Štúdium etnológie
Dobry den,
je tu niekto, kto studoval etnologiu? Hlavne FF UK v BA. Pacilo sa vam? Ako ste sa uplatnili po skole?
Po tejto skole sa uplatnis jedine vtedy, ked si fanaticka do tychto veci a budes tuto pracu milovat. Poznam ludi, ktori to tam vedu, teda uz len pani, a ich cely zivot je o skumani, badani, pisani - musis mat k tomu proste vztah.
@gemerka17 uplatnenie je, pokial mas pre dane povolanie srdce a ides za tym, vzdelavas sa, si vo vyskumnych timoch, je to tvoj zivot.
Ja som bola na etnologii v trnave a odisla som. Ako baby hovoria, uplatnenie nula bodov, a budes mat problem sa zamestnat. Ludia to maju vacsinou ako hobby Povedla skutocnej roboty. Urcite ai vyber nieco praktickejsie pre dnesny svet a trh prace
@zmrzlinka2021 však vyskúšaj a uvidíš na vlastnej koži. Predtým však odporúčam urobiť prieskum na trhu práce, koľko je voľných miest a tiež ktoré vysoké školy ponúkajú tento odbor a koľko ich každý rok skončí. Na absolventov filozickej fakulty nikto na trhu práce nečaká, skôr je to ešte nevýhoda ak chceš pracovať mimo obor, čo nakoniec sú aj tak všetci donútený. Týchto miest s uplatnením je zopár, a ak ho niekto dostane tak sa tam drží 30 rokov.
@zmrzlinka2021 poznam dvoch ludi, ktori vystudovali etnologiu. Jeden robi fotografa a druhy v statnej sprave.
@gemerka17 naraza som skor na etnologiu. Mame priatelov, ktori sa tomu venuju cely zivot, uz dochodcovia, dokonca boli na vyskume niekde v afrike. Teraz ucia etnologiu, robia vyskum, publikuju.
Ty necakas na volne pracovne miesta - ty si ho proste sama vytvoris, venujes sa nejakej tematike, publikujes, si vo vyskumnych timoch
@makova333 realita je taka, ze velmi vela ludi ide studovat niektore odbory len preto ze "sa im pacia", ale toto su odbori, ktore si vyzaduju zanietenych ludi a ano, clovek nebude extra zarabat, ale bude robit nieco, k comu ma tu vasen. Mame v rodine tiez osobu, ktora to vystudovala, ale ta vasen pre tuto pracu chyba.
@zmrzlinka2021 kde sa moze realne zamestnat?
@gemerka17 ale tam sa študujú aj jazyky, prekladateľstvo, psychológia s tými sa dá uplatniť. Netreba celú fakultu hodiť na urad prace
@makova333 napr. na katedre, v muzeach, ale sulasim s tebou, nie je to praca ako bezna praca a uz vobec nemoze clovek ocakavat od toho neviem aky prijem. Je to skor vasen, ale ak ju clovek ma v srdci, dokaze vykonavat toto povolanie
@zmrzlinka2021 tych pracovnych miest je tak strasne malo, ze je to viac menej neuplatnitelne. V muzeach sa väcsinou ludia menia ked idu do dochodku, na katedre tiez nie je tych miest... A medzi nami kamoskami, s vasne v srdci nevyzijes.
@hradnapani suhlasim, tiez mam FiF, ale teda uplatnila som sa bez problemov. Ale odbor mam iny. Ta etnologia je tazsie uplatnitelna. Urcite vsak z FiF UK nevychadzaju adepti na UP.
@makova333 navyse dnesna etnologia je rozsirena o studium antropologie (teda aspon v BA, co ja viem), co jej dodava sirsi zaber, takze uplatnenie si jej absolventi najdu, a nemusia sa obmedzovat len na muzea/ sav-ku.
Ja som etno nestudovala, hoci druhykrat by som mozno isla aj na to, odbor mam iny, ale vzdy som sa zatial zamestnala v ramci neho. Akoze, nemozem povedat, ze by som sa topila v peniazoch, ale ani zdaleka nehladujem :D toto su proste odbory, kde treba ratat, ze ten zarobok nebude astronomicky. No zase na druhej strane, v zahranici su tieto prace cenene ovela viac a da sa a zarobit, ak to clovek naozaj chce robit a je v tom dobry a poznam par ludi, ktorym sa to aj podarilo.
@hradnapani daj si do pomeru koľko absolventov z danej fakulty vychádza a koľko ostane v obore. Miesto pre všetkých nie je. Vždy je to len pár miest. Áno na Fifke je aj par odborov, ktoré na trhu práce majú svoje miesto ale nie je ich veľa. 70 % odborov sú len na to, aby učitelia na katedre mali čo robiť. Potom holt každý robí niečo iné aby na tom úrade práce aj reálne neskončil. Musíš sa veľmi snažiť, mat šťastie alebo tlačenku aby sa ti teplé miestečko,.ktoré budeš okupovovat 30 rokov ušlo. Pozri aj štatistiku uplatnenia absolventov VŠ v danom odbore. Vseobecne bieda. Keď neskončiš na UP tak v Lidli alebo v Kauflande.
@gemerka17 no ja teda neviem, ale fakt nepoznam nikoho z rocnika mojho a prilahlych nado a podo mnou, kto by skoncil za pokladnou alebo na stredoskolskom mieste, no nevylucujem, ze su aj taki, no neverim, ze je ich vela, resp. vela zavisi, kde dotycny/ a zije. Ak v hladovej doline alebo kraji, kde je vseobecne problem s pracou, tak ano, tam je to zrejme mozne. Sme celkom v kontakte, takze viem. Ved ja hovorim, nie je pre kazdeho miesto v priamom odbore, ale dajme tomu, ze v inych. Ja to vnimam tak, ze proste nemozu byt vsetci ekonomovia/ pravnici a lekari, stat potrebuje siroke spektrum zamestnani, a to aj vratane tych etnologov/ antropologov. Po dostudovani je to uz na kazdom, aku energiu vlozi do hladania miesta a ake ma stastie (nemusi to byt nutne vo forme tlacenky/ konexii). Ani muzea nie su zabetonovane penzistami, pohybujem sa aj v tejto oblasti a je tam dost mladych ludi, miesta sa tam menia. Vsetko sa meni, doba si pyta svoje, aj muzea prechadzaju modernizaciou a maju uz ine poziadavky na zamestnancov, ako len dozivotne sediet na teplom mieste.
Tiež si nemyslím, že absolventi FiF UK sú kandidátmi na úrad práce. Sama som tam študovala (aj keď nie etnológiu), pracujem v odbore a nepoznám nikoho, kto by si odtiaľ nevedel nájsť prácu alebo by šiel pracovať ako pokladník. Okrem toho, že tá škola poskytuje vzdelanie v zvolenom odbore, tak sa tam výrazne pracuje na kritickom a analytickom myslení študentov, naučia sa pracovať s informáciami atď., takže ak sa aj niekto neuplatní úplne priamo v odbore, môže tieto schopnosti využiť aj na iných pozíciách - napr. vyštudovaný filozof sa tak môže vypracovať na novinára a vyštudovaný politológ môže robiť v poisťovni dátového analytika (príklady z môjho okolia). Takže pri výbere študijného odboru by som sa nikdy nenechala odradiť uplatiteľnosťou, ak do toho človek veľa vloží, uplatní sa, ak nebude chcieť pracovať v odbore, aj tak si môže nájsť dobrú prácu

Môže to byť zaujímavé ale celá filozofická fakulta je max na úrad práce alebo pracovanie v inom odbore. Výnimka sú tak učitelia. Uplatnenie na bode mrazu.