icon

Štúdium medicíny po 35-ke

admon
3. nov 2025

Ahojte, viem, ze tychto tem tu je viac, ale velmi zvazujem ci sa vrhnem na studium mediciny alebo nie. Mam po 35-ke, mam skoncenu VS farmaciu, a mam dve deti, pracujem v klinickych skusaniach, casto priamo s lekarmi, pracu mam skvelu ale chyba mi nejake vnutorne naplnenie a pomoc ludom. Na medicinu ma svojho casu vzali, ale kvoli financnemu zazemiu mojej rodiny som si studium nemohla dovolit a sla som "lahsou" cestou lebo som popri studiu musela pracovat. Hladam skor nejaky feedback od ludi, idealne zien s detmi, ktore sa na studium vrhli neskor - ci to hodnotia ako dobre alebo zle rozhodnutie. Trosku ma odradzaju niektore povinne jazdy vramci studia, ktore su zbytocne casovo narocne, Netvrdim sice, ze ma vezmu ak to skusim ale ak...je tu vela veci na zvazenie, ale nejake skusenosti by mi mozno otvorili nove obzory 🙂 Dakujem vsetkym 🙂

Strana
z2
sisa_s
4. nov 2025

A aky odbor by si chcela robit?

anonym_0eca20
4. nov 2025
@petricka1984

@lenka_da jednak extrémne náročné štúdium, učenie nonstop. Moje kamarátky sú už všetky zatestované, to je tiež kapitola.. zostarli o 5r, rodine sa týždne nevenovali, lebo učenie. Jedna neskôr nezvládla tlak a náročnosť na oddelení, kde pracovala a dala výpoveď. Musí nemocnici zaplatiť dlh okolo10tis€. Takže je to za mňa veľmi náročná cesta. Určite existujú aj šťastnejšie prípady, ale moje kamošky ľutujú svoj výber 🤷🏼‍♀️

@petricka1984
Úplne s vami súhlasím. Vyštudovala som medicínu, manžel je tiež lekár. Ľutujem, že som si vybrala takto. Škola bola fajn, študovala som v ČR, dnes mám 36 rokov a absolútne si neviem predstaviť všetko toto zažiť s dvomi deťmi v tomto veku.
@autorka: na medicínu som šla s tým, že veľmi chcem pomáhať, lekárov v rodine nemáme, skončila som s červeným diplomom. Ale tá práca je extrémne náročná, ak za vami niekto v nemocnici nestojí (ak váš rodič nie je napr primár, prednosta,...), služby sú veľmi náročné na oddeleniach ako interna, chirurgia, radiologia, urgent. Pri deťoch je to ohromne náročné. Môj manžel lekár je viac v práci ako doma, chodí strašne unavený, po rodine a v okolí počúvam len ako dobre zarába a nikto už nevidí tých 250hodin a viac mesačne. Ja som pred materskou dokonca pracovala tak, že po 24hod v práci sme museli zostať pracovat aj ďalší deň, to už vám úplne oči klipkajú a vy sa nesmiete pomýliť.
Ja by som na medicínu už nikdy nešla skrz rodinný život.
Sestra je farmaceutka, pracuje v nemocnici (nie v lekárni, ale ako nemocničný farmaceut), plat má skvelý, je spokojná, žiadne nočné, sviatky, víkendy, chodí domov spokojná, vysmiata, ma kopec času na rodinu a seba a život. Ja jej tu farmáciu vlastne závidím (v dobrom samozrejme). A po materskej chcem ísť pracovať mimo medicínu.

