Študentské sklamanie zo skúšky napriek príprave
Ahojte, neviem, ci sem toto uplne patri, ale chcela by som sa trosku vyrozpravat mimo ludi, ktori ma poznamku. Na tretiu raz som nespravila skusku, na ktoru som sa naozaj pripravovala. Islo o test a naslednu ustnu. Test bol v podobne analyzy dat, velmi subjektivny, takze sa nan nedalo pripravit ako na ine ucenim sa informacii naspamät. Rovnako tak vyzera i hodnotenie, ktore nie je standardizovane upravene, takze pokial sa vyucujucemu nepozdava jedna vec zo 4 prikladov, clovek automaticky leti. To iste sa mi stalo dva razy, pretoze som najskor urobila chybu z nepozornosti a dnes zabudla pouzit jednu formulaciu, ktoru som pouzit podla vsetkeho mala. Som zo seba nesmierne frustrovana a najmä z faktu, ze dane chyby neboli o tom, ze by som ucivo neovladala alebo nechapala, po tolkych opakovaniach mam pocit, ze ho viem i odzadu.. ale prave z faktu, ze pokial interpretacia nie je 100% podla predstav mojho ucitela, oznaci to hodnotenim neprospel. Citim sa nesmierne hlupo, pretoze nemam pocit, ze by islo o natolko narocnu skusku.
Vopred sa ospravedlnujem komukolvek, komu pride tento text iba ako pateticky vylev, ale po dva a pol tyzdnoch takmer neustaleho ucenia a odkladania vsetkych akcii ba kvoli tejto skuske, ktoru som nakoniec v troch riadnych terminoch nespravila, sa citim ako jedno velke sklamanie.
@amelishere dolezite je, ze vies kde si spravila chybu a nabuduce sa pripravis lepsie.
@amelishere 🫂 ber to tak, ze vsetko zle je na nieco dobre. V zivote niekedy rozhoduju nielen schopnosti/vedomosti, ale aj pozornost, preciznost, bezchybnost (na nic nezabudnut). Nic sa neboj, urcite problematiku ovladas a nabuduce si das pozor aj na tu chybovost 🍀.
@amelishere A si si ista, ze islo o tak male a nezavazne chyby? Ja ucim na VS a neviem si predstavit, ze by som vyhodila studenta za nejaku chybicku z nepozornosti. Aj ked viem, ze aj medzi nami ucitelmi su vselijaki exoti.
Naopak, za co vyhadzujem, je presne to, co hovoris, a sice ked sa niekto pripravi "ucenim sa informacii naspamat." Mozno chcel ucitel otestovat, ze tym veciam naozaj rozumies a mozno nebol presvedceny prave o tom porozumeni? Dostala si k vyhadzovu aj nejaky komentar?
Kazdopadne ono to nespravenie predmetu nie je vzdy na skodu. Viem, ze teraz ti to pripada hrozne, ale s odstupom casu nebude, je to dost bezna vec. A mne osobne sa neraz stalo, ze pri opakovani predmetu bol student vyrazne lepsi, proste zapracoval a zacal byt dobry. Mala som jedneho studenta, ktory u mna jeden predmet opakoval 4x. Ozaj 4 roky ku mne chodil. Ale fascinujuce bolo, ze ten 4. rok to dal a to ho tak motivovalo, ze nakoniec zacal poriadne robit vsade a stal sa z neho dobry student, ktory si spravil aj doktorat a je velmi uspesny dodnes. Viem, ze ty robis uz teraz, ale pri opakovani sa aj tebe moze stat, ze ziskas hlbsie porozumenie a budes mat z toho nakoniec dobry pocit.
@marianarem pri druhom pokuse islo prave o chybu z nepozornosti, pretoze som si nevsimla jednu hodnotu u jednej zo styroch tabuliek. Tam mi bolo presne vytknute toto. Tento raz som komentar dostala iba cez mail, pretoze vyucujuci je doma so zdravotnymi problemami, takze neviem, v com som spravila chybu tento raz. Nechcem vyznievat ako ta, ktora si chybu nevie priznat, prave naopak. Rada by som sa z nich poucila. Tu vsak momentalne ani neviem, kde nastal problem, pretoze zo zaslaneho komentara som akurat pochopila, ze som bola chytena za slovicko, ktore som v texte nevyuzila. Nie su nastavene presne kriteria, podla ktorych by sme boli ohodnoteni a to sa potom odraza i na testoch.
Ale asi mate pravdu, ze zopakovanie by nemuselo byt natolko na skodu, akurat tu nemam pocit, ze opakovane navstevovanie prednasok nasho docenta by mi dalo nieco navyse, kedze vsetko co som sa naucila, som si dohladala v podstate sama. Ani samotne cvicenia, ktore by na test mali pripravit. Opät, viem, ze VS je o samostudiu, no tu chcem iba argumentovat, ze jeho prednasky preto vnimam ako bezpredmetne.
A co ma teda najvacsmi mrzi je fakt, ze prave nim a jeho uz stvrtym navazujucim predmetom sa mi uplne znechutilo studium, ktoremu som uz tolko venovala. Aj v skole, ale i pomimo vlastnym zaujmom.
@amelishere mas nanho antipatiu a mozno aj on vnima, ze nechodis na jeho prednasky (a cvika?) Ber to tak, ze je pre teba beznou zivotnou prekazkou a ty ju prekonas a pojdes dalej. Nenegativizuj si predmet/profesora viac, ako je "zdrave".
@madeincssr prave na cvika i prednasky som chodila🙂. Raz som nebola pre zdravotne dovody.
Nevadi. Nechcem si ho negativizovat, ale vnimam ho tak, bohuzial.

@amelishere stalo sa to skoro každej z nás, či už na VŠ alebo mozno aj v praxi pri nejakom dodatočnom studiu. Teraz ta to mrzí, frustruje, možno aj trocha bolí, chápem. Ale ak sa posnažíš, na další pokus (alebo ten další / neviem o co ide a koľko máš pokusov) to dáš, ak sa poučíš z doterajších chýb. Dnes to je síce “katastrofa”, ale po čase to budeš brat len ako malé zakopnutie, ktoré štúdium asi skomplikovalo, no snad to je riešiteľné..