pacienti po urazoch, cmp, odbery telesnych tekutin- trebars likvoru- to nebude odoberat ose personal ale ty ako lekar....to su len priklady. Takze bud zatnes zuby alebo jednoducho medicina nie je pre teba a to neber v zlom
hlavne bud slusna, ochotna a napomocna, to bude na zaciatok stacit
Casom to prejde.bude toho tolko ze ti to pride uplne bezne a normalne..bohuzial k nemocnici to patri odbery krvi dekubity mokvajuce rany charakteristicky zapach starsi ludia nemaju 100% pedikuru ani depilaciu mala som spoluziacky ktorym to velmi vadilo zo zaciatku ale postupne si zvykli.urcite to das..mysli na to ze im hlavne pomahas ze vdaka tebe im moze byt aspon o trosku lepsie.mily usmev a pohladenie vypocuj ich zaujimaj sa posranduj s nimi.casto su smutni a osameli..urob im krajsi den
Moja skusenost, ja som odpadavala aj ked v buse zahlasili "zastavka Fakultna nemocnica", len pri spomenuti krvi. ALE casom to preslo, teraz som na tom tak ze kludne by som mohla ist studovat medicinu.
V detstve mame radili aby som sa vyhybala situaciam kde je krv. Ja mam naopak skusenost ze prave ked som pozerala videa napr.z operacii tak mi to pomohlo prekonat.
To das, chce to cas a trening.🍀
@miskamicha nikdy nie je neskoro zacat 😉
@saxana000 to je pravda ze nielen krv ide, moja sestra nemala problem s krvou, s pitvami s nicim... ale uplne jej prislo zle ked ako medici boli pri lozku mladej ment.postihnutej zeny ktora v tej chvili dostala epi zachvat a sliny jej tiekli cez chlpy na tvari. Toto proste zrazu nedala a museli ju kriesit. Ale zvykla si.

Toto snáď nemyslíš vážne