Štúdium histórie
Dobrý večer
Zaujímam sa o dejepis a veľmi ma baví história – rôzne obdobia, vojny, králi, starovek, jednoducho všetko, čo sa týka minulosti. Premýšľam že by som to chcela študovať na vysokej škole ale neviem presne čo od toho čakať. Zaujímalo by ma či tu niekto študoval históriu – je to náročné? Je tam veľa učenia? Dá sa to zvládnuť, keď človek nemá úplne perfektnú pamäť, ale baví ho to? Tiež neviem na ktorú školu ísť – pozerala som Bratislavu, Košice, Banskú Bystricu aj Prešov, ale neviem kde sú aké rozdiely. Budem vďačná za každú skúsenosť radu alebo tip, čo pomôže pri rozhodovaní.
Chces historiu ucit alebo si predstavujes inu karieru v tomto smere?
Ja som studovala dokumentaciu kulturneho dedicstva. Ale popri práci. Akoze boli predmety, vo bolo treba sa vyslovene ucit, to boli fakty, to sa inak ako nabiflovat nedalo. A potom bolo ucivo, co mi slo do hlavy same. Respektive, aj z oraxe v kniznici som vela veci uz vedela.
dejepis je cisto biflovacka, potrebujes vybornu pamat..dalej zvladnut
Ak rada čítaš, nebude to len bifľovačka. Samozrejme, na každú skúšku sa musíš naučiť množstvo faktov. Ale ak budeš poznať súvislosti, pozerať sa na príčiny a dôsledky, pôjde to ľahšie. História je nesmierne zaujímavá, dokonca celkom logická. A v dnešnej dobe existuje množstvo kvalitných zdrojov. No a prelína sa s výtvarným umením, literatúrou...
Samozrejme, musíš mať cieľ. Dôvod, prečo ju chceš študovať, čo chceš potom robiť. @viestta položila správnu otázku.
ja som studovala v trnave vedecky odbor, so specializaciou nasledne na 2.sv vojnu a komunizmus. a teda lahke to neni, rataj s latincinou, my sme mali aj madsrcinu a nemcinu kvoli prekladom textov. vela travis aj v archive. teda aspon my sme to tak mali
Zavisi, ci chces vedecky alebo ucitelsky smer. Pri vedeckom pocitaj aj s cudzimi jazykmi - pre starovek latincina, pre stredovek na nezaobides bez latinciny, madarciny, nemciny, pri novsich dejinach su zase slovanske jazyky velkym plusom. Pri ucitelskom mas tieto jazyky skor medzi povinne volitelnymi predmetmi, ale zase sa nevyhnes pedagogicko-psychologickemu zakladu.
Par rokov dozadu som na Fif UK na ucitelskom smere mala klucove prednasky z historie s jednoodborovymi historikmi a nijako sa ani na skuskach neprihliadalo na to, ze by nam stacilo menej.
Dobra pamat je plus - je tu mnozstvo faktov, ktore sa jednoducho treba naucit. A co sa mna tykalo, platilo to aj o latincine. Kedze ide o mrtvy jazyk, to ucenie tam prebieha trosku inak, ako pri beznom cudzom jazyku.
Ja som potom presla na inu fakultu, kde uz jednoodborova historia nebola, cize program mal byt nastaveny na ucitelsky smer, ale na obsahu kurzov sa to neprejavilo. No aspon tej povinnej latinciny som sa zbavila 🙈
Ak chceš jednoodborovú históriu, tak počítaj minimálne s latinčinou, ako tu už bolo spomenuté. Či je to náročné záleží na tom, čo od toho očakávaš. Ak chceš ísť ďalej vedeckým smerom, tak áno, budeš musieť toho veľa čítať, chodiť do archívov, pamätať si kvantum informácií... Ja som študovala medziodborovú históriu a radšej som išla smerom môjho druhého odboru, prišiel mi systematickejší, pri histórii jednoducho musíš vedieť kto kde kedy, inak sa ďalej nepohneš.
Štúdium samé o sebe, čo sa týka skúšok a tak, nejak extrémne náročné podľa mňa nie je, ako som spomínala, záleží, čo chceš potom robiť, lebo ak chceš v tom odbore pracovať, éčka zo skúšok ti na to nebudú stačiť.
Mám vyštudovanú históriu a áno, bolo toho veľa na učenie, ale keď Ťa to baví, všetko sa dá zvládnuť. V mnohých ohľadoch je to o bifľovaní, lebo sa nebudeš učiť iba roky, ale celé dátumy (deň-mesiac-rok), ale keď máš rada dejiny, čítaš, pozeráš dokumenty atď., nie je to nič, čo sa nedá zvládnuť. Za každých okolností si musíš uvedomovať príčinno-následné vzťahy (kauzalitu): čo danej udalosti predchadzalo, prečo a ako k tomu došlo a aké to malo následky. Krásne to cibrí logické myslenie. A ja osobne milujem archívny výskum - ten má tiež svoje náležitosti. Lenže otázka je: čo budeš robiť, až doštuduješ? Ak uvažuješ o učiteľskom smere, vyberaj do aprobácie taký predmet, ktorý Ťa bude živiť (iba s dejepisom úväzok nenaplníš). Ak uvažuješ o vedeckom smere, už teraz si "poisťuj" miesto (cez prax, výskumy, vlastnú publikačnú činnosť, prípadne známosti...).
Vo vedeckom smere su zaklady jazyky - ak chces domace dejiny, latincina je ze must have, nemcina, madarcina a pribuzne slovanske jazyky su tiez nutnost. No a svetove dejiny minimalne francustina, nemcina, anglictina urcite. Ale ak mas ze nejaky sen, napriklad egypt, tak arabctina....
Bez jazykov je to vajatanie na mieste, ked nebudes vediet robit s pramenmi a robit vlastny vyskum.
Kazdopadne je to uzasne studium a ked ta to bude ozaj bavit vela ta to nauci.

Ja som študovala na fif uk ale bolo to dávno