rheia27
4. nov 2025

a ja by som do toho sla

admon
autor
4. nov 2025
@anonym_0eca20

@petricka1984
Úplne s vami súhlasím. Vyštudovala som medicínu, manžel je tiež lekár. Ľutujem, že som si vybrala takto. Škola bola fajn, študovala som v ČR, dnes mám 36 rokov a absolútne si neviem predstaviť všetko toto zažiť s dvomi deťmi v tomto veku.
@autorka: na medicínu som šla s tým, že veľmi chcem pomáhať, lekárov v rodine nemáme, skončila som s červeným diplomom. Ale tá práca je extrémne náročná, ak za vami niekto v nemocnici nestojí (ak váš rodič nie je napr primár, prednosta,...), služby sú veľmi náročné na oddeleniach ako interna, chirurgia, radiologia, urgent. Pri deťoch je to ohromne náročné. Môj manžel lekár je viac v práci ako doma, chodí strašne unavený, po rodine a v okolí počúvam len ako dobre zarába a nikto už nevidí tých 250hodin a viac mesačne. Ja som pred materskou dokonca pracovala tak, že po 24hod v práci sme museli zostať pracovat aj ďalší deň, to už vám úplne oči klipkajú a vy sa nesmiete pomýliť.
Ja by som na medicínu už nikdy nešla skrz rodinný život.
Sestra je farmaceutka, pracuje v nemocnici (nie v lekárni, ale ako nemocničný farmaceut), plat má skvelý, je spokojná, žiadne nočné, sviatky, víkendy, chodí domov spokojná, vysmiata, ma kopec času na rodinu a seba a život. Ja jej tu farmáciu vlastne závidím (v dobrom samozrejme). A po materskej chcem ísť pracovať mimo medicínu.

@anonym_0eca20 naozaj dakujem❤️ presne toto
som nejak potrebovala vediet, viem ze skola by bol masaker ale myslim ze by som to nejak prezila...ale velmi ma zaujimal zivot zeny s tymto povolanim vramci rodiny neskor, v praxi, prezila by som cas, peniaze ale nechcem nech to ide na ukor deti. Este raz dakujem! (a pevne verim, ze sa vam podari najst pracu mozno na pol uvazku, urcite neodchadzajte z mediciny! Drzim palce🙂

admon
autor
4. nov 2025
@nahodnemeno

mam 35, som dr., a ked si predstavim ze by som to studium mala absolvovat este raz v takomto veku, tak ma striasa....mali sme v rocniku spoluziaka co uz jednu VS mal, dokonca bol zenaty s 2-3 detmi a tusim koncil studium s cervenym diplomom a dal to s prehladom, uz ma tusim aj atestaciu, aj phd si urobil, chytil sa v praxi....cize pri dobrom IQ, pamati a organizacii to mozne je...len je to strasne narocne aj po skole este prve roky kym sa clovek dostane v rámci svojho odboru do pouzitelnej formy...atestacia trva min 4-5 rokov, casto sa dochadza aj mimo vlastneho pracoviska na cirkulacie, stoji to kopu penazi ...no neviem...asi by som skusila v ramci tej farmacie viac sa zaclenit medzi klinikov , mozno chodit na lekarske kongresy a byt takto v kontakte s medicinou...

@nahodnemeno velka vdaka🙂 ano pri vete "pri predstave studia ma striasa" si viem uplne presne predstavit co tym myslite, a asi to tak bude...prave preskumavam moznosti klinickej farmacie a asi to bude lepsi napad, ale aj tak vas lekarov obdivujem a drzim palce, verim, ze uz Vas caka lahsie a prinosnejsie obdobie🙂

xkarolina
16. nov 2025

@admon Máme rodinnú známu, ktorá celý život pracovala ako vrchná sestra v nemocnici. Keď mala okolo 45 rokov, ponúkli jej v práci, že jej “preplatia” štúdium na medicíne, vrátane plateného voľna počas výučby a podobných výhod. Bolo to síce už pred rokmi, ale dnes je z nej lekárka.
Nemohli by aj tebe v práci ponúknuť niečo podobné?
Veľa pracovísk to ponúka, mne po piatich rokoch tiež ponúkli preplatenie štúdia na VŠ optometriky v Česku. A jasné, študovať sa dá v akomkoľvek veku.

Strana
z